Alanyalı bakandan ABD’ye petrol tepkisi

Alanyalı Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Tacikistan Dışişleri Bakanı Sirojiddin Muhriddin ile iki ülkenin Dışişleri Bakanlıkları Arasında Arşiv Alanında İş Birliğine İlişkin Mutabakat Muhtırası imzaladı.

Alanyalı bakandan ABD’ye petrol tepkisi

 Dışişleri Bakanlığı Konutu’nda düzenlenen imza töreninin ardından kameraların karşısına geçen iki bakan, ortak basın toplantısı düzenledi. Çavuşoğlu, Türkiye ile Tacikistan arasındaki ikili ilişkilerin takdire şayan olduğunu belirterek, “FETÖ konusunda Tacikistan´ın bize verdiği destek için bir kez daha huzurlarınızda teşekkür etmek istiyorum. FETÖ okullarıyla ilgili alınan tedbirleri memnuniyetle karşılıyoruz. Bazı şahıslarla ilgili adımları da birlikte atıyoruz. Tacikistan´ın da güvenlikle ilgili hassasiyetlerini biz her zaman destekledik” diye konuştu. 

banner111
Çavuşoğlu, ABD´nin İran´dan petrol ithali yasağına getirilen muafiyetlere son vermesi hakkındaki soru üzerine şunları söyledi:

“Biz, en başından beri bu tür yaptırımların doğru olmadığını hem ABD´ye hem de kamuoyuna açık ve net bir şekilde söyledik. Bu yaptırımların İran halkına verdiği zararı da anlatmaya çalıştık. Bölgenin istikrarı ve güvenliği bakımından da son derece tehlikeli adımlardır. Bunu, bizzat ABD´li muhataplarımıza da anlattık. 2 Mayıs´a kadar bazı ülkelere muafiyet tanınmıştı, Türkiye de bunlardan biri. Bu yaptırımları doğru bulmadığımız gibi katılmadığımızı da söyledik. Türkiye´nin ve diğer ülkelerin petrol konusunda kaynaklarını çeşitlendirmesi mümkün değil. Bugün Irak´tan gelen petrol boru hatları DAEŞ´in işgalinden sonra yıkılmıştır. Bunların tamir edilmesi belli bir zaman alacaktır. Diğer taraftan Kürt Bölgesel Yönetimi üzerinden gelen boru hattının da kapasitesi sınırlıdır. Onun dışında bir ülkeden petrol alındığı zaman pratikte de bunun mümkün olmadığını anlatmaya çalışıyoruz. Bu sefer rafinerilerinin teknolojisini değiştirmek gerekiyor. Bunun için rafinerilerinin kapanması gerekiyor, ciddi bir masraf gerekiyor.”

Güncelleme Tarihi: 23 Nisan 2019, 21:31

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER

banner97

banner82

banner83