ÇAVUŞOĞLU'NDAN BİRLİK MESAJI

Alanyalı Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Azerbaycan ve Türkiye’nin el ele hedeflerine birlikte ulaşmaya devam edeceğini söyledi.

ÇAVUŞOĞLU'NDAN BİRLİK MESAJI

 Alanyalı Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Bakü’deki temasları kapsamında, Azerbaycan Dışişleri Bakanı Elmar Memmedyarov’la bir araya geldi. İki bakan, ortak basın toplantısı düzenledi. Çavuşoğlu, Türkiye ve Azerbaycan’da, seçimlerin ardından Cumhurbaşkanları, Başbakanlar ve Dışişleri Bakanları’nın ilk ziyaretlerini karşılıklı olarak birbirlerine yaptıklarını hatırlattı. 1 Kasım’da Azerbayvan’da seçim olduğunu belirten Çavuşoğlu, uluslararası örgütlerin raporlarına bakıldığı zaman Azerbaycan’da her alanda olduğu gibi bu anlamda da ilerlemeleri görmekten mutluluk duyduğunu ifade etti. Çavuşoğlu, Bakü’deki temaslarını dile getirerek, “Kardeş Azerbaycan’ın Türkiye’nin ilk defa gerçekleştirdiği ve dönem başkanlığını yaptığı G20 Zirvesinde Antalya’da sayın Cumhurbaşkanı ve çok değerli dostum Elmar kardeşimi ağırlamaktan büyük bir mutluluk duydum. Azerbaycan tüm dünya meselelerine çok önemli katkı sağlamıştır" dedi. 

banner111
Ziyaretlerde ikili ilişkileri de görüştüklerini belirten Çavuşoğlu, “Azerbaycan’la Türkiye arasında her alanda mükemmel düzeyde, siyasi anlamda ekonomik anlamda ilişkilerimiz mükemmel düzeyde. Birbirimizi bağlayan çok önemli projeleri de gerçekleştiriyoruz. TANAP konusunda hiç bir sıkıntı yok. Tüm adımları zamanında atıyoruz. Bakü-Tiflis-Kars demiryolu hattında önemli bir aşamaya geldik. Türkiye’de hukuki bir süreçten dolayı, şirketin hukuki bir sorunundan dolayı bir gecikme oldu ama kısa süre içinde Türkiye ayağını da en tamamlayacağız ve Bakü-Tiflis-Kars demiryolunu da hayata geçireceğiz. Sadece hedefimiz bu Bakü-Tiflis-Kars değil buradan Çin’e kadar gidecek güzergahta Azerbaycan ve Türkiye önemli rol oynayacaktır. Sadece bu demiryolu projesinde değil bu bölgedeki tüm gelişmelerde Türkiye ve Azerbaycan önemli bir rol üstlenecektir. O nedenle güçlü mekanizmalarımızda en iyi şekilde işletmeye devam edeceğiz, Elmar kardeşimin de dediği gibi. Türkiye-Azerbaycan-Gürcistan üçlü toplantısını Aralık ayında Gürcistan’da gerçekleştireceğiz” ifadelerini kullandı. 

Türkiye-Azerbaycan-Türkmenistan zirvesini de Ekim ayında gerçekleştiremediğini ve 2016 yılında gerçekleştirmeyi düşündüklerini kaydeden Çavuşoğlu, “Azerbaycan, her konuda yanında olduğumuzu biliyor. Özellikle de Karabağ meselesinde her zaman kardeş Azerbaycan’ın yanındayız. Yeni gelen önerilerin MİNSK grubunun önerisi olarak resmileşmesini arzu ediyoruz ve biz bu sürece her zaman yapıcı bir şekilde destek veriyoruz. MİNSK grubunu da daha aktif olması konusunda yapıcı bir şekilde eleştirerek katkı sağlamaya çalışıyoruz. Ama tüm bu konularda Karabağ konusunda ve işgal edilmiş toprakların geri kaydırılması konusunda kardeş Azerbaycan’ın yanında olmaya devam edeceğiz” dedi. 

“TERÖRLE İLGİLİ DE ACI TECRÜBELERİMİZ VAR” 

Türkiye’de ve Azerbaycan’da seçimlerin olduğunu ve her iki ülkede de istikrarın olduğunu bildiren Bakan Çavuşoğlu konuşmasını şu şekilde tamamladı: “Azerbaycan ve Türkiye el ele hedeflerine birlikte ulaşmaya devam edecektir. Ben dün Azerbaycan’da meydana gelen terör saldırısından dolayı, terör olayından dolayı şehit olan 2 polisimize Allah’tan rahmet diliyoruz. Her konuda olduğu gibi Türkiye ile Azerbaycan arasında işbirliği vardır. Bu konuda da her zaman Azerbaycan’a destek vermeye edeceğiz. Çünkü bizim terörle de terörle ilgili de acı tecrübelerimiz var. bu tecrübelerimizi paylaşmaya da hazırız. Umut ediyoruz ki Türkiye’de de Azerbaycan’da bundan sonra bu gibi terör olayları da gerçekleşmesin. Bir kez daha şehit polislerimize Allah’tan rahmet diliyorum” açıklamasını yaptı.. 

Basın toplantısı bittikten sonra Çavuşoğlu Ankara’da Bakanlar Kuruluna katılmak için Bakü’den ayrıldı.

Güncelleme Tarihi: 27 Kasım 2015, 16:06

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER

banner97

banner82

banner83