Ramazan Bayramı'nda beslenme

Ramazan ayında oruç tutanlar, tutmayanlar, diyet yapanlar, yapmayanlar bu konu hepinizi ilgilendiriyor. Bayramın gelmesine çok az bir zaman kala nasıl beslenmeliyiz diye düşünenler buyrun yazıya…
Ramazan ayı boyunca oruç tutanlar, beslenmesine dikkat edenler, ideal sağlıklı kilosunu korumak isteyenler elbette ki bayram hepimizi ilgilendiriyor.Bayram gezmeleri, tatiller ve davetler vücut düzeninde dengesizliklere yol açabilir ve sunulan enerji değeri yüksek besinler bizim için çok cazip görünebilir.Bayramı en sağlıklı ve hafif şekilde geçirmek için dikkat etmemiz gereken birkaç püf nokta vardır.
**Yavaşlayan metabolizmayı hızlandırmanın en temel kuralı ramazan boyunca iki ana öğün olarak yapılan beslenme düzenini 3 ana öğün ve 2-3 ara öğün olarak tekrar düzenlemektir.Öğünlerde her besin gruplarından yeteri kadar olmasına özen gösterelim ki tokluk hissini alıp diğer enerjisi bol besinleri minimum düzeyde tutalım.
**Ve tabi ki kahvaltı… Güne kahvaltıyla başlamanın metabolik hızı %15-20 oranında artırdığını biliyor muydunuz? Güne kahvaltıyla başlamak tüm gün süresince enerji ve ruh durumunuzu etkiler.Kahvaltıda mümkün mertebe kızartmalar ve hamur işlerine yer vermeyin. Bayram ziyaretlerinde geleneksel olarak tatlı ikramı olacağı için kahvaltıda şeker, bal, reçel gibi tatlı besinleri tüketmeyin.Haşlanmış yumurta, peynir, tam tahıllı ekmek, yeşillikler ve ceviz en ideal kahvaltıdır.
**İçerisinde bulunduğumuz mevsim dolayısıyla da vücuttan fazla miktarda sıvı kaybı olmaktadır.Vücutta dehidrasyonu önlemek için gün içinde 2.5 litre su içmeye çalışın.Gazlı ve şekerli içecekler yerine ayran, limonata, komposto gibi içecekler bizim için daha sağlıklı olacaktır unutmayalım.
**Malum halk dilinde ‘şeker bayramı’ olarak da bilinen bu bayramda elbetteki tatlısız olmaz.Peki hiç mi yemeyeceğiz? Tabi ki yenebilir fakat şerbetli tatlılar yerine meyve ve sütlü tatlılar bizim ilk tercihimiz olmalıdır.Miktarlarına dikkat!!!
**Sindirim sisteminin düzenli çalışması ve kabızlıktan korunmak için posa (lif) içeriği yüksek olan sebze, meyve ve kurubaklagilleri özellikle tüketmeye çaışalım. Posa içeriği yüksek olan bu besinler aynı zamanda kan şekerinin hızla yükselmesini de engellemektedir.
**Ve tabi son olarak da egzersiz. Bayram günleri aynı zamanda tatil günleridir.işten veya okuldan spor yapmaya fırsat bulamayanlar, en azından bayram kaçamaklarınızı denegelemek için bu 4 gün süresince günde en az bir saat tempolu yürüyüş vücudunuza yapacağınız en güzel davranıştır.
**Diyabetliler, yüksek tansiyon problemi olanlar, kalp hastaları ve özel beslenme tedavisi uygulayanlar tedavilerini olumsuz etkileyecek besinlerin tüketimine dikkat etmelidirler.
Herkese bolluk, bereket içinde sağlıklı ve mutlu bayramlar.

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

banner97

banner82

banner83