3 KANSER'LİDEN 2’Sİ HAYATTA

Memorial Sağlık Grubu Antalya Onkoloji Merkezi Başkanı Prof. Dr. Mustafa Özdoğan, 1-7 Nisan Kanserle Savaş Haftası kapsamında yapmış olduğu açıklamada, kanser konusunda çocuklara daha fazla önem verilmesi gerektiğini ifade ederek, son yıllarda yaşanan gelişmeler ile birlikte kanser hastası her 3 kişiden 2’sinin hayatta kaldığını söyledi.

3 KANSER'LİDEN 2’Sİ HAYATTA

 Memorial Sağlık Grubu Antalya Onkoloji Merkezi, 1-7 Nisan Kanserle Savaş Haftası’nda kanserden korunma ve erken tanıya dikkat çekmek için Antalya Gazeteciler Cemiyeti’nde basın toplantısı düzenledi. Toplantıya, Memorial Sağlık Grubu Antalya Onkoloji Merkezi Başkanı Prof. Dr. Mustafa Özdoğan ve basın mensupları katıldı. Kanserle Savaş Haftası kapsamında gazetecilere açıklamalarda bulunan Özdoğan, kanser hastalığının tedavisinde ve tanısında son yıllardan büyük gelişmeler yaşandığını aktardı. Kanser konusunda çocuklara odaklanılması gerektiğini belirten Özdoğan, çocuklarda 5 yaşından 18 yaşına kadar geçen dönemin çok önemli olduğuna vurgu yaptı.

banner111
ÇOCUKLAR KONUSUNDA UYARDI

Ailenin sigara içmeye devam etmesi durumunda çocuğunda sigara içtiğini aktaran Özdoğan, ”Artık biz 18 yaşından sonra spor alışkanlığı olmayan, sağlıksız beslenen bireylerle karşılaşıyoruz. Obezitenin yüzde 30’larda olduğunu görüyoruz. Kolları öğrencilere odaklanarak sıvazlamayız. Sporu onların hayatlarının bir parçası haline getirmeliyiz. Kalın bağırsak taramalarını yapmalıyız. Kanser hastalığına bağlı olarak 10 yıl önce her 3 hastadan 1’i yaşamını kaybederken, şimdi her 3 hastadan 2’si hayatta kalıyor. Tedavide yaşanan gelişmeler çok sevindirici. 15 yıl önce yüzde 40’larda olan kurtulma oranları şimdi yüzde 70’lere ulaştı” diye konuştu.

“DİYABET ÇIĞ GİBİ BÜYÜYEBİLİR”

Kanser hasatlığının önlenmesi için çocuklardan başlanması gerektiğini aktaran Özdoğan, “Artık toplumlar bilinçlenmeye başlandı. Sigara içen insanları dışarıda görmek istemiyoruz, sağlıklı beslenen vatandaşlar görmek istiyoruz. Önümüzdeki günlerde diyabet çığ gibi büyümesi bekleniyor. Tedavilerde ve tanıda Amerika’nın ve Avrupa’nın gerisinde olmadığımızı düşünüyorum. Sağlıkta yeniden yapılanma var. 5-10 yıl içinde bunlar dengeye oturacak” dedi.

“HALKI KORKUTMAYALIM”

Sebze ve meyvelerde kullanılan kimyasal maddelerin kansere yol açması yönündeki soruyu da değerlendiren Özdoğan şöyle konuştu:
“Sebze ve meyvelerde lüzumsuz yaratılan bir korku sebze meyve tüketiminden karbonhidrat tüketimine yol açıyor. Kimyasallar mutlaka denetlenmelidir. Bizler gidiyoruz tavuk ile mücadele ediyoruz. Tabi ki bununla da mücadele edilecek. Ama biz hedefe doğru odaklanmalıyız. İnsanları çok fazla kokutmaya gerek yok. İnsanlar bu korkunun sonucunda balkonunda domates yetiştirir. Sivil toplum kuruluşları bu denetimlere sahip çıkmalıdır."

GÜNEŞLENME UYARISI

Yaz aylarının gelmesi ile birlikte güneşlenme uyarısı yapan Özdoğan, “Güneşlenmek için güneş kremlerini kullanmalıyız. Bunlar kullanılmazsa cilt kanserleri artmaktadır. Antalya için mutlaka bu güneş uyarısını dikkate almalıyız. 20 yıl önce Antalya'da mide kanserini çok az görüyordum. Bugün için ciddi bir artış var. Bunun sebeplerinin başında, Antalya’nın Doğu ve Güneydoğu’dan aldığı göçler ve düzensiz beslenmeler olarak görüyoruz. Daha çok baharatlı, tuzlu tüketime kayışın olduğunu görüyoruz. Bir sürü diyet var. Herkes her hafta bir diyet uyguluyor. En önemli diyet az yemek, çok tüketerek sağlıklı kalamazsınız” şeklinde konuştu.

“YASAKLAR DELİNİYOR”

Kapalı alanlarda sigara kullanımının yasaklamasına da değinen Özdoğan, getirilen yasaklamanın herkesi çok mutlu ettiğini söyledi. Yasaklamanın ardından kitlesel bir eğitim programı uygulanmadığını belirten Özdoğan, “Dünyada hiçbir şey yasaklama ile çözülemez. Hatta siz yasağı abartırsanız, aşırı ilgi uyandırırsınız. Türkiye’de sigara yasaklama politikalarını başlangıçta olumlu, ama zaman içinde gerek denetlemelerinin azalması ve eğitim programlarının çerçevesinin genişletilmemesi nedeniyle bunun yavaş yavaş önemini yitirme tehlikesi ile karşı karşıya olduğunu görüyorum. Restoranlara gidiyoruz garson ‘burada içebilirsin’ diyor. Bu yasakların delindiğini görüyoruz” diye konuştu.




Güncelleme Tarihi: 01 Nisan 2016, 16:19

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER

banner97

banner82

banner83