Şehrin tarihi müzede sergilenecek

Antalya Büyükşehir Belediyesi’nin 10 yılı aşkın süredir sürdürdüğü sözlü tarih çalışmaları meyvelerini vermeye başladı. Adnan Selekler, Ajun Akıltopu, Atilla Konuk, İlhami Tankut gibi şehrin önemli isimleriyle, Antalya tarihine ışık tutan röportajlar gerçekleştirildi. Antalya Kent Müzesi sergilerinde Antalyalılarla buluşacak olan röportajlar, kentin tarihine ışık tutuyor.

Şehrin tarihi müzede sergilenecek
Büyükşehir Belediyesi Kent Tarihi ve Tanıtımı Dairesi Başkanlığı tarafından yürütülen sözlü tarih çalışmalarında 200 kişi ile görüşüldü. Yaşları 60 ile 100 arası değişen, kent yaşamının önde gelen isimleriyle yapılan röportajlar, Antalya’nın tarihi gelişimi, sosyal yaşamı ve kültürel değerlerine dair geçmişten izler taşıyor.

Kimlerle görüşüldü

Sözlü tarih çalışmaları doğrultusunda geçtiğimiz on yıl içinde, Adnan Selekler, Ajun Akıltopu, Naci Uğural, Fatma Ayvaz, Atilla Konuk, İlhami Tankut, Fatma Doman, Selahattin Tonguç, Cihad Kadıgil, Kadri Yakut, Necmettin Alpagot, Feride Erol gibi birçok kentliyle sözlü tarih görüşmesi yapıldı. Kaleiçi, Yenikapı ve Şarampol merkezli başlayan görüşmeler zamanla kentin dışındaki yerleşim alanlarına kadar uzandı.

Tarih kayıt altına alınıyor

Görüşmelerde, Kalekapısı’nın akşam ezanıyla kapatılıp sürgülenişinden, Saat Kulesi’nde darağacı kurularak gerçekleştirilen idamlara, Antalya Limanı’nın hemen dışında batırılan St. Didier gemisinden, sıtmayla mücadele yöntemlerine, geçmişte sokakların nasıl aydınlatıldığından, Kaleiçi’ndeki su arıklarına, Yassıada mahkemelerinde yargılanan Antalyalı milletvekillerinden, Konyaaltı’ndaki obalara, bataklıkla mücadele çalışmalarından, kent merkezindeki imar çalışmalarına, Mermerli ’deki deniz hamamlarından, kentin ilk yazlık sinemalarına, kentin göç tarihinden, mutfak kültürüne, aile tarihlerinden, çocuk oyunlarına, evlilik törenlerinden, toplumsal buluşma mekanlarına varıncaya kadar pek çok bilinmeyen açığa çıkarıldı ve kayıt altına alındı.

Çalışmalar devam edecek

Antalya Kent Müzesi sözlü tarih çalışmaları, Karaalioğlu Parkı’nda kuruluş çalışmaları devam eden Kent Müzesi’nin ihtiyaçları doğrultusunda devam edecek. Önümüzdeki aylarda Antalya’nın göç tarihi ve spor tarihi başta olmak üzere birçok konuya ilişkin kentlilerin kişisel tanıklıkları kayıt altına alınacak. Bu tanıklıklar, yapımı devam eden ve Antalya’nın en önemli projelerinden biri olan ‘Antalya Kent Müzesi’ sergilerinde yer alacak.

Güncelleme Tarihi: 19 Ekim 2017, 12:05

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER

banner97

banner82

banner83