'ANTALYA'DAKİ KRİZİ İKTİDAR SEYREDİYOR'

CHP Genel Başkan Yardımcısı Çetin Osman Budak, nisan ayında Antalya'ya gelen Rus turist sayısındaki gerilemenin yüzde 94’e, toplam kaybın ise yüzde 39'e çıktığına dikkat çekerek, “Nisan ayında Rusya’dan gelen turist sayısı 94 bin 415’ten 5 bin 237’ye düştü. Antalya’da kriz derinleşiyor, iktidar seyrediyor” dedi.

'ANTALYA'DAKİ KRİZİ İKTİDAR SEYREDİYOR'

 CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Antalya Milletvekili Çetin Osman Budak, nisan ayında Antalya’ya gelen turist sayısı ile ilgili yazılı açıklama yaptı. AKP’nin iç ve dış politikadaki yanlış adımları nedeniyle turizmde yaşanan krizin giderek derinleştiğini, süreçten en fazla Antalya’nın etkilendiğini kaydeden Budak, sezona yaklaşılmasına rağmen, düşüşün sürmesinin yaz sezonu için olumsuz işaretler verdiğini belirtti. 

banner111
RUSYA PAZARINDA YÜZDE 94, TOPLAMDA YÜZDE 39 KAYIP VAR

Antalya’ya en fazla turist gönderen iki ülkeden biri olan Rusya’dan kayıp oranının nisan ayında yüzde 94’e çıktığına dikkat çeken Budak, “Antalya’ya nisan ayında hava yoluyla gelen toplam turist sayısındaki gerileme yüzde 39’a çıkmıştır. Rusya’dan kayıp oranı ise yüzde 94’tür. Geçen yıl nisan ayında Rusya’dan Antalya’ya 94 bin 415 kişi gelirken, bu yıl sadece 5 bin 237 Rus turist gelmiştir. İlk 4 aylık dönemde de geçen yıl 126 bin 690 Rus turist gelirken, bu yıl sadece 12 bin 39 kişi gelmiştir. Önemli pazarlardan biri olan Almanya’da da çok ciddi bir kayıp ortaya çıkmıştır. Almanya’da gelen turist sayısı yüzde 39 azalarak, 211 bin 25’ten 128 bin 945’e düşmüştür. Avrupa pazarının neredeyse tamamı eksi durumdadır. AKP’nin Antalya’ya faturası giderek büyüyor” diye konuştu. 

İLK 4 AYDA KAYIP YÜZDE 30
 
Antalya’ya yılın ilk 4 aylık bölümünde gelen turist sayısında da yüzde 30’luk kayıp ortaya çıktığına dikkat çeken Budak, “Geçen yıla göre mart sonu itibariyle Antalya’nın kaybı yüzde 21’di. Nisan sonu itibariyle ise bu oran yüzde 30’a yükseldi. Krizden önceki yıl olan 2014 baz alındığında ise kayıp yüzde 40’a dayanıyor. 2014 yılının ilk dört ayında  Antalya’ya 1 milyon 360 bin 992 turist gelirken, 2015’te bu rakam 1 milyon 196 bin 900, 2016 yılında ise 834 bin 517’dir” dedi.   
 
'DESTEK PAKETLERİ GERÇEKLERLE ÖRTÜŞMÜYOR'

AKP’nin turizm kriziyle ilgili hazırladığı destek paketlerinin gerçeklerle örtüşmeyen ve çözüm üretmekten uzak olduğunu vurgulayan Budak, uçak desteğinin başlamasına rağmen, Antalya’daki kaybın büyümesinin endişe verici olduğunu söyledi. Budak, şöyle devam etti:
 
“Hükümet turizmle ilgili iki paket açıkladı ama ikisinin de ayakları yere basmayan ve yanlış kurgulanmış paketler olduğunu söylemiştik. Ne yazık ki haklı çıktık. Uçak desteği önemliydi ve nisan ayında başlamasına rağmen, Antalya’ya gelen turist sayısı nisan ayında daha fazla düştü.  Uçak desteğinin, uçak koltuk desteğine dönüştürülüp, tüm yıl verilmesini önerdik ama dinletemedik. Sezon öncesi ‘tanıtım bütçesi 5 kat arttırılmalı, etkin tanıtım kampanyaları yürütülmeli’ dedik, dinletemedik. Tablo ortada.  Bakan Mahir Ünal, ‘Biz her şeyi yaptık’ diye açıklamalar yapıyor. Siz her şeyi yaptınız ve kriz derinleşiyorsa, bu yanlış adımların atıldığının kanıtıdır.  Turizmdeki gerileme, çiftçilerden, tedarikçilere, dericilerden esnafa ve inşaat sektörüne kadar bütün alanları olumsuz etkilemektedir. Binlerce turizm emekçisi işsiz kaldı ve kalacak. Antalya’da, Alanya’da, Serik’te,Kemer’de esnaf kara listeye düştü, çoğu kepenk kapatıyor. Bu ağır kaybın sorumlusu AKP’dir. Ama bedelini vatandaşımıza ödetiyor.”

Güncelleme Tarihi: 03 Mayıs 2016, 17:15

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER

banner97

banner82

banner83