Alanyalılar dikkat! O hastalıkta artış yaşanıyor

Alanyalılar dikkat! O hastalıkta artış yaşanıyor
Dünya nüfusu giderek yaşlanmakta bu durum Alzheimer Hastalığında artışa neden olmaktadır. Peki, Alzheimer nedir, belirtileri ve tedavi yöntemleri nelerdir? ALKÜ Alanya Eğitim ve Araştırma Hastanesi Nöroloji Uzmanı Doktor Selin Çelik Alzheimer hastalığı konusunda merak edilenleri anlattı.

Yaşlı nüfusun artmasıyla birlikte Alzheimer hastalığında büyük bir artış yaşandığına dikkati çeken Uz. Dr. Çelik:”Halk arasında bunama, unutkanlık diye nitelendirdiğimiz Demans hastalıkları grubunda en sık rastladığımız rahatsızlık Alzheimer hastalığıdır. Alzheimer ; günlük yaşamsal aktivitelerde azalma ve bilişsel yeteneklerde bozulma ile karakterize nöropsikiyatrik, semptomların ve davranış değişikliklerinin eşlik ettiği bir hastalıktır. Çağımızın hastalığı olarak nitelendirdiğimiz ve belli bir yaşın üstündeki kişiler için ciddi bir gelecek korkusu olan Alzheimer ortalama olarak 60-65 yaş üstü bireylerde daha çok görülmektedir. Alzheimer’ın hala günümüzde de bilinen bir nedeni yoktur. Sağlıklı bir bireyde vücut nasıl yaşlanıyorsa beyinde zaman içerisinde yaşlanır, beyin hücrelerinde bozulmalar ve ölümler izlenir. Beyin hücrelerin ölümleri umduğumuz ve beklediğimizden önce oluyorsa eğer bu durum Alzheimer hastalığına neden olmaktadır. Hastalığın belirli bir tanı yöntemi yoktur. Dolayısıyla hastalığın teşhisinde pek çok tıbbi tanı testi bir arada değerlendirilir. Kişinin yakınlarından aldığımız şikayetler, nörolojik muayene, nöropsikolojik testler, görüntüleme ve kan tetkikleri sonucuna göre teşhise doğru gidilir. Günümüzde herhangi belirgin bir tedavi yöntemi yoktur. Verdiğimiz tedavilerle kişilerin hastalığının ilerlemesini yavaşlatmakta mevcut semptomlarının azalmasını istemekteyiz.

“SAKİN YAŞANTI ALZHEİMER’A NEDEN OLABİLMEKTEDİR”

Alzheimer hastalığında unutkanlık yakın bellek üzerinde etkili olmaktadır. Yalnızca basit unutkanlıklarla kendini belli eden hastalık, zaman geçtikçe unutkanlığın şiddetini arttırıyor. Kişinin yakın geçmişte yaşadığı olayları unutmasına, aile fertleri ile yakın çevresini tanıyamamasına neden olur. Genetik faktörler, yoğun sigara ve alkol kullanımı, daha önce geçirilmiş beyin damarı hastalıkları , travma hikayesi, sakin yaşantı, fiziksel aktiviteden uzak yaşantı beden sağlığını olumsuz etkilediği gibi Alzheimer’ın nedenleri arasında da yer almaktadır. Anneniz , babanız ve çevrenizde yakın bellek unutkanlık gözlemlerseniz lütfen en yakın sağlık tesisine başvuruda bulunun. Biz ALKÜ Alanya Eğitim ve Araştırma Hastanesi olarak her zaman Alzheimer hastalarımızın ve yakınlarının yanında olmaya devam edeceğiz “dedi 

Güncelleme Tarihi: 25 Eylül 2020, 16:20

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER

banner97

banner82

banner83