DİKKAT! ANİ ÖLÜME YOL AÇIYOR

Hiç beklenmedik bir anda ortaya çıkan ve ani ölümlere neden olabilen aort anevrizması hakkında konuşan Medical Park Antalya Kalp Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Dr. İsmail Ateş, özellikle 50 yaşın üzerinde uzun yıllar sigara içmiş erkelerde daha sık görüldüğünü söyledi.

DİKKAT! ANİ ÖLÜME YOL AÇIYOR

 Aort anevrizmasının ortaya çıkma riskinin; hipertansiyon hastalıklarında ve genetik yatkınlığı olanlarda daha da arttığına vurgu yapan Dr. İsmail Ateş, “Aort anevrizmasının; damar çapının, normalin iki katına ulaşmasıyla damarda meydana gelen çatlama ya da yırtılmayla ortaya çıkmaktadır. Aort anevrizması, patlayıncaya kadar genellikle hiçbir belirti vermez. Patlamadan önce tesadüfen veya tarama yapılması sırasında tanı konulur. Dolayısıyla belli yaşın üstünde ve risk faktörleri bulunan kişilerin hiçbir şikâyetleri olmasa da taramadan geçmeleri çok önemlidir. Patlama riski yüksek bir anevrizmanın tespiti ve uygun zamanda yapılan ameliyat ile hayat kurtarmak mümkündür” dedi. 

banner111
“GÖGÜS VE KARIN BOŞLUĞU AÇILMADAN TEDAVİ EDİLEBİLİR”

Aort anevrizmalarının ister göğüs, ister karın bölgesinde olsun özel metal desteklerle yapılan yapay damarlarla göğüs ve karın boşluğu açılmadan tedavi edileceğine vurgu yapan Dr. İsmail Ateş, “Karın bölgesine EVAR, göğüs bölgesinde TEVAR olarak adlandırılan yöntemlerde sadece her iki kasıktan açılan küçük kesilerle özel yapay damarlar kasık atardamarından, anevrizma olan bölgeye yollanır ve orada açılır. Böylece balonlaşmış kısım devre dışı bırakılır, yırtılma riski ortadan kaldırılır. Bu modern teknikle hastalar, genel anestezi almadan, çok daha az ağrı hissederek operasyon olabilir. Ayrıca komplikasyon ve ölüm riski klasik ameliyatlardan daha düşük bir yöntemdir” şeklinde bilgi verdi. 
 
“SİGARA İÇİLMEMESİ ORTAYA ÇIKMA RİSKİNİ AZALTIR”

Aort anevrizmasından nasıl korunulması gerektiği hakkında da açıklamalarda bulunan Dr. İsmail Ateş, özellikle sigaranın kullanılmamasının riski azalttığını belirterek sözlerine şöyle devam etti: “Sigara içilmemesi ortaya çıkma riskini azaltır fakat gerçek önleyici tedavi yöntemleri henüz bulunamamıştır. Risk guruplarının damar ultrasonuylaincelenmesi gerekir. Birçok batı ülkesinde 50 yaş üzeri erkelerde rutin olarak damar ultrasonuyla aort anevrizması taraması yapılması önerilmektedir. Çapı 5.5cm’in altında olan anevrizmalar belirli aralıklarla ultrasonla takip edilmelidir.”

Güncelleme Tarihi: 26 Ağustos 2016, 12:06

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER

banner97

banner82

banner83