“Çocuğunuz hastalanmadan önleminizi alın”

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Erkan Uçlar, kış aylarında çocuklarda sık görülen ve ateş, boğaz ağrısı, burun akıntısı, öksürük, hapşırık gibi belirtilerle kendisini gösteren üst solunum yolu hastalıkları konusunda aileleri uyardı.

“Çocuğunuz hastalanmadan önleminizi alın”

 Memorial Antalya Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Bölümü’nden Uz. Dr. Erkan Uçlar, soğuk havalarda çocuk sağlığını korumanın yolları hakkında bilgi verdi.

banner111
Havaların soğumaya başlamasıyla çocuklarda görülen hastalıkların arttığını belirten Uçlar, “Ateş, burun akıntısı, hırıltılı öksürük, halsizlik, iştahsızlık gibi şikayetler çocukların günlük yaşantısını olumsuz etkiliyor. Özellikle okul döneminde olan çocuklarda grip gibi sürekli görülen üst solunum yolu hastalıklarının yanı sıra, mide ve bağırsak enfeksiyonlarıyla da sık karşılaşılıyor” dedi.

Bağışıklık sisteminin güçlendirilmesinin önemli olduğunu kaydeden Dr. Uçlar, “Sağlıklı bağışıklık sistemi için en önemli anahtarlar, düzenli uyuma, dengeli beslenme ve yeterli sıvı alımının sağlanmasıdır. Demir, multivitamin, çinko, D vitamini eksikliği tespit edildiği durumlarda tedavi edilmesi çok önemlidir. İştahsız ve sağlıksız beslenen çocukların alamadığı vitamin ve mineraller zaman zaman multivitamin içeren şuruplarla giderilmelidir. Ihlamur, ekinezya gibi bitki çayları, taze sıkılmış meyve suları, pekmez ve bal gibi besinlerin özellikle kış aylarında tüketilmesine özen gösterilmelidir" uyarılarında bulundu.

Çocuklarda sık görülen hastalıklar hakkında da bilgi veren Çocuk Sağlı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Erkan Uçlar şunları söyledi:

“Nezle, burun akıntısı ve tıkanıklığı, hapşırma, boğazda kaşıntı hissi, hafif dereceli ateş ve eklem ağrısı ile kendini belli eder. Kuru öksürük ile seyreden, antibiyotik gerektirmeyen hafif bir üst solunum yolu enfeksiyonudur. Grip, yüksek ateşle başlayıp takiben şiddetli eklem, kas ağrıları, baş ve boğaz ağrısı, öksürük, burun akıntısı ve tıkanıklığı şikayetleriyle ortaya çıkar. Farenjit, sinüzit, zatürre, bronşit gibi ciddi hastalıklara yol açabileceği için tedavi edilmesi önemlidir. Farenjit-Tonsillit, Bademciklerin ve boğaz dokusunda meydana gelen bir hastalıktır. Yutma güçlüğü, yüksek ateş, boğaz ağrısı, baş ağrısı ve kusma, karın ağrısı gibi belirtiler vermektedir. Hastalıkta beta mikrobu belirlenirse mutlaka antibiyotik tedavisine başlanmalı ve bu tedavi 10 gün sürdürülmelidir, Zatürre, daha çok kış mevsiminde görülen akciğer dokusunun tek veya iki taraflı enfeksiyonudur. Soluk almada güçlük, yüksek ateş, şiddetli öksürük, koyu kıvamlı balgam çıkartma gibi şikayetlere sebep olabilir. Hastalığın şiddeti artabilir hatta hayati tehlikeye kadar neden olabilir. Küçük çocuklarda, yaşlılarda ve kronik bir hastalığı bulunan kişilerde daha ağır seyredebilir. Bronşit özellikle 3 yaş altında nefes darlığı ve öksürük, hışıltılı solunum, hafif ateş, burun akıntısı ile kendini gösterir. Komplikasyon olarak pnömoniye ve ağır solunum sıkıntısına sebep olabilir. Bu nedenle tedavisi ihmal edilmemelidir. Sinüzit, yüz kemikleri arasında bulunan sinüs boşluklarındaki doku enfeksiyonudur: Sıklıkla soğuk algınlığını takip eden sürekli burun akıntısı, sabah öksürükleri ve giderek artan baş ağrısı ile ateş gibi şikayetlere sebep olur. Rotavirüs ishali, rotavirüslerin neden olduğu kış aylarında en sık görülen kusma, ishal ve ateş ile seyreden bağırsak enfeksiyonudur.”

Hastalıktan korunmanın yolları konusunda da uyarılarda bulunan Uçlar, “Hastalıklardan korunmak için, çocuklara dengeli beslenme ve düzenli uyuma alışkanlığı kazandırılmalı. Çocukların yaşına uygun aşılamaları tamamlanmalı, gerekli ise grip aşısı yaptırılmalı. Sigara dumanı ve kirli havalı ortamlardan çocuklar uzak tutulmalı. Ev ve okullardaki klima bakımları düzenli yaptırılmalı. El yıkama alışkanlığı kazandırılmalı. Bebeklerin yatarak beslenmesi ve ağızda biberonla uyuması engellenmeli. Anne sütüyle beslenme özendirilmeli" dedi.

Güncelleme Tarihi: 14 Kasım 2016, 12:20

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER

banner97

banner82

banner83