BEBEĞİNİZİN GÖZLERİ SULANIYORSA

Yeni doğan bebeklerin ortalama % 6’sında gözyaşı kanalı tıkanıklığı görülebilir. Doğumdan birkaç hafta sonra gözyaşının dışa akması sonucu oluşan sulanma; gözde çapaklanma, kirpiklerde yapışıklık, iltihabi akıntı, gözyaşı kesesinin olduğu bölgede şişlik ile belirti verebilir. Ailelerin bu belirtilere dikkat etmesi, bebeklerinin göz sağlığı açısından önemlidir.

BEBEĞİNİZİN GÖZLERİ SULANIYORSA

Göz Hastalıkları Bölümü’nden Op. Dr. İskan Abay, yeni doğan bebeklerde oluşan gözyaşı tıkanıklığı ve tedavisi hakkında bilgi verdi.

banner111
Bebekte göz sulanmasına dikkat

Gözyaşı kesesinin buruna açıldığı yerde bir zar bulunur. Bu zar normalde bebek doğmadan açılır. Ancak bazı bebeklerde bu zar doğum sonrası açılmaz ve bu nedenle gözyaşı kanal tıkanıklığının önemli bir belirtisi olan gözde sulanmaya neden olur. Bebeklerde görülen göz sulanması, doğuştan olan göz tansiyonu gibi diğer göz hastalıkları ile de ortaya çıkabilir. Bu nedenle eğer bebeğin gözleri yaşarıyorsa, erken tanı için hiç zaman kaybetmeden bir göz doktorunun görüşü alınmalıdır.

Önemli sağlık sorunlarına yol açabilir

Gözyaşı kanalı tıkanıklığı tedavi edilmediğinde, gözyaşı kesesi ve gözyaşı yolları mikroplara açık hale gelir. Bunlar; göz, kapak ve çevre dokular için tehlike oluşturur. Hatta mikrop yayılırsa menenjit ve böbrek hastalığı gibi önemli sorunlara yol açabilir. Gözyaşı kanalı tıkanıklığı olan hastalarda gerektiğinde katarakt ameliyatı yapmak bile bir risk oluşturabilir.

İlk 12 ayda masaj ve ilaçla tedavi

Gözyaşı kanalı tıkanıklığının tedavisi genellikle 3 aşamada yapılmaktadır. İlk aşama; bebekler 12’inci aya gelinceye kadar göz kapakları günde 2-3 kez ılık su ile temizlenir ve doktorun önerdiği damla kullanılarak günde 4-5 seans, 5 dakika burun kökünden aşağı doğru basılarak masaj yapılır. Bu masaj ve damla tedavisinin başarı oranı yüksektir ve en yaygın yöntemdir. Ancak mutlaka doktor kontrolünde yapılmasına özen gösterilmelidir.

Kapalı cerrahi ile 3 dakikada gözyaşı kanalı açılabilir

12’inci ayına gelmiş ancak ilaç ve masaj tedavisi ile başarılı sonuç alınamamış inatçı gözyaşı kanalı tıkanıklığı durumunda, bebeklerin gözyaşı kesesinin başka bir alana açılması gibi gözde fistül oluşum riski ortaya çıkabilir. Bu durum ile birlikte gözlerde apse ve göz etrafındaki dokularda ciddi enfeksiyonlar görülebilir. Bu aşamada çözüm, ameliyatsız yani kapalı yapılan işlemdir. Ortalama 3 dakika süren işlem, uygun yaşta yapıldığında %90 oranında iyileşme sağlanmaktadır. Ender olarak sonda işlemi iki veya daha fazla tekrarlanabilir. Üçüncü ve son aşama ise; ameliyatsız yapılan işlemin birden fazla denenmesine rağmen açılamayan kanalların yapılacak açık ameliyatla tedavi edilmesidir.

Güncelleme Tarihi: 13 Ekim 2015, 11:51

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER

banner97

banner82

banner83