16 MİLYON KİŞİ KANSERDEN ÖLECEK

Uluslararası Kanser Kontrol Örgütü (UICC) Başkanı Prof Dr. Tezer Kutluk, 2025 yılında 30 milyon kişinin kanser olacağını ve bunların 16 milyonunun öleceğini belirterek, bir an önce önlem alınması gerektiğini söyledi.

16 MİLYON KİŞİ KANSERDEN ÖLECEK

 Uluslararası Kanser Kontrol Örgütü Başkanı Prof Dr. Tezer Kutluk kanserle ilgili gerçekleri Antalya Gazeteciler Cemiyeti’nde 4 Şubat Dünya Kanser Günü nedeniyle gerçekleştirdiği toplantıda açıkladı. Kanser Araştırma ve Savaş Kurumu Derneği Antalya Şubesi Başkanı Op. Dr. Kadri Yakut, Memorial Sağlık Grubu Antalya Onkoloji Merkezi Başkanı Prof. Dr. Mustafa Özdoğan, Antalya Halk Sağlığı İl Müdürü Uzm. Dr. Murat Özdemir de toplantıda ellerine yapıştırdıkları notlarla kansere karşı tek elden mesaj verdi.

banner111
“2025 YILINDA 30 MİLYON KİŞİ KANSER OLACAK, 16 MİLYONU ÖLECEK”

Prof. Dr. Tezer Kutluk, kanserin büyük bir sorun olduğunu ve her yıl 14 milyon kişinin kanser olduğunu bunların 8 milyonunun ise hayatını kaybettiğini söyledi. Nüfus artışına göre kanser sayısındaki değişimi de vurgulayan Kutluk, “Eğer böyle gidecek olursa sadece nüfus artışının etkisi ile 2025 yılında 14 milyon sayısı 25-30 milyona doğru gidiyor. Neredeyse iki katı. Ölümler de öyle olacak ve 16 milyonu bulacak. Bu önemli bir sorun” diye konuştu.
Kanserin dünya ülkelerine maliyeti her yıl 1.2 trilyon dolar olduğunu ve bu rakamı hayal dahi edemediğini vurgulayan Prof. Kutluk, “Ben hayal edemiyorum bu bütçeyi. Bırakın fakirleri zengin ülkelerin bile baş edemeyeceği bir şey. Böyle büyük bir sorun için iyi bir ekonomi gerekiyor. Daha fazla canın kurtarılması için insanlık kansere karşı bir şeyler yapmak zorunda. Yapabilirseniz daha az insanın kanser olmasını sağlamak ve kanseri önlemek lazım. Yapılabilir mi yapılabilir. 8 milyon ölümden 4 milyonu 35 ve 69 yaş arasında erken yaş ölümleri kategorisine giriyor” dedi.

“TIP TEKNOLOJİSİNDE BAŞ DÖNDÜRÜCÜ GELİŞMELER VAR”

Tıp alanında baş döndürecek oranda gelişmelerin olduğunu belirten Prof. Kutluk, klasik tedavi yöntemlerine ek olarak ilaç tedavisinin de geliştiğini söyledi. Kanserin amansız hastalık olmaktan çıktığını ve başarı oranlarının devrim niteliğini taşıdığını da vurgulayan Kutluk şöyle konuştu:
“Tıp teknolojisinde baş döndürücü gelişmeler var. Klasik radyoterapi, kemoterapi yanında ilaç teknolojisindeki gelişmeler daha iyi imkanlar sunuyor. Kanser tek bir hastalık olmadığı için tek bir çözüm yok. Ama inanın her gün basamak basamak daha iyiye gidiyor. Amansız bir hastalık olmaktan çıktı. Erişkin kanserlerinde tedavi başarısı yüzde 60’ların üzerine çıktı. 1960’lı yıllarda yüzde 10’du. 50 yıldaki bu ilerleme devrim niteliğindedir. Çocuk kanserlerinde ise yüzde 85’lere ulaştı. Doğru zamanda doğru yerde doru tedavi almak lazım.”

“CEP TELEFONU KANSER YAPAR MI TARTIŞMASI ARTIK YARAR VERMİYOR”

Kanser örgütü olarak “Yapabilirim ve yapabiliriz” sloganı ile yola çıktıklarını ve ne yapabileceklerini gösterdiklerini de ifade eden Kutluk, bu projeyle kansere çok dikkat çektiklerini söyledi. Tünelin ucundaki ışığı gördüklerini ancak ışığa ulaşmak için çalışmalara hız vermek zorunda olduklarını belirten Kutluk, “Hep birlikte çalışıp yapabiliriz yapabilirim dediğimiz zaman kanser çok görülen ve öldüren bir hastalık olmaktan çıkacaktır” dedi. 
"Cep telefonları kanser yapar mı?" sorusuyla sık sık karşılaştıklarını ancak bu tartışmanın artık fayda getirmediğini de belirten Kutluk, “Cep telefonları kanser yapar mı tartışması artık yarar vermeyen bir tartışma olmaya başladı. Stres kanser yapar mı yapmaz deseniz bile inanmıyorlar yapar diyorlar. Stres doğrudan kanser yapmıyor. Stresli bir insan hastalığı iyi yönetemezse kanser oluyor” dedi.

“ANTALYA KANSER TARAMASINDA LİDER KONUMUNDA”

Antalya Halk Sağlığı İl Müdürü Uzm. Dr. Murat Özdemir, Antalya’da kanserle ilgili yapılan çalışmalardan bilgi verdi. Herkesin tütünün ve alkolün zararlı olduğun bildiğini belirten Özdemir, bu zararlara ilişkin çocukları bilgilendirmek için okullarda çalışmalar yaptıklarını söyledi. Antalya’nın kanser taramasına ilişkin Türkiye’de en başarılı il olduğunu da belirten Özdemir, “Kolon kanseriyle ilgili 80 bin kişiye geçen yıl ulaştık pelvis kanseriyle ilgili de 75 bin kadınımızı taradık. Türkiye’de lider durumundayız. Türkiye’de en fazla rahim kanseri taraması yapan il Antalya’dır” dedi.

DOKTORLAR ELLERİYLE KONUŞTU

Toplantının ardından doktorlar kansere dikkat çekmek için ellerine postitlere yazdıkları notları yapıştırarak elleriyle mesaj verdi. Prof. Dr. Tezer Kutluk, “Kanseri yenmek için birlikte çalışabilirim”, Uzm. Dr. Murat Özdemir, “Engelleri aşalım”, Prof. Dr. Mustafa Özdoğan ise “Kanserden korkmayalım”, Op. Dr. Kadri Yakut “Kanseri kontrol edebiliriz” notuyla mesaj verdi.

Güncelleme Tarihi: 04 Şubat 2016, 15:15

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER

banner97

banner82

banner83