Diyabetten geleceğinizi koruyun!

Alanya Kaymakamlığı Toplum Sağlığı Merkezi, 14 Kasım “Dünya Diyabet Günü” ile ilgili basın duyurusu yayımladı.

Diyabetten geleceğinizi koruyun!

 Alanya Kaymakamlığı Toplum Sağlığı Merkezi tarafından yayınlanan basın duyurusunda;

banner111
DİYABET: Pankreastan salgılanan insülin hormonunun yetersizliği veya etkinliğinin az olması sonucu kandaki şeker miktarının yükselmesi ile ortaya çıkan ve ömür boyu süren metabolik bir hastalıktır.

Diyabet  tedavisinin  temelini beslenme tedavisi oluşturmaktadır. Beslenme tedavisinin amacı kan şekerini normal seviyelerde tutmak ve diyabete bağlı gelişen kalp damar hastalıkları, hipertansiyon, böbrek sorunları, göz sorunları, cilt yaraları ve enfeksiyon gibi ciddi sağlık sorunlarını ortadan kaldırmaktır. Kan şekerini normal seviyelerde tutmak için hergün aynı miktarda ve aynı saatlerde yemek yemek, öğün atlamamak, düzenli fiziksel aktivite yapmak ve ilaçları düzenli kullanmak gerekmektedir.

Diyabeti kontrol altına almanın ilk adımı onu öğrenmektir.

Beslenme tedavisini iyi bir şekilde uygulamak bize ne kazandırır?

Kan glikozunu normal düzeyde tutar,

 kan yağlarının düzelmesini sağlar

 uygun vücut ağırlığı sağlar,

 çocuklarda uygun büyüme ve gelişme sağlar

 diyabetin komlikasyonlarını önler,

yaşam kalitesini  ve süresini arttırır.

ŞEKER HASTALIĞINDA BESLENME NASIL OLMALIDIR?

1.Besin çeşitliliği sağlanmalıdır. Vücudun ihtiyacını karşılaması için her besin grubundan(süt grubu,et grubu,tahıl grubu, sebze ve meyve grubu) yeterli miktarda alınmalıdır.Bunun içinde çeşitli besinler yenmelidir.

2.Günde en az 3 ana 3 ara öğün beslenilmelidir. Yemeklerin miktarı ve cinsinden daha da önemli olan tüketildiği zamandır. Özellikle 3 ana 3 ara öğünde beslenen diyabetlinin yiyeceklerini de doğru alması ani şeker düşmesi(hipoglisemi) ve şeker yükselmesini (hiperglisemi) önler.

3.İdeal vücut ağırlığı korunmalıdır. Şişman kişilerde aşırı kiloya bağlı olarak insülinin etkisi azalmakta ve kilo artışı ile daha belirgin hale gelmektedir.İdeal kiloya gelindiğinde insülin yeterli hale gelecektir.

4.Besinler doğru şekilde hazırlanmalı, pişirilmeli ve saklanmalıdır. Yemeklerde kızartma değil fırında ,ızgarada veya haşlama pişirme yöntemleri kullanılmalıdır.

5.Ekmek ve diğer tahıllar yeterli miktarda tüketilmelidir.

6.Posa tüketimi arttırılmalıdır.Posa kan şekerini yavaş yükseltir,Bağırsak çalışmalarını düzenleyerek kabızlığı önler,toklu hissi verir ve böylece kilo kontrolü sağlar,kanda yağların yükselmesini ve kanser yapıcı maddelerin atılmasına yardımcı olur. 

DİYETTE POSAYI ARTTