BAYKAL'DAN MÜLTECİ AÇIKLAMASI

CHP Antalya İl Başkanlığı’nın bayramlaşma programına katılan CHP eski Genel Başkanı ve Antalya Milletvekili Deniz Baykal, giderek artan mülteci sorunu ile ilgili olarak, “Bu sorunun, ülkelerin iç savaşlara sürükleniyor olmasından kaynaklanan boyutu var. Terörle doğrudan bağlantısı var. Ciddi bir panik ve alarm duygusu Avrupa kuruluşlarında egemen olmaya başladı. Sorun kaynağında çözülmelidir” dedi.

BAYKAL'DAN MÜLTECİ AÇIKLAMASI
CHP Antalya İl Başkanlığı tarafından, Kurban Bayramı dolayısıyla bayramlaşma töreni düzenlendi. İl başkanlığı önündeki törene CHP eski Genel Başkanı ve Antalya Milletvekili Deniz Baykal, milletvekilleri Niyazi Nefi Kara, Çetin Osman Budak, Mustafa Akaydın, Devrim Kök, milletvekili adayları, Muratpaşa Belediye Başkanı Ümit Uysal, Konyaaltı Belediye Başkanı Muhittin Böcek, Döşemealtı Belediye Başkanı Turgay Genç ve partililer katıldı. Bayramlaşma için yerlerini alan milletvekilleri ve belediye başkanlarının yanına en son Baykal geldi. Baykal’ın da karede yerini almasıyla CHP Antalya’da aile fotoğrafı çektirilmiş oldu. Baykal, Kemer İlçe ziyareti için programdan ayrılırken, diğer milletvekilleri bayramlaşmaya devam etti.
CHP Antalya İl Başkanı Semih Esen, coşkulu bir bayram kutlayamadıklarını belirterek, 7 Haziran seçimlerinden sonra ortaya çıkan terör olaylarındaki şehitler nedeniyle buruk bir bayram yaşadıklarını kaydetti. İnsanların inançları, ırkları, siyasi görüşleri nedeniyle ayrıştırılmış, kutuplaştırılmış bir dönemden geçtiklerini ileri süren Esen, “Bizim 7 Haziran seçimlerinden sonraki tüm uzlaşmacı tavırlarımıza rağmen ülkeyi yeniden bir seçime, ülkeyi bir belirsizliğin içine sokmamak için yaptığımız tüm girişimler sonuçsuz kalmıştır. Bu seçimler neden yapılıyor, herkesin bunu kendisine sorması ve objektif şekilde cevabını vermesi gerekir. Bu seçim oluşmuş parlamentodan, bir hükümet çıkarma niyetinde bile olamayan ulaşmak ve ülkenin sorunlarını çözmek yerine, 'tek başımıza bu ülkeyi biz yöneteceğiz’ diyen zihniyetin neden olduğu seçimi yaşamaktayız. Bundan sonraki bayramlarda uzlaşma ve barış içinde yönetilen bir mutluluk yuvası içinde bayramını kutlayacaktır" diye konuştu.

“BAYKAL, AVRUPA KONSEYİ’NE KATILACAK”

CHP eski Genel Başkanı ve Antalya Milletvekili Deniz Baykal, il merkezindeki bayramlaşmanın ardından ilçelerdeki programlara katılacağını söyledi. Daha sonra Avrupa Konseyi’nin Strasburg programı için Antalya’dan ayrılacağını aktaran Baykal, “Yılda 4 defa toplanan Avrupa Konseyi’nin ana buluşmalarından birisi Strasburg’da gerçekleşecek. Ben de CHP ve Türkiye’yi temsil eden heyetin içindeyim. Bu toplantı bir hafta sürecek. Çeşitli sorunlar tartışılırken, toplantısının ana maddesini mülteci göçmenler sorunu oluşturacak. Şu sıralar Avrupa’yı meşgul eden temel konu mültecilerdir. Dünyanın temel konusudur. Bu konunun hem insani hem de derin siyasi boyutu var. Terörle doğrudan bağlantısı var. Ülkelerin iç savaşlara sürükleniyor olmasından kaynaklanan boyutu var. Giderek bu sorun yaygınlaşıyor. Ciddi bir panik alarm duygusu Avrupa kuruluşlarında egemen olmaya başladı. Başlangıçta görmezden gelme eğilimi hakimdi, geçiştirmeye yönelik bir takım sıradan tedbirlerle idare etmeye çalıştılar. Artık bu aşamalar geride kaldı. Şimdi çok ciddi yeni önlemlere ihtiyaç var” dedi.

