"Akılcı İlaç Kullanımı Danışma Merkezi" hizmete girdi

Antalya Kamu Hastaneleri Birliği’ne bağlı Antalya Atatürk Devlet Hastanesi bünyesinde kurulan “Akılcı İlaç Kullanımı Danışma Merkezi” hastalara hizmet vermeye başladı.

"Akılcı İlaç Kullanımı Danışma Merkezi" hizmete girdi

 Akılcı İlaç Kullanımı konusunda toplumda farkındalığın arttırılması, vatandaşların ilaç kullanımları konusunda yaptıkları hataları gidermek, bu konuda danışmanlık hizmeti vermek, ilaç kullanımının olası etkileri hakkında hekimleri ve hastaları bilgilendirmek amacıyla kurulan merkez 10 ilde ve bakanlığa bağlı hastanelerde hizmet vermeye başladı. Akılcı İlaç Kullanımı Danışma Merkezi Antalya Kamu Hastaneleri Birliği’ne bağlı Antalya Atatürk Devlet Hastanesi Üroloji Poliklinikleri Binası içerisinde hizmet veriyor.

banner111
Antalya Atatürk Devlet Hastanesi Akılcı İlaç Kullanımı Danışma Merkezi Sorumlusu Eczacı Rabia Nilüfer Ersoyoğlu, bazı vatandaşların komşularının veya arkadaşlarının tavsiyesi ile doktora gitmeden ilaç kullandığını veya bir hastanın açken alması gereken bir ilacı tokken aldığını belirterek, "Doktora geldiğinde kullandığı tüm ilaçları söyleyememekte, rahatsızlıklarını tam ifade edememekte ya da ilaçları nasıl kullanacağını tam anlayamamaktadır. Bu anlamda yataklı ve ayaktan gelen hastalarımıza ilaçlarını nasıl kullanacaklarını ayrıntılı bir şekilde anlatarak, onları akılcı ilaç kullanımına sevk edecek danışma hizmetinin önemi artmakta, bu hizmet önemli bir gereklilik haline gelmektedir" dedi. Ersoyoğlu, merkezin varlığı ile ilgili hastaların haberdar edilmesi için gerekli çalışmaları yürüttüklerini, amaçlarının akılcı ilaç kullanımı konusunda hastaların merkeze başvurmalarını sağlamak olduğunu ifade etti.

Ersoyoğlu, Akılcı İlaç Kullanımı Danışma Merkezi’nde diyabetli hastalarda insülin kullanımı, ayak bakımı, öğün planlaması, astım-KOAH hastalarında doğru inhaler kullanımı (soluk aldırma cihazı) ile ilgili konularda bilgilendirme yaptıklarını kaydetti. Hastalara gereksiz ilaç kullanımı konusunda bilgi verildiğini, ilaçların uygun zaman, uygun yoldan, uygun dozda ve uygun sürede kullanılması ile ilgili farkındalık oluşturmaya çalıştıklarını söyleyen Ersoyoğlu, bu danışma hizmeti ile hastaların tüm ilaçlarını inceleyip, doktor tarafından başka şekilde tavsiye edilmediği takdirde, hastalara ilaçlarını alması gerektiği saatleri bildiren ilaç takip çizelgesi hazırladıklarını da belirtti. Ersoyoğlu ayrıca hasta ile ilgili tüm verilerin kayıt altına alındığını, gerekli görüldüğü durumlarda ilaç kullanımı hususunda hasta ile iletişim kurduklarını ifade etti. Birden çok ilacın kullanıldığı durumlarda ise ilaç-ilaç ve ilaç-besin etkileşimlerini inceleyerek hastaya bilgi verildiğini söyleyen Ersoyoğlu, “Hastaların tedavisinde hekim-eczacı-hemşire işbirliği sağlanarak, tedavi sürecinin başından sonuna kadar etkin bir sağlık hizmeti sunmak ana hedefimizdir” şeklinde konuştu.

Güncelleme Tarihi: 19 Eylül 2016, 13:00

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER

banner97

banner82

banner83