“Burun ameliyatlarında amaç rahat nefes aldırmak olmalı”

Kulak Burun ve Boğaz Hastalıkları (KBB) uzmanı Op. Dr. Oğuz Yılmaz, “Burun ameliyatları, burun tıkanıklıklarını gidermek nedeniyle yapıldığı gibi, sadece estetik amaçla da yapılabiliyor. Bazı durumlarda en önemli amacın hastaya nefes aldırmak olduğu unutulabiliyor” dedi.

“Burun ameliyatlarında amaç rahat nefes aldırmak olmalı”
Memorial Antalya Hastanesi Kulak Burun ve Boğaz Hastalıkları Bölümü’nden Op. Dr. Oğuz Yılmaz, burun ameliyatları hakkında bilgi verdi.

“Küçük olan değil, nefes aldıran burun güzeldir”

Burun ameliyatlarında estetik ve işlevsel girişimlerin bir bütün olduğunu belirten Yılmaz, “her hasta için uygun olan tedavi biçimi belirlenmelidir. Burun estetiği iki amaçlı yapılabilir. Birincisine burunda kemer, burun ucu düşüklüğü, burunda eğrilik gibi kişinin görsel algısıyla ilgili problemlerde başvurulur. İkinci ameliyat da burnun iç kısmında hastanın nefes alıp vermesini engelleyen burun eti büyüklüğü, kemik eğrilikleri, kronik sinüzit gibi rahatsızlıklarda yapılmaktadır. Burnun iç kısmına yapılan müdahaleler hastanın rahat nefes alıp vermesini sağlayamayacaktır. Bu yüzden burnun dış kısmında eğrilik olan hastalarda, içten yapılacak olan işlemin rahat nefes alıp verişi sağlayamayacağı söylenerek burnun içinin ve dışının birlikte yapılması önerilmektedir” dedi.

“Deneyimli hekimlere başvurun”

KBB Uzmanı Yılmaz, “Burnun çok küçük ve büyük olmasının yanı sıra, burnun fonksiyonel olarak en uygun şekilde çalışabilmesi önemsenmektedir. Kulak Burun ve Boğaz Hastalıkları Bölümü’ne başvuran hastaların çoğunluğu nefes alma problemiyle gelmektedir. Burun kemiğinde görülen eğrilikler, en yaygın tıkanıklık nedenleri arasında yer almaktadır. Bu tür eğrilikler, yerleşim yeri ve tıkayıcı özellikleri açısından hastaya göre değişiklik gösterebilmektedir. Hastalar burnun iç kısmında yer alan problemleri düzelttirirken, burun görüntünün de değişmesi istemektedir. Burun görüntüsünün düzeldiği fakat solunum şikayetlerinin devam ettiği durumlarla da karşılaşılabilmektedir. Burun ameliyatlarının yeniden yapılması ilk ameliyata göre çok daha zordur. Bu nedenle burun ameliyatlarının kesinlikle deneyimli hekimler tarafından yapılması büyük önem taşımaktadır.”

“Burun eğrilikleri 30 dakikada gideriliyor”

Burun ameliyatlarının iki teknikle yapıldığını kaydeden Yılmaz, “burun ameliyatlarında kapalı teknik burnun ön kısmında kesi olmadan tamamen içeriden yapılır. Açık teknik ise burnun uç kısmından küçük bir kesiyle yapılmaktadır. Burun içinde problemli noktalara ulaşılabilmesi açık yöntemle yapılan ameliyatlarda daha kolay olmaktadır. Deformasyonun sadece burun içinde olduğu durumlarda, septoplasti yöntemiyle burun içindeki eğrilikler, sadece 30 dakika ile 1 saat arasında süren basit müdahalelerle düzeltilmektedir. Öte yandan eğrilik ve çeşitli deformasyonların burun dışında da görüldüğü kişilerde, rinoplasti yöntemine başvurularak ameliyat ve iyileşme süresi biraz daha uzayabilmektedir.”

Burun ameliyatı olan hastalara uyarılarda da bulunan KBB uzmanı Op. Dr. Oğuz Yılmaz, “Kemikler kaynayıncaya kadar darbe almamaya dikkat edin.Burun içinde oluşacak kabuklanmalar için doktorun vermiş olduğu sprey ve damlaları kullanın. Kemikler kaynamadığı ve kemiklerde çökmeye neden olacağı için 3 ay boyunca güneş gözlüğü takmayın.

Burunda ve çevresinde çillenme veya cilt dökülmesini engellemek için ilk bir ay güneşle direk temastan kaçının.”

Güncelleme Tarihi: 16 Ekim 2017, 11:50

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER

banner97

banner82

banner83