“MÜLTECİ SORUNU KAYNAĞINDA ÇÖZÜLMELİ”

Baykal şöyle devam etti:
“Olayın bir tarafı tabi ki Orta Doğu derin bir istikrarsızlık yaygınlaşmaya başlamış olması ana sebep olarak ortada duruyor. Avrupa büyük bir mutlulukla Arap baharını karşılaşmıştı. Arap baharı deniyordu. Ama o Arap baharı Orta Doğu’da siyasi dengeleri istikrarı, statükoyu derinden sarstı. Belki o statükonun sarsılması elbette gerekiyordu. Sarsılacaktı. Daha demokratik bir yönetime ihtiyaç vardı. Ama Orta Doğu’da yaşanan bir yıkım oldu. Bir yeni yapılaşma, yeni inşa ne yazık ki gerçekleştirilemedi. Ülkeler iç savaşlara sürüklendiler, Irak, Suriye, Libya, Afrika’ya doğru yansıyan tablo oldu. Şimdi ortaya çıkan göçmen gerçeğini önce engellemeyi, sonra da makul ölçülerde küçük küçük Avrupa’ya alarak kontrol etmeyi düşündüler. Ama bununla sonuç alınamayacağı ortada. Olayı kaynağında çözebilmek lazım. Aslında insanlar bir yere gitme arayışı içinde yurtlarından kopmadı. Yurtlarında barınamaz hale geldiler. Niye çünkü savaş var, terör var. Bu savaşlar, o ülkelerin kendi iç işi değil. Uluslararası müdahale, yönlendirmeler, teşvikler, o ülkeleri yaşanamaz hale dönüştürdü.”

“AVRUPA KAYGI İÇİNDE”

Yaşananların ardından bir mülteci sorununun ortaya çıktığının altını çizen Baykal, “Artık Avrupa ciddi bir kaygı içinde. Bu bir başarısızlık tablosu Avrupa içinde. Kesenin ağzını açmaya başladılar. Türkiye 2 milyonun üzerinde insanı, bu olağanüstü güç, ekonomik ortamında barındırmaya çalışıyor. Buna benzer bir gayreti ne yazık ki Avrupa’da göremiyoruz” dedi.

“TÜRKİYE SORUMLULUĞUNU YERİNE GETİRİYOR”

Türkiye’nin mülteci sorunun da haklı bir yerde olduğunu vurgulayan Baykal, “Dünyada mülteci sorunu karşısında görevini yapan bir ülkeyiz. Tabi bazı siyasi tartışmalar olacaktır. Türkiye’de bölgenin istikrarsızlığına katkı yaptığına ilişkin doğrudan bu savaşa çeşitli şekillerde katkı yaptığına ilişkin suçlamalarda yapılacaktır. Mülteci sorunun çözülmesi bakımından Avrupa ülkelerinin daha yüksek sorumluluk üstlenmesi ve daha yüksek maddi katkı yapmasını anlaşmasını doğurur. Bu sorunu denetim altına almak mümkündür. Artık hiçbir ülke, başka bir ülkenin içini karıştırarak kendisi için, yararlı bir sonuç elde edebileceğini düşünmemelidir. Umarım dersler alınmıştır” ifadelerine yer verdi.

“ÜZÜNTÜ VERİCİ”

Suudi Arabistan Mina’da Hac vazifesini yerine getiren 753 hacının çıkan izdihamda hayatını kaybetmesi ile ilgili olarak Baykal, “Çok acı tablo. İslam dünyasının yaşadığı acılar yetmezmiş gibi. Yönetim zafiyeti çok düşündürücü. Almamız gereken çok ders var. Kendimizi sorgulamalıyız. İnsan yaşamına bir duyarsızlık var.İslam dünyasında göz göre göre yüzlerce insanı kaybediyoruz. Çok üzüntü verici” dedi.

BAYKAL 26 YIL ÖNCEKİ FOTOĞRAFLARINI İNCELEDİ

Bayramlaşmaya katılan emekli albay 73 yaşındaki Ahmet Demiröz, kendisinin görev yaptığı Datça Radar Üssü’nü 1989 yılındaki ziyaret eden Deniz Baykal ile çekilen fotoğrafları, Baykal ile paylaşarak anıları tazeledi. Fotoğrafları inceleyen Baykal, çok güzel günler olduğunu söyledi.

Güncelleme Tarihi: 25 Eylül 2015, 15:17

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER

banner97

banner82

banner83