Alanya'dan milletvekili Yurdakul'a özel istek

TBMM çölyak hastalığı komisyonu üyesi Milletvekili Yurdakul'a Alanya'dan istek geldi.

Alanya'dan milletvekili Yurdakul'a özel istek

3 Mayıs'ta TBMM Genel Kurulunda, AKP, CHP, MHP ve HDP’nin ortak önerisiyle Çölyak Hastalığını Araştırma Komisyonu kurulmuştu. Türkiye’de çölyak konusunu masaya yatıran komisyon yasal eksiklikleri de tespit etmeye devam ediyor. 

banner111
Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Antalya Milletvekili Prof. Dr. Ahmet Selim Yurdakul bu komisyonun en önemli üyelerinden birisi olarak görev yapıyor. Yurdakul'un da dahil olduğu komisyon dün Maliye Başkanı Naci Ağbal'ı ziyaret etti. Ağbal'la yapılan görüşemede çölyak hastalarına sağlanacak olan mali yardımlar görüşüldü ve karar bağlandı.

Bu görüşme üzerine Alanya'dan Yurdakul'a bir istekte bulunuldu. Alanya'da yaşayan Çiğdem Çetinkaya, Yurdakul'dan komisyona PKU hastalarının da dahil edilmesini istedi. Çetinkaya, "Sayın Milletvekilimiz mevcut komisyona PKU hastalığını da dahil etmenizi sizlerden önemle rica ediyoruz. Mevcut sorunlarımızı ve mücadelemizi bir sağlıkçı olarak sizlerden daha iyi kim anlayabilirki. Lütfen bu ömür boyu oruç tutmak zorunda kalan çocuklara ve onlarla beraber hem psikolojik hem de ekonomik olarak mücadele etmek zorunda kalan ailelerine destek olun. Sonsuz saygılarımızla." dedi.

Çetinkaya'nın bu sözlerine sosyal medyada büyük bir destek geldi. 

PKU NEDİR?

PKU yani fenilketonüri, hem anneden hem babadan geçen genetik bir metabolizma hastalığı. Bu hastalıkla doğan çocuklar, karaciğerde bulunan hidroksilaz enzimi çalışmadığı ya da az çalıştığı için, yaşam boyu fenilalaninden kısıtlı bir diyet uygulamak zorundalar

Yasak gıdalar:
Et ve et ürünleri (tavuk, balık, hindi, kırmızı et, salam, sosis, sucuk vb.)
Süt ve süt ürünleri (yoğurt, ayran, cacık, peynir)
Hayvansal ürünler (beyin,ciğer, her tür sakatat)
Kuruyemişler (fındık, leblebi, fıstık, ceviz, badem vb.)
Kurubaklagiller (kuru fasulye, nohut, mercimek, bakla, soya çeşitleri, barbunya vb.)
Makarna çeşitleri

Serbest gıdalar:
Mısır nişastası, sade lokum, sade akide şekeri, çay, ıhlamur, adaçayı, sıvı yağ, çay şekeri, elma suyu, kolalı içecekler ve bazı gazozlar.

Fenilketonüri, kısaca PKU, tüm dünyada var olan bir hastalık. Ancak Türkiye’deki insidansı çok yüksek 3000’de 1’e yakın. Yılda ortalama 350 ila 400 bebek bu hastalıkla doğuyor. Türkiye dünyada çoğu genetik hastalıklarda olduğu gibi PKU konusunda da 1. sırada. Çünkü her 4 evlilikten biri akraba evliliği olduğundan bozuk genlerin yayılması ve bu şekilde bebeğe geçmesi sayının misliyle artmasına sebep oluyor.

Türkiye’de kayıtlı kayıtsız 10 bine yakın, hatta belki daha fazla PKU’lu birey var. Ancak özel olarak düşük proteinli özel ürün üreten hiçbir firma yok! Eti firmasının çölyak ve PKU hastalığı için ürettiği bir bisküvisi hariç, ki o da PKU özel üretim değil, ortak ürün!

Güncelleme Tarihi: 20 Aralık 2017, 10:17

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER

banner97

banner82

banner83