Yörük kültürü yeniden canlandı

24-26 Şubat tarihlerinde ikinci kez toplanan Yörük ve Türkmen Çalıştayı, Yörük kültürünün canlandığı bir ortam oluşturdu.

Yörük kültürü yeniden canlandı

Muratpaşa Belediyesi’nin Antalya Yörükler Derneği ve Akdeniz Üniversitesi (AÜ) Yörük Kültürü Araştırma ve Uygulama Merkezi (YÖRKAM) işbirliğiyle düzenlendiği 2’nci Yörük ve Türkmen Çalıştayı, unutulmaya yüz tutmuş, geleneksel Yörük kıyafetlerinin sergilendiği ortam oluşturdu.

banner111
Keçe ceket

Muratpaşa Belediye Başkanı Ümit Uysal, Çalıştay’ın açılışında, el yapımı keçeden dikilmiş özel bir ceket giydi. Başkan Uysal, doğal ürünlerden dikilen Yörük kıyafetlerinin rengini de doğadan aldığını söyledi. Başkan Uysal, “Keçe yazın serin, kışın sıcak tutar, nemli ortamda nemi alır, kuru ortamlara da nem salar, canlıdır” dedi.

Enstitünün eserleri

Çalıştayda, Antalya Muratpaşa Olgunlaşma Enstitüsü’nce yapılan Yörüklerin günlük yaşam ve özel günlerde kullanılan giysilerin benzerleri de sergilendi.

Yörük kadınları

Yörük kadınları çalıştay boyunca üzerlerinde taşıdıkları geleneksel kıyafetleri ve oturum aralarında ‘bakır’ çalarak söylediği türküler ilgi odağı oldu. Yörük kadınları, üçetekleri, fermane adı verilen kısa yelekleri, göynekleri, saç örgüleri ve oyalı yazmaları ve birbirinden renkli yemenileriyle bir geleneği bugüne taşıdı.

Güncelleme Tarihi: 27 Şubat 2017, 12:15

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER

banner97

banner82

banner83