ÇAVUŞOĞLU VE ELVAN YENİDEN VEKİL OLUYOR

AK Parti Genel Başkanı Davutoğlu Üç Dönem kuralını esnetecek tüzük değişikliği talimatı verdi. Böylece hem aralarında Lütfi Elvan'ın da olduğu mevcut 26 vekil, hem de aralarında Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun bulunduğu 70'ye yakın isim yeniden aday olabilecek.

ÇAVUŞOĞLU VE ELVAN YENİDEN VEKİL OLUYOR
Türkiye resmen erken seçim sürecine giriyor. 1 Kasım'da yapılması beklenen erken seçimin her partiye bir dizi olası etkisi var. Adalet ve Kalkınma Partisi'nde (AKP) ilk etkisi parti tüzüğündeki Üç Dönem kuralının esnetilmesi olarak kendisini gösterdi. AKP Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu, 7 Haziran Genel Seçimleri öncesinden bu yana konuşulan Üç Dönem kuralının esnetileceğinin işaretini verdi. Davutoğlu, "Bu ilkenin temel felsefesi siyasette kan değişimine imkân sağlamak ve statik bir yapıya AKP’nin dönüşmesini engellemekti. Felsefi yaklaşım itibarıyla doğru bir ilke olduğunu hep kabullendik ama bu sefer özel durum hasıl oldu. Çok kısa sürede, dört ayda bir dönem bitmiş oldu. Bunu dönem olarak saymak, bazı arkadaşların tam da siyasete girmiş ve tecrübe edinmiş, iki dönemde tecrübe edinmiş arkadaşlarımızın birikimlerini kullanmak bakımından zorluklar doğurur. Dönem olarak saymamak da bu sefer Üç Dönem'i doldurmuş olan arkadaşların hakları bakımından yanlışlık olur" dedi.


'TÜZÜK ESNESİN' TALİMATI VERDİ


Bunun için son Merkez Yürütme Kurulu (MYK) toplantısında bir tüzük heyeti oluşturuldu. Heyet sadece bu konuda değil, tüzükte başka değişikler üzerinde de çalışacak. Davutoğlu, amaçlarının "mümkün olan bir yenilenmeyi sağlamak ama mümkün olan en geniş insan kaynağı kadrosunu, devlet adamı kadrosunu sürekli potada tutmak" olduğunu söyledi. Üç Dönem kuralında yapılacak değişiklik 95 isim için anlam ifade ediyor. 7 Haziran Genel Seçimleri'nde "ağabeyler" olarak nitelendirilen 69 isim Üç Dönem kuralı nedeniyle aday olamamıştı. Bunun yanında 7 Haziran Genel Seçimleri ile parlamentoya tekrar giren 26 isim de "yeni üç dönemlikler" sıfatını kazanmış oldu. İşte bu isimler Kasım ayında yapılacak olan seçimlerde tekrar AKP'den aday olabilecekler.


ÇAVUŞOĞLU İLE ELVAN SEVİNCİ


Aralarında, 7 Haziran'da Antalya Milletvekili seçilen Lütfi Elvan ile Alanyalı Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun da bulunduğu isimlerin yeniden seçime girmelerinin de önü böylece açılmış olacak. AKP Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu aslında Üç Dönem kuralına takılan deneyimli isimlerden başka şekilde yararlanmayı düşünüyordu. 24. Dönem milletvekilleri ve eşleriyle bir yemekte buluşan Davutoğlu, "Özellikle kıdem bakımından çok önemli görevler üstlenmiş ve Üç Dönem'i bitiren dostlarımızı parti içi, özellikle de yeni milletvekillerimizin oryantasyonu da dahil olmak üzere bir anlamda iç hizmet eğitimi gibi tecrübelerinden istifade etmek üzere bir göreve davet edeceğiz. Bunun için başlı başına genel merkezde bir siyasi tecrübe aktarımı birimi oluşturmayı düşünüyoruz" demişti.

Güncelleme Tarihi: 24 Ağustos 2015, 15:38

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER

banner97

banner82

banner83