Çavuşoğlu'ndan Almanya'ya sert tepki

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, Türkiye'nin Almanya'ya verdiği 'Adil Öksüz' notası hakkında yaşanan sürece dair detayları paylaştı.

Çavuşoğlu'ndan Almanya'ya sert tepki
Alanyalı Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu TRT Haber'de gündemi yorumladı. Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, Almanya'nın Türkiye karşıtı tutumu anlayamadıklarını ifade etti.

Çavuşoğlu'nun açıklamalarından satır başlıkları:

Almanya'ya Adil Öksüz'ün ülkelerinde görülmesiyle ilgili araştırma istediğimize dair nota vereceğiz. Bize karşı takındıkları tavır yanlış. Şu andaki Alman Cumhurbaşkanına sordum. Bilelim dedik, Türkiye'nin size karşı tarihte bir düşmanca tavrı var mı yok. Sizin neden bize düşmanca tavrınız var diye sorduk. Almanya'nın Tükiye'ye ilgisi devam ediyor. Bizde Alman karşıtlığı yok.

Avrupa Birliğiyle ilişkiler

Olağanüstü hal uygulamasını biz 16 yıl önce kaldırdık. Biz o kötü uygulamalara dönmek istemeyiz. Avrupa Birliği (AB)'ne girmek için büyük çaba verdik, reformlar yaptık. Sonuç ne oldu? Sadece 17 fasıl açabildik. Bizimle birlikte aday olanların neredeyse hepsi üye oldu.

Türkiye-AB ilişkileri süreci tek başlı bir şey değildir. Avrupa'daki yeni gelişen islamofobik akımlar durdurulamıyor. Avrupa'ya şöyle diyoruz: "Bizimle açık konuşun, almayacaksanız söyleyin, boşuna bu sürece devam etmeyelim." diyoruz.

Konya üssüne ziyaret

Konya NATO üssüdür. Burada Almanya'nın bir mevcudiyeti var. Buraya gelebilirsiniz dedik. G20'den sonra biraz erteleyelim dedik. Daha sonra Cumhurbaşkanımız ve Başbakanımın onayıyla bu konuda olurumuzu verdik. 8 Eylül'de Alman milletvekilleri Konya'daki NATO üssüne gelecek.

Kıbrıs görüşmeleri

Kıbrıs'ta çerçevesi belli olan parametrelerle çözümü destekledik. Nasıl bir çözüm istediğimizi belirttik. BM çatısı altında görüşmeler oldu, 6 tane fasıl var. 4 fasılda yaklaşımlar oldu, özellikle son iki fasılda bir sonuca bağlamak istedik. Bu konuda neler yapabileceğimizi söyledik, kırmızı çizgilerimizi belirttik. Orada herkes gördü ki Türkiye Cumhuriyeti ve KKTC çözümü isteyen taraf oldu. Ancak Kıbrıs Rum Kesimi ve garantör ülke olarak Yunanistan çözüm istemedi. Çünkü onlara göre orada kendi bir devletleri var. Mutabakata vardıkları konularda bile geri adım atmaya başladılar.

Biz diyoruz ki bu parametrelerle 50 yıl daha konuşsak bir sonuç alamayacağız. BM'de dahil hep beraber oturup bir karara varmalıyız, yol çizmeliyiz. Bu ömür boyu böyle gitmez. Rum tarafı görüşmelerle ilgili sık sık yalan bilgilerle bizi zor durumda bırakmaya çalıştı. Biz Türkiye olarak buradaki barışı sonuna kadar savunacağız.

Güncelleme Tarihi: 23 Ağustos 2017, 11:53

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER

banner97

banner82

banner83