Alanya'dan muhteşem buluş! Antibiyotike son

Beş yıl üzerinde çalıştıkları çalışma ile gereksiz antibiyotik kullanımının önüne geçtiler.

Alanya'dan muhteşem buluş! Antibiyotike son
Türk Hastane İnfeksiyonları ve Kontrolü Derneği’nin düzenlediği “Hastane İnfeksiyonları Eğitim Programı” geçtiğimiz hafta Ankara’da yapıldı. 

3 gün boyunca devam eden organizasyona infeksiyon kontrolünde çalışan 560 sağlık personeli ve aynı zamanda kurum eğitimcilerinin yer aldığı geniş bir kitle katıldı. Birçok hastanenin hazırlamış olduğu çalışmalar arasından seçilerek beğenilen projelerin yürütücülerinin davet edildiği eğitime Antalya’dan Antalya Kamu Hastaneleri Birliği’ne bağlı Alanya Eğitim ve Araştırma Hastanesi Enfeksiyon Kontrol Hemşiresi Aysel Duman ve Naciye Özen birlikte 5 yıl üzerinde çalıştıkları çalışma ile katıldılar. 

Alanya Eğitim ve Araştırma Hastanesi Enfeksiyon Kontrol Hemşiresi Aysel Duman “Bu yılki eğitim programının içeriği İnfeksiyon Kontrol Komitelerinden görüşler alınarak güncel sorunlara ve çözümlerine yönelik olarak hazırlandı. Biz eğitimde “Cerrahi Profilakside Antibiyotiklerin Uygun Kullanımının Antibiyotik Maliyetine Olumlu Etkisi” konulu 5 yıllık bir çalışmaya dayalı sunum gerçekleştirdik. Bu çalışma kapsamında; 2012 yılından itibaren cerrahi hekim bazlı Profilakside (önleyici tedavi ya da önleyici tıp) antibiyotik takibi yapılmaya başlandı. 2012 yılından bu yana günlük yapılan vizitler sırasında hekimlerin yaptıkları operasyon ve operasyonlara uygun olarak verilen antibiyotikleri kayıt altına aldık ve aylık uyum oranlarının takibini yaptık. Bu doğrultuda da geçen 5 yıllık süre zarfında uygunsuz antibiyotik kullanım oranları yüksek olan hekimlere enfeksiyon hekimleri tarafından hastane yönetiminin desteğiyle bire bir eğitimler verildi.” dedi. 

Hemşire Aysel Duman, çalışma kapsamında Alanya Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde gereksiz antibiyotik kullanımının azaldığının gözlendiğini ifade etti. Böylelikle hastaların antibiyotiğe karşı gereksiz direnç gelişiminin önüne geçilmiş olduğunu belirten Aysel Duman aynı zamanda hastanenin gereksiz bir maddi yükten de kurtulmuş olduğuna dikkatleri çekti. 

Başarıyla sunumlarını gerçekleştiren ve eğitime katılan diğer Enfeksiyon Kontrol Hemşiresi Naciye Özen ise, eğitimin oldukça verimli geçtiğini prestij açısından bu tür eğitimlere önem verdiklerini söyledi. Özen, “Bu çalışmayla birlikte Türkiye genelinde Cerrahi Profilakside (önleyici tedavi ya da önleyici tıp) antibiyotiklerin kullanımında çok iyi yerlere geldik. Hastanemizin İnfeksiyon Kontrol Komitesine bağlı alt komite olarak antibiyotik komitesi kurduk. Antibiyotik kullanım politikaları oluşturduk. Bu politikayla birlikte gereksiz geniş spektrumlu antibiyotik kullanımının önüne geçerek gereksiz antibiyotik kullanımının önüne geçmiş olduk. Ve hastanemizde antibiyotik alınımını düşürdük.”dedi. 

Eğitim sonunda da katılımcılara sertifikaları verildi. 
Alanya Eğitim Araştırma Hastanesi Hastane Yöneticisi Dr. Tevfik Yazan ise bu tür eğitimlere hastane olarak önem verdiklerini dile getirdi. Hastane Yöneticisi Dr. Tevfik Yazan “Hemşire arkadaşlarımız 5 yıldır devam eden çalışmalarını Türk Hastane İnfeksiyonları ve Kontrolü Derneği’ne sundular. Sunumları kabul gördükten sonra 3 gün devam eden bir eğitim programına katıldılar. Hastane çalışanlarımızın yapmış olduğu çalışmanın kabul görmesi ve sunuma katılmaları bizi mutlu etmiştir. Bu tür eğitimlerin bilgi ve uygulama birikimine katkı sunduğunu düşünmekteyim" dedi.

Güncelleme Tarihi: 26 Nisan 2017, 11:22

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER

banner97

banner82

banner83