Takavut: Alanya esnafında can suyu lazım

CHP Alanya İlçe Başkanı Ali Takavut turizmle ilgili konuştu. Takavut, "Umarız devlet, hükümet zorda olan esnaflarımıza ya yeni bir kredi ile veya almış oldukları kredileri öteleyerek, faizleri düşürerek bir şeyler yaparsa; bir can suyu verirse, belki bu esnaflarımız ayakta kalabilir." dedi.

Takavut: Alanya esnafında can suyu lazım
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Alanya İlçe Başkanı Ali Takavut gündeme dair açıklamalarda bulundu ve gazetecilerin sorularını yanıtladı. Takavut ilk olarak Türkiye'nin gündemini meşgul eden Motorlu Taşıtlar Vergisi (MTV) zamları ile alakalı konuştu. "Bu zamlara duyarsız kalamayız" diye Takavut, hükümetin yaptığı zamları savunma sanayisi için kullanmasını eleştirdi. Takavut, "Bugün sabah dinliyorum, hükümet yetkilisi şöyle diyor: “Savunma Sanayisine bu zamları tamamen aktaracağız.” Ben buradan tüm vatandaşlarımıza şunu söylemek istiyorum: Bugün emperyalist ülkelerin, kapitalist ülkelerin zaten amaçları budur. Ülkeleri birbirleriyle savaş yaptırmak, oralara silah satmak ve oradan da gelir elde etmektir. Şimdi bize ne oldu da çevremizdeki tüm komşularımızla düşman olduk, savaş pozisyonuna geçtik." dedi.

"Gelecek sene karşınıza yeni bir model çıktı yine zam mı koyacaksınız?"

Elde edilen gelirin üretim ve eğitim gibi alanalarda da kullanılması gerektiğini vurgulayan Takavut, "Bugün geleceğimizin teminatı olan gençlerimizi en iyi şekilde eğitip, onlara en iyi şekilde zemin hazırlayacağımız yerde onlara bir yurt bile hazırlayamayıp; her şeyi silaha, savunma sanayisi deyip topa, tüfeğe, savaş uçaklarına, helikoptere, mermilere ayırmanın çok fazla bir anlamı yok. Elbette ülkelerin savunmaları ve güçlü olmaları önemlidir. Ancak bizim ülkemizde daha yapılacak çok işlerimiz var. Şimdi siz (hükümet) vatandaştan aldığınız bu paraları, bu zamları götürüp savunma sanayisine yatırırsanız bu iş ülkeyi iyi bir yere götürmez diye düşünüyorum. Ne olmalı bizce böyle bir vergi alınıyorsa: Bakın ülkede fabrika bacaları tütmüyor. Madem vatandaştan aldığınız paralarla, yeni üretime yönelik fabrikalar yapın, yeni üretim tesisleri yapın. Bu üretim tesislerinde istihdam sağlayın. Sağladınız istihdam ve üretimden elde edilen paralarla da savunma sanayisini güçlendirebilirsiniz. Bu sene vergiyi vatandaşa yüklediniz, "Savunma sanayisini güçlendiriyorum, modernize ediyorum" dediniz. Gelecek sene karşınıza yeni bir model çıktı yine zam mı koyacaksınız, modernize etmek için silahları, yine vatandaşa yük mü getireceksiniz? Bunlar aslında üzerinde durulması, tartışılması gereken şeyler. O nedenle toplanan paraların hep sanayi savunmasına aktarmak yanlış diye düşünüyoruz." diye konuştu. 

"Acenteler yavaş yavaş yaprak dökümü gibi dökülüyorlar"

Bilindiği gibi JP Turistik Acentesi geçtiğimiz günlerde iflasını açıklamıştı. Konuyla alakalı konuşan Takavut, "Müşterilerine sigorta sağlamadığından dolayı,  yani sigorta şirketi bu acenteye güvenmediğinden dolayı, sigortayı yenilemediğinden dolayı yapmadı ve acenete battı. Sigortasız özellikle Avrupa ülkelerinden ülkemize turist gelmiyor. O nedenle zora düştüler. Fakat 31 Ekim’e kadar olan tüm seyahatlerini misafirler yapabilecek ama ondan sonra seyahatlar yok. Acenteye hiçbir sigorta şirketi sigorta yapmıyor. Çünkü güvenilirliğini yitirmiş artık acente şirketi. Bunlar Türkiye için, bizler için çok eksi yazan şeyler; emeklemekte olan, bir türlü toparlanamadığımız turizm sektöründe. Bakınız İtalya, Yunanistan İspanya aldı başını gidiyor. Ciddi bir yoğunluk yaşadılar, iyi para kazandılar. Bizde otellerimizde yoğunluk yaşadık ama şunu gördük ki; yoğunluk getirisi olmayan bir yoğunluk, boş bir yoğunluk. Otelciler kendileri zor durumda kalmaya başladılar, zaten esnaf zor durumda biliyorsunuz. Çünkü otelde kalan müşterilerin hiç biri otelde dışarı çıkmıyor, ekonomik durumları kötü. Dışarıya çıkıp en başka bir restoran da yemek yiyorlar ne de alışveriş yapıyorlar. Tabi bu nedenle ülkenin esnafı şu anda zor düştü, çünkü sezon sonu geldi. 

