KARA: HES'LERE DUR DİYECEĞİZ

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Antalya Milletvekili Dr. Niyazi Nefi Kara, siyasi iktidarın Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) yönetmeliğinde yaptığı değişiklikle her gördükleri su kaynağına Hidroelektrik Santrali (HES) yaparak, asırlarca özgürce çağlayan derelere set vurarak doğaya zarar verdiğini söyledi.

KARA: HES'LERE DUR DİYECEĞİZ
Kara, "Asırlarca özgürce çağlayan derelerimize ÇED yönetmeliği değiştirilerek HES adı altında set vuruluyor. Su kaynaklarının yerleri değiştirilerek doğal felakete davetiye çıkartılıyor. Karadeniz'de yapılanlar Manavgat'ta da yapılmak isteniyor. HES adı altındaki ranta hep birlikte dur diyelim. Bunu gelecek nesiler için yapalım." dedi.

İktidarın, ÇED'teki yönetmelik değişikliyle HES'lere rapor vermeyi bilinçli bir şekilde kolaylaştırdığını belirten Dr. Niyazi Nefi Kara, Antalya’nın üç ilçesinden geçen 33 kilometrelik Karpuzçay diğer adıyla Çenger Deresi üzerine 3 HES kurulmasına onay çıkmasını, kendisi de o bölgenin çocuğu olarak, endişeyle karşıladıklarını kaydetti.

1 Kasım seçim çalışması kapsamında Manavgat'a gelen CHP Antalya Milletvekili, ilçede mahalle ve lise arkadaşlarıyla bir araya geldi. HES'lerle ilgili değerlendirmede bulunan Kara, gelişi güzel verilen ÇED raporlarının bölgenin su kaynaklarına ve doğa turizmine zarar verdiğini savundu.

Siyasi iktidar tarafından Antalya'nın su kaynaklarının HES adı altında ranta kurban verilmesine müsaade etmeyeceklerini belirten Niyazi Nefi Kara, "Manavgat'ın her su kaynağına bir HES yapılırsa bir kaç yıl sonra tıpkı Artvin'de olduğu gibi her yağmur yağdığında su taşkınları ve heyelanlarla karşı karşıya kalabiliriz. Doğa harikası olan ve dünyanın sayılı eko turizm alanlarından biri kabul edilen Gündoğmuş'un Uçansu Şelalesi'nin aktığı Alara Çayı'na 12 HES kurulacak. O bölgeye 12 HES'in kurulması demek Uçansu Şelalesi'nin yok olması demek. Doğa harikası Uçansu Şelalesi'ne kıyılmasın istiyoruz. Yine aynı şekilde her yıl 1 milyon yerli ve yabancı turistin rafting yaptığı dünyaca ünlü Köprülü Kanyon Milli Park alanının üst bölgelerine barajlar yapılıyor. Manavgat'a HES yapılan yerlerin ÇED raporlarının siyasi olduğuna inanıyoruz. Karadeniz bölgesinde su gözelerinin yerleri değiştirilerek kurulan HES'ler ilk yağışla birlikte doğal felakete dönüşmüştür. Bu acıyı yakın zamanda Artin'de yaşadık. Doğa insan eliyle bozulursa eninde sonunda intikamını kötü bir şekilde alır. Önümüzdeki yıllarda su taşkını, baskını ve heyelanlar olmaması için başta gençler olmak üzere kurulacak HES'lere dur diyeceğiz. Rant için doğanın bozulmasına izin vermeyeceğiz" diye konuştu.


Güncelleme Tarihi: 05 Ekim 2015, 12:56

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER

banner97

banner82

banner83