Alanya’da soba zehirlenmelerine dikkat!

Kış aylarının gelmesiyle birlikte birçok evde soba baş köşeyi aldı. Odamızı ve içimizi ısıtan, geçmişten günümüze gelen soba kültürü, yanlış kullanımda can ve mal kaybına neden olabiliyor.

Alanya’da soba zehirlenmelerine dikkat!

 Peki soba zehirlenmesinden korunmanın yolları nelerdir?  Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Aliye Gamze Çalış vatandaşları soba zehirlenmeleri konusunda uyararak korunmanın yollarını anlattı.  Uz. Dr. Aliye Gamze Çalış, "Kışın bu soğuk günlerinde birçok vatandaşımızın evinde soba yer almakta ve evlerinin bacası tütmektedir. Geçmişten günümüze kullandığımız ve birçok kişinin vazgeçilmezleri arasında yer alan soba yanlış kullanımda ise ölüme sebebiyet vermektedir. Çok basit önlemlerle soba zehirlenmesi riskini azaltabilir, keyfini yaşayabiliriz.

SOBA YAKAN VATANDAŞLARIN DİKKAT ETMESİ GEREKEN DURUMLAR NELERDİR?

banner111

Her yıl kurallara uygun bir şekilde sobanın kurulması, belirli aralıklarla boru ve baca  temizliğinin yapılmasıyla  soba zehirlenmesi riski en  aza  indirgeyebiliriz. Sobadan  çıkan karbonmonoksit gazını  insanların solunum yoluyla teneffüs etmesi vücutta  oksijen oranını azaltmaktadır. Oksijenin azalmasıyla birlikte kişilerde baş dönmesi,  bulantı, kusma, bilinç değişikliği, solunumun durması ve ritim bozukluğu gibi belirtileri beraberinde getirmekte ve hayati risk arz etmektedir. 

SOBA ZEHİRLENMESİNDE YAPILMASI GEREKENLER NELERDİR?

Sobadan çıkan karbonmonoksit gazının tadı ve kokusu yoktur. Soba zehirlenmesi başladığında etrafta kötü koku  duyamazsınız. İnsanlar bu yüzden zehirlendiklerini anlamamaktadır. Soba zehirlenmesine  maruz kaldığını düşündüğünüz  kişiyi öncelikle o ortamdan çıkarıp temiz hava aldırmalısınız. Koku olan odanın camlarını iyice açıp havalandırın. Eğer  hastanın solunumu durmuşsa  bilen bir kişi tarafından ilk yardıma başlanmalı ve en kısa  sürede 112'ye haber  verilmelidir. Vücutta oksijen azaldığı için çok kısa bir süre  içerisinde hastaya müdahale edilmelidir.

ALKÜ Alanya Eğitim ve Araştırma Hastanesi olarak  toplumumuzun her daim yanındayız. Sizleri anlıyor ve sağlığınızı en az sizin kadar düşünüyoruz. Bu yüzden lütfen gerekli tedbirleri alınız ve kendinize dikkat ediniz” diye konuştu.

Güncelleme Tarihi: 14 Ocak 2019, 14:14

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER

banner97

banner82

banner83