Antalya 'Akıllı Şehir' sisteminde bir ilke imza attı

Antalya'da 2015 yılında başlatılan ve Türkiye'de ilk defa uygulanmaya başlayan 'Akıllı Kent' uygulamasının ikinci etabı başlıyor. TÜRKSAT ve Antalya Büyükşehir Belediyenin birlikte gerçekleştirdiği projenin ikinci etabında ise kavşaklardaki trafik ışıkları akıllı olarak yönetilebilecek, sokak ve parklardaki aydınlatmalar insana duyarlı olacak, park ve bahçelerdeki sulama sistemleri ise nem oranına göre hareket edecek.

Antalya 'Akıllı Şehir' sisteminde bir ilke imza attı
Antalya Büyükşehir Belediyesi ve TÜRKSAT, 2015 yılında başlatılan 'Akıllı Şehir Uygulamaları' projesinin ikinci etabı için protokol imzaladı. Büyükşehir Yeni Hizmet Binası Nikah Salonu'nda gerçekleşen protokol, Belediye Başkanı Menderes Türel, TÜRKSAT Genel Müdürü Cenk Şen, Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Birol Ekici ve Türk Telekom yetkililerinin katılımıyla gerçekleşti. İlk etabında kent merkezinin bazı bölgelerinde ücretsiz Wi-Fi, insansız hizmet noktaları, akıllı sağlık hizmeti gibi hizmetler sunan projenin ikinci etabında ise uygulamaya girecek hizmetler belli oldu. Projenin ikinci etabında, kavşaklarda trafik yoğun olduğunda yeşil ışık uzun, boş olduğunda ise kısa yanacak, sokak ve parklardaki insanlar hareket etmeyince sokak lambaları sönecek, insan hareket edince ise gündüz gibi aydınlanacak, akıllı sulama sistemiyle de toprağın altına yerleştirilen sensörler, nem oranını ölçerek toprak su istediğinde devreye girecek. 

Proje ile birlikte Türkiye'de bir ilkin gerçekleştiğine dikkat çeken Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, Türkiye e-devlet adımında dünyanın en başarılı ülkelerinden birisi olduğu şimdi de Türkiye'nin akıllı şehir aşamasına geçtiğini ve bu uygulamaların sadece belediye hizmetlerinden ibaret olmadığının altını çizdi.

İnternetin sosyal hayatın bir parçası haline geldiğine işaret eden Türel, "Bu proje bizim sosyal hayatına, ilçelerimiz de dahil bir kaç ilçe hariç ücretsiz Wi-Fi söz konusu. Sosyal hayatımızın artık internet ve sosyal medya önemli bir parçası. Dolayısıyla akıllı şehir sadece belediyenin yapmış olduğu hizmetlerle çerçevelenmiş bir dar kapsam değil. Turizmimizi ticaretimizi dolayısıyla ekonomimizi de etkileyecek bir olumlu gelişmelere vesile olacak projemiz" dedi.

"Trafik daha güvenli olacak"

Projenin ilk etabında Wi-Fi hizmeti, hasta takibi, panik butonu, şehir bilgilendirme ekran çalışmalarının yapıldığını hatırlatan Türel, yeni etapta ise akıllı ulaşım, denetleme, ve akıllı kavşak sistemleri, yönetilebilir Wİ-Fİ ve internet hizmeti, akıllı sulama, akıllı aydınlatma, şehir bilgilendirme ekranları ve şehir yönetim platformu gibi projelerin yer aldığını söyledi. Akıllı denetim, akıllı ulaşım ve akıllı kavşak sistemleri hakkında bilgiler paylaşan Türel, "Bu sistem sayesinde trafiğimiz çok daha güvenli ve akıllı olacak. Kavşaklar arka arkaya sıkışmaya başladığında o kavşağın sistemle yeşil ışık mesafesi uzayacak. Eğer kavşakta ihtiyaç yoksa uzun bir yeşil ışık mesafesini kullanmaya gerek kalmayacak gibi bir çok ayrıntı var" diye konuştu.

