Kurban etinde 'ölüm katılığı' uyarısı

Kurban Bayramı öncesi vatandaşları uyaran İmmünoloji Uzmanı Dr. Buğra Buyrukçu, bayram sabahı kahvaltısında kurban eti değil, yumurta ve peynirden oluşan kahvaltılığın tüketilmesini önerdi. Buyrukçu, ““Kurban eti Rigor Mortis (ölüm katılığı) sebebiyle 1 gün dinlendikten sonra tüketilmeye başlanmalıdır" dedi.

Kurban etinde 'ölüm katılığı' uyarısı
Dr. Buğra Buyrukçu, Kurban Bayramı’nı sağlık ve huzur içinde geçirmenin en önemli yollarından birinin de beslenme olduğunu ifade etti. Bayram süresince et tüketimine dikkat edilmesi gerektiğini bildiren, özellikle bayram sabahı kahvaltısına dikkat çeken Dr. Buyrukçu, “Bayram sabahı kahvaltıda kurban eti yemek gibi bir geleneğimiz var. Ancak bu son derece sağlıksız bir yöntem. Biz vatandaşlarımıza bayram sabahı kahvaltısında taze kesilmiş kurban eti değil, yumurta, peynir ve yeşillikleri içeren bir kahvaltı yapmalarını öneriyoruz. Kurban etiyle yapılan kahvaltı bilhassa mide ve bağırsak hastalığı olanlarda sıkıntılara yol açabilir” dedi.

"Ölüm katılığı var, hemen tüketmeyin"

Dr. Buğra Buyrukçu, kurbanlık hayvanın ise veteriner kontrolünde uygun koşullarda kesilmesi ve etin aynı gün tüketilmemesi gerektiğini de vurguladı. Dr. Buyrukçu, “Kurban eti Rigor Mortis (ölüm katılığı) sebebiyle 1 gün dinlendikten sonra tüketilmeye başlanmalıdır. Elbette etin tüketim miktarına çok dikkat edilmelidir. Obezite, kalp-damar rahatsızlığı, şeker hastalığı, tansiyon hastalığı olan kişilerin et tüketimini minimum seviyede yapmaları önemlidir” şeklinde konuştu.

"En az 6 saat dışarıda bekletin"

Kesilen kurbanın saklama koşullarına ilişkin de önerilerde bulunan Dr. Buyrukçu, kesimin hemen sonrasında etin buzdolabına konulmasının kaliteyi ve lezzeti azaltacağına dikkat çekti. Buyrukçu şöyle devam etti:

"O nedenle parçalara ayrılan etin, kesimden hemen sonra serin bir yerde en 6 saat dinlendirilmesi, sonra buzdolabına konulması uygundur. Et buzlukta eksi 2 derecede 7 günde veya derin dondurucuda eksi 32 derecede dondurularak 3 ayda tüketilmelidir. Etin kendi yağ içeriğinden dolayı pişirme esnasında tekrar yağ kullanımına gerek yoktur. Fırında ızgara ya da haşlama yöntemleri kullanılmalı, ızgarada et ile ateş arasındaki uzaklık 15 santimetre olmalıdır. Etteki demir mineralinin emilimini artırmak için yanında limonlu koyu yeşil yapraklı sebzelerle yapılmış salata ve biber gibi C vitamini kaynağı alınmalıdır. Bayramda sağlıklı ve huzurlu olmanın en önemli bir diğer kuralı ise sevdiklerinizle vakit geçirmektir.”

Güncelleme Tarihi: 28 Ağustos 2017, 15:18

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER

banner97

banner82

banner83