ALZHEİMERIN BELİRTİLERİ

Alanya Toplum Sağlığı Merkezi Başkanı Dr. Dilek Yüksel, Alzheimer hastalığı konusunda bir açıklama yaptı.

ALZHEİMERIN BELİRTİLERİ

 Yüksel'in açıklaması şöyle: 

banner111
21 EYLÜL DÜNYA ALZHEİMER GÜNÜ 

Alzheimer, yaş ilerledikçe unutkanlıkla ortaya çıkan, hafıza, konuşma gibi durumlarda sorunlar yaşanan, günlük yaşamın gerektirdiklerini uygulayamama gibi problemlere yol açan bir hastalıktır. 

Dünyada 20 milyondan fazla alzheimer hastası vardır. Bu hastaların yaklaşık 300 bini ülkemizdedir. Bu hastaların sayısı, gün geçtikçe artmaktadır. Çünkü dünyada insan ömrü uzamakta ve yaşlı insan sayısı artmaktadır. 

Alzheimer, sıklıkla 65 yaşın üzerindeki kişilerde görülür. Kadın ve erkeklerde hemen hemen aynı oranda görülür . Alzheimer, yavaş ilerleyen ve sinsi bir hastalıktır. Beyindeki sinir hücreleri yok olmaya başlamıştır. Önceleri kısa süreli unutkanlıklar şeklinde ortaya çıkar. Örneğin, hasta bir gün önce ne yaptığını, ne yediğini hatırlayamaz. Hastalık ilerledikçe, kişinin günlük işleri aksamaya başlar. Sorduğu bir şeyi tekrar sorar, yakınlarını tanıyamaz hale gelir. Bu durumda kişinin psikolojisi bozulur. Psikolojisi bozulan hasta, içine kapanık bir hale gelir. Konuşma, yürüme, tuvalete gitme gibi ihtiyaçlarını karşılayamaz ve yatağa mahkum bir yaşam sürmeye başlar. Yani hem fiziksel hem zihinsel problemler vardır. 

ALZHEİMER HASTALIĞININ BELİRTİLERİ 

Alzheimer hastalığının, temel olarak 10 tane belirtisi olduğu kabul edilmektedir. Bu belirtilerden bir ya da birkaçının bulunması alzheimer belirtisi olabilir. 
* Günlük yaşamı etkileyecek kadar unutkan olma (kişilerin adlarını, olayları hatırlayamama), 
* Gündelik işleri yapamama (yemek yapmak gibi), 
* kelimeleri bulurken zorlanmak, 
* Tarihleri ve bilinen yolları hatırlayamama, 
* Çok basit konularda bile karar vermede güçlük çekme, 
* Hesap yapamama, pratik düşünmede zorluk çekme, 
* Eşyaların yerlerini karıştırmak (koyarken başka yere koymak), 
* Davranışlarda ve ruh halinde değişiklik, 
* Karakter özelliklerinin değişmesi, insanları suçlama, 
* Sorumluluk sahibi olmaktan kaçmak alzheimer belirtileridir. 
Çekilen beyin filmi, yapılan kan tahlilleri ve laboratuvar tetkikleri ile alzheimer hastalığı diğer hastalıklardan ayırt edilmeye çalışılır. Çünkü her unutkanlık, bu hastalığın belirtisi değildir. Bu şekilde hastalığın kesin tanısı konur. 
Hastalığın kesin tedavisi yoktur. Yani yapılan tedaviyle, hastalık tamamen ortadan kaldırılamaz. Öncelikle şunun bilinmesi gerekir; bu hastalığın tedavisinde erken tanı çok önemlidir. 
Yapılan tedaviyle, hastalığın ilerlemesi yavaşlatılır ve hastalığın semptomları azaltılır. Amaç, hastanın yaşam kalitesini arttırmaktır. Ayrıca, ortaya çıkan psikolojik problemlerle başa çıkabilmek için de çeşitli ilaçlar (antidepresan gibi) kullanılır. Fakat bu ilaçlar doktor kontrolünde alınmazsa daha kötü sorunlara yol açabilir. 
-Her gün egzersiz yapmak 
-Sağlıklı beslenmek 
-Hayvansal yağları az tüketmek 
-Sigaradan uzak durmak olumlu şeyler düşünmek 
 -Zihni Aktif tutmak 
-Sosyalleşmek  
Sizi Alzheimer Hastalığından Uzak Tutar! 

Güncelleme Tarihi: 20 Eylül 2015, 11:05

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER

banner97

banner82

banner83