ÇOCUKLARI ÇİFT KATLI DEMLİK YAKIYOR

Antalya Eğitim ve Araştırma Hastanesi (AEAH) Plastik Cerrahi Ana Bilim Dalı Yanık Ünitesi Sorumlusu Uzman Doktor Asım Uslu, evlerde meydana gelen yanıklara dikkat çekti. Uslu, çocukların genelde çift katlı demlikten dökülen kaynar sudan yandığını söyledi.

ÇOCUKLARI ÇİFT KATLI DEMLİK YAKIYOR

Antalya Kamu Hastaneleri Birliği'ne bağlı Antalya Eğitim ve Araştırma Hastanesi (AEAH) Yanık Ünitesi, 2010 yılından itibaren hizmet veriyor. 8 hemşire, 4 personel, 2 hasta bakıcı ve 1 bilgi işlemciden oluşan ekiple hizmet veren yanık ünitesi, mevcut durumda 9 servis yatağı, müdahale odası ve pansuman odasından oluşuyor. Yanık ünitesinde yıllık 200'ün üzerinde hasta yatarak tedavi ediliyor. Son 1 yıl içinde yatak doluluk oranı ise yüzde 60'ın üzerinde olan ünitede aylık bazda yatarak tedavi gören hasta sayısının ise 15'in üzerinde olduğu belirtildi. Ortalama bir hastanın yanık ünitesinde yatış süresinin ise 12 gün sürdüğü kaydedildi.

banner111
"YANIK ÜNİTESİ İZOLE EDİLMİŞTİR"

AEAH Plastik Cerrahi Ana Bilim Dalı Yanık Ünitesi Sorumlusu Uzman Doktor Asım Uslu, yanık servisinin diğer servislerden tamamen izole edildiğini belirterek, "Tabi bu izolasyon sadece kapı ve duvar izolasyonu değildir. Yanık ünitesinde çalışan sağlık personeli de ayrılmış durumdadır. Personelin tek uğraşı yanık hastalarıdır. Hastalara erken dönemde sıvı tedavisi düzenlenmekte, ağrısı kesilmekte, diyetisyenlerin önerileriyle beslenmeleri düzenlenerek, ek hastalığı varsa ona göre tedavisi ve yanık pansumanı yapılmaktadır. Yanık alanında yaranın iyileşmesi (epitelize) olmayacağı belirlenen hastalarda ise hasarlı doku temizlenerek (debridman) deri nakli (deri grefti) yapılmaktadır" dedi.

"ÇOCUKLAR EVLERDE GENELDE ÇİFT KATLI DEMLİKTEN YANIYOR"

Dr. Uslu, yanığın daha çok evde dikkatsizlikler sonucu meydana gelmekle birlikte en çok karşılaşılan yanık vakasının haşlanma ve alev yanığı olduğunu belirtti. Yanık oluşması halinde hasta ve yakınlarının doğru müdahalesinin önemli olduğunu da ifade eden Uslu şöyle konuştu:
"Yanık oluştuğunda hasta ve yakınlarının yanığa ön müdahalesindeki doğru uygulamalar önem taşımaktadır. Buna göre, yanan kişinin üzerindeki tüm elbiseler hemen çıkarılmalı ve sonra soğuk su ile yanan yerler yıkanmalıdır. Böylece ısının etkisi ile hem yanığın daha da derinleşmesi önlenmiş olur hem de ödem oluşması azaltılır. Yanık alana bazen diş macunu, yumurta akı gibi değişik maddeler sürülmektedir. Bu müdahaleler kesinlikle yanık alana uygulanmamalı ve hasta en yakın bir sağlık kuruluşuna götürülmelidir. Genelde evde dikkatsizlikler sonucu oluşan yanıklar meydana gelmektedir ve yanığa maruz kalanların büyük çoğunluğu çocuk vakalardır. Genelde çocuklar çift katlı demlik ve su ısıtıcısı içindeki sıcak sudan yanmaktadır. Çok basit olarak içinde sıcak su bulunduran eşyaları çocuklardan uzak tutmak bile çocuk yanık sayısını yarı yarıya azaltabilecektir. Bunun için yanık ile ilgili eğitim tüm topluma verilmelidir. Bu eğitim başta okullar olmak üzere tüm eğitim kurumları ve tüm resmi daireler ve yanık ihtimali olan tüm işyerlerindeki personele verilmelidir. Bu sayede çok basit önlemlerle yanık vaka sayısı yarı yarıya azaltabilir." 

Güncelleme Tarihi: 02 Şubat 2016, 11:30

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER

banner97

banner82

banner83