ÇOCUKLARINIZI ENFEKSİYONDAN KORUMA YOLLARI

Kış aylarının gelmesiyle çocuklarda görülen enfeksiyon rahatsızlıklarında yaşanan artış sebebiyle konuşan Uzm. Dr. Burak Çakçak, “Bir çocuğun yılda 8 ila 12 kere üst solunum yolu enfeksiyonu geçirmesi kabul edilebilir” diye konuştu.

ÇOCUKLARINIZI ENFEKSİYONDAN KORUMA YOLLARI

 Özellikle sonbahar ve kış aylarında nezle, grip, tonsillit, farenjit, sinüzit ve orta kulak iltihabı gibi üst solunum yolu enfeksiyonlarınınsık görüldüğünü ifade eden Medical Park Antalya Hastane Kompleksi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Bölümü’nden Uzm. Dr. Burak Çakçak, “Bu dönemde özellikle kreş ve okullarda bu hastalıklar oldukça fazla görülmektedir” diye konuştu.

banner111
“KAPALI ORTAM ENFEKSİYON SEBEBİ”

Enfeksiyonu yapan virüs ya da bakterilerin soğuğu sevdiğinin altını çizen Uzm. Dr. Çakçak, “Bu virüsler, soğukta dirençli kalabilmesinin yanı sıraenfeksiyonlu kişilerin soğuk havalarda kapalı ortamda daha fazla bulunması sebebiyle enfeksiyonun bulaşma ihtimali artmaktadır. Bu nedenle kreş ve okullar enfeksiyonların hızlı yayılmasında önemli bir faktördür” ifadelerini kullandı.

“ÇOCUKLARINIZI SOĞUKTAN KORUYUN”

Kreş ve okulun ilk yılının genellikle solunum yolu enfeksiyonu geçirilen ve çocuğun sıklıkla hasta olduğu bir dönem olduğunu söyleyen Uzm. Dr. Çakçak,“Bu süreç daha fazla da sürebilir. Bağışıklık sisteminin geliştiği bu dönem, bulaşıcı hastalıklar açısından önem kazanmaktadır.  Çocuklarımızı bu hastalıklardan korumada en önemli nokta hastalarla yakın temasın önlenmesi ve soğuktan korumak olmalıdır” dedi.
“SİGARA DUMANI DA ETKİLİ OLABİLİR”
Bir çocuğun yılda 8 ila 12 kere üst solunum yolu enfeksiyonu geçirmesinin kabul edilebilir olduğuna vurgu yapan Uzm. Dr. Çakçak, “Genellikle üst solunum yolu enfeksiyonlarıardı ardına da görülebilir. Bağışıklıkla ilgili hastalıklar, alerjik hastalıklar, geniz eti, sigara dumanı ve alerjenmaruziyeti gibi problemler çocukların sıklıkla solunum yolu enfeksiyonları geçirmesine neden olmaktadır” şeklinde konuştu. 

“EL TEMİZLİĞİ ÇOK ÖNEMLİ”

Enfeksiyonlardan korunmada en önemli noktalardan birinin el temizliği olduğunu ifade eden Uzm. Dr. Çakçak, “Özellikle virüsler hatta nadirende olsa bakteriler, hapşırma ve öksürmeyle dışarıya atılanenfekte damlacıklar yoluyla taşınır. Çoğunlukla bu damlacıklar öksürme ve hapşırmayla direkt aktarılır. Kişinin eline bulaşan mikroorganizmalar, bir başkasına direkt temas, besin maddesi ve ortak kullanılan eşyalara dokunarak bulaştırmasıyla da olabilir” dedi.

“HASTAYSANIZ MUTLAKA MASKE TAKIN”

Vücut direncini güçlü tutmak için kıyafetlerinin yeteri kadar kalın olmasına dikkat edilmesi gerektiğini söyleyen Uzm. Dr. Çakçak, “Islak saçla dışarı çıkılmamasında fayda vardır. Hasta bireylerle yakın temastan kaçınılmalıdır. Bu yüzden çocuğunuzu mümkün olduğunca hasta insanların yer aldığı ortamlarda bulundurmayın.Evde bulunan bir aile bireyi ya da siz hastaysanız enfeksiyonunçocuğunuza bulaşmaması için mutlaka maske takın” ifadelerini kullandı.

“VİTAMİN VE BOL SIVI ALIMI GEREKLİ”

Uzm. Dr. Çakçak şöyle devam etti:“C vitamini ve diğer vitamin kompleksleri, doğal gıdalar ve özellikle bol sıvı alımı önemlidir. Yapılan çalışmalar, özellikle C vitamininin enfeksiyonlardan korunmada yararlı olabileceğini ancak enfeksiyon oluştuktan sonra yeterli desteği vermediğini göstermektedir. C vitamini ve diğer besinleri doğal yollarla almasını sağlayın. Vitamin kompleksler ve bağışıklık arttırıcı ürünlerde yararlı olur.”



Güncelleme Tarihi: 12 Aralık 2015, 11:21

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER

banner97

banner82

banner83