"Hareket yoksa ışık da yok"

"Akıllı sokak aydınlatmasında yanmayan veya gereğinden fazla yanan yerler hemen bildirecek sistem" diyen Türel, "Akıllı aydınlatma sayesinde başlangıçta yüzde 30, herhalde yüzde 60-70'leri hedefleyecek bir enerji tasarrufu hedefliyoruz. Örneğin bir park, kimse o parktan geçmiyor ancak biz orayı sürekli aydınlatıyoruz. Yeni sistemde ise akşam saatinde insan hareketliliği yoksa ışık azalacak, ancak insanlar oradan geçiyorsa adeta gündüz gibi aydınlanacak. Ayrıca bu şehir güvenliğine de katkıda sağlayacak. Gökyüzünü battaniye yapmış burada kalan evsizlerimiz ciddi bir aydınlatma daha farklı talepler ihtiyaçlarla ortaya çıkacak ve halkın güvenliği bu noktada daha iyi sağlanmış olacak. Uyuşturucu madde bağımlıları gibi halkı rahatsız eden kişiler eskisi gibi buralarda rahat hareket edemeyecekler" ifadelerini kaydetti.

"Toprak su isteyince otomatik su"

Akıllı sulama sistemi ile ilgili bilgi paylaşan Türel, "Akıllı sulama sistemi projesi, bu da çok enteresan park ve bahçelere yerleştirilen sensörler sayesinde nem durumu uzaktan takip edilecek, ürünün sulama ihtiyaçları ve tahmini hava raporu doğrultusunda sulama olanağı oluşturuluyor ve uzaktan yönetilen vanalar aracılığıyla sulama yapılıyor. Biz bugüne kadar ne yapıyorduk? Saat ayarlı sulamayla akşam 7-9 arası sulama sistemini ayarlıyorduk ve devreye giriyordu. E Antalya yağmuru bol olan bir şehir. Bizim sistemin saati geldiğinde bir bakıyorsunuz yağmur da yapıyor. O zaman ne oldu? İsraf. Saat ayarlı bir sulama sistemi bizi istediğimiz neticeyi alma konusunda zorluyor. Ama şimdi öyle olmayacak. Şimdi toprağın içerisindeki sensörler toprağın nem durumuna göre otomatik sulama sistemini açacak ve israfın önüne geçecek" diye konuştu.

"Çevrecilik dersi vermeye kalkanlar yaptığımız işlere baksınlar"

Son olarak akıllı aydınlatma ve sulamanın en çevreci yatırım olduğunu kaydeden Türel, "Bize çevrecilikle ilgili ders vermeye kalkanlar şu yaptığımız işleri gelsinler görsünler. Bizimle hiç birisi yarışamaz. En çevreci belediye dediğimizde akıllı şehir uygulamalarından bir tek ağacın bile sahibini teslim edilmek üzere emanete edilmesinden, Antalya'ya 10 milyon ağaç dikilmesine kadar bu kardeşiniz büyük bir gayretin içerisindedir" dedi.

"Türkiye'nin ne derece ileriye gittiği görülecek"

TÜRKSAT Genel Müdürü Cenk Şen ise projenin Türkiye ve dünya açısından önem taşıdığına dikkat çekti. Projenin Türkiye'de konsept olarak sahaya yansıtılması açısından Antalya'nın en uygun şehir olduğuna işaret eden Şen, şehre gelen yabancı turistlerin uygulamayı gördükten sonra Türkiye'nin ne derece ileriye gittiğini görebileceğini söyledi.

Konuşmaların ardından TÜRKSAT Genel Müdürü Cenk Şen ile Başkan Türel, projenin sözleşmesini imzaladı. Öte yandan projenin 6-7 ay içerisinde uygulanmaya başlanacağı bildirildi.

Güncelleme Tarihi: 17 Ağustos 2017, 14:39

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER

banner97

banner82

banner83