Alanya'dan otizme sihirli dokunuş

Otizmin görülme sıklığı günümüzde çok büyük bir hızla artıyor. 1985 yılında her 2500 çocuktan birine konan otizm tanısı, 2001 yılında 250, 2013 yılında ise 88 çocuğa konurken günümüzde her 68 çocuktan biri otizmli olarak dünyaya geliyor. Otizmin erkek çocuklarında görülme riski ise kızlardan 4 kat daha fazla.

Alanya'dan otizme sihirli dokunuş
Alanya’da faaliyet göstermesine rağmen ulusal ve uluslararası özel eğitim çalışmalarında adından sıkça söz ettiren Özgün Kardelen Özel Eğitim Kurumu Duyu Bütünleme Çalışmaları ile yine fark yarattı.

Duyu Bütünleme uygulamaları hakkında açıklamalarda bulunan Özgün Kardelen Özel Eğitim Kurucusu psikolog Feridun Özdeş, "Otizmli bireyler özellikle sosyal iletişim, duyusal ayarlama, akademik beceriler ve zaman zaman da fiziksel problemlerle baş etmeye çalışmaktadırlar. Duyu Bütünleme Terapilerinin sonucunda; dış dünyanın algılanması, vücut farkındalığı, iletişim becerilerinin gelişmesi, hareketliliğin azalması gibi bir çok fayda sağlandığı bilinmektedir. Peki o zaman bu kadar etkili olan yöntem nedir?

Bizler duyusal deneyimlerimizi dünyayı keşfetmek için kullanıyoruz. Böylelikle objeleri kullanabileceğimiz her yolu keşfedebilir, çeşitli beceriler geliştirebilir, diğerleri ile iletişim kurmanın yollarını bulabilir ve hem fiziksel hem de akılsal zorluklar içeren problemleri çözebiliriz. Otizmli çocuklar ise çoğu kez duyusal bilgiyi organize etme, anlama ve yorumlama konusunda zorluklar yaşamaktadır. Otizmli çocukların görsel, işitsel, dokunma ve tat gibi uyaranlara maruz kaldıklarında çeşitli dürtü kontrol problemleri ortaya çıkmaktadır. Bu uyaranlar onların aşırı rahatsız olmasına sebep olabilir. Bunun yanında vücut farkındalığı ve hareket sistemlerindeki sorunlar sebebiyle ise sürekli koşmak, zıplamak, hareket etmek eğilimindedirler.

Başkalarının fark etmediği seslerin farkında olabilirler veya bebek ağlaması, çöp arabası gibi sıradan seslerden aşırı rahatsızlık duyabilirler. Otizmli bazı çocuklar yemek veya kıyafetin çeşitli ve yapısı konusunda çok seçici olabilirler. Bazı durumları hiç anlamıyor ve bazıları konusunda da aşırı duyarlı gibi olabilirler. Günlük yaşamında duyuları ile ilgili yaşadığı bu problemler otizmli bireyin insanlarla iletişim kurmasına engel olurken çeşitli duyusal gel-gitler yaşamasına veya anormal tepkiler vermesine sebep olur.

İşte bu nedenle otizmde duyu bütünleme terapisi tedavi sürecinin önemli parçasıdır. Duyu bütünleme terapisi sırasında çocuğun ihtiyaç ve hassasiyetleri göz önüne alınarak özel bir program belirlenir ve uygulanır. Duyu bütünleme terapisi oyunlar eşliğinde sinir sisteminin gelişimini sağlarken; çocuğun, iletişim, duygusal ve fiziksel gelişim ve öğrenme ile ilgili sorunlarını gidermeyi ya da en aza indirgemeyi hedefler. Duyu bütünleme terapisi programını bu alanda yetişmiş, eğitim almış ve uygulayıcılığı olan fizyoterapist eşliğinde meslek elemanları uygulamalıdır. Duyu Bütünleme Terapilerinin sonucunda; dış dünyanın algılanması, vücut farkındalığı, iletişim becerilerinin gelişmesi, hareketliliğin azalması gibi bir çok fayda sağlandığı bilinmektedir." dedi.

Güncelleme Tarihi: 20 Nisan 2017, 11:05

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER

banner97

banner82

banner83