"Belki bu esnaflarımız ayakta kalabilir"

Turizm esnafı ile ilgili devlet ve hükümetin acilen birşeyler yapması gerektiğini vurgulayan Takavut, "Umarız devlet hükümet zorda olan esnaflarımıza ya yeni bir kredi ile veya almış oldukları kredileri öteleyerek, faizleri düşürerek bir şeyler yaparsa, bir can suyu verirse belki bu esnaflarımız ayakta kalabilir. 2017’den çok şeyler bekleyen esnaf ve işletmeciler 2017’yi de kaybetti. 2017 öyle istediğimiz gibi sonuçlanmadı. Karşılıksız çeklerle ilgili Antalya 5’inci sırada yer alıyor. 81 ilde 5’inci sırada olmak iyi bir şey değil." diye konuştu.

"Bizim o uyarılarımız dikkate alınmış olsaydı..."

Geçtiğimiz günlerde Alanya Telekom Kavşağı'nda yeni yapılan battı çıktı aşırı yağan yağmurlar sebebiyle sular altında kalmış, vatandaşlar zor anlar yaşamıştı. Konuyla alakalı Takavut, "Biz bu battı çıktı yapılmaya başlamadan önce plan, proje aşamasındayken bazı karşı çıkışlarımız oldu. Bazı yanlışları gördük, bunların önleminin alınmasını söyledik. O zaman bize dediler ki; "Siz yapılan yatırımlara karşı çıkıyorsunuz, CHP olarak hep böyle yapıyorsunuz." Biz açıklama yaptık: "Biz yapılan yatırımlara karşı değiliz, aslında yapılan yatırımların desteklenmesini sağlayan bir partiyiz. Ancak gördüğümüz yanlışlar, proje yanlışları olabilir, ihale yanlışları olabilir bunarlı kamuoyu ile paylaşmak bizim görevimiz." O günde uyardık, uyarımız çok fazla dikkate alınmadı. Ancak bugün de diyoruz ki; "Bizim o uyarılarımız dikkate alınmış olsaydı, o düzenleme bu şekilde değil farklı şekilde olsaydı bugün bu sıkıntılar olmayacaktı.". Umarım önümüzdeki yapılacak olan battı çıktılarda, üst geçitlerde ve katlı yollarda bu tür yanlışlıklar olmaz, daha dikkatli davranılır, kamuoyu ile paylaşılır, muhalefete de sorulur. Yani bizlerinde görüşleri alınır, doğrusu ne ise o yapılır. CHP ülke yararına olan, usulsüzlüklerin olmadığı ülkede yapılan tüm yatırımların yanında olduğunu herkesin bilmesini istiyoruz. Biz Alanya’da böyle bir yerel siyaset yapıyoruz. Alanya'nın menfaatleri doğrultusunda, Alanya’nın vatandaşlarının menfaatleri doğrultusunda yapılacak olan her türlü yatırımın yanındayız. Bunun A partisi, B partisi, C partisi olmaz. Bu işi AKP yapıyorsa yardımcı oluruz, MHP yapıyorsa yardımcı oluruz ama CHP’de elini taşın altına koyuyorsa buna da herkesin saygı duyması gerekir." dedi.

CHP İlçe Kadın Kolları Başkanı'nın delege seçilememesi sorusu üzerine ise Takavut, "Çok doğal bir olayıdır. Büyütülecek bir şey değildir." dedi.

CHP İlçe Başkanı Takavut, dün sabaha karşı hayatını kaybeden Şevkiye Sipaihoğlu'na rahmet yakınlarına da başsağlığı dileyerek sözlerini noktaladı.

Güncelleme Tarihi: 04 Ekim 2017, 14:27

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER

banner97

banner82

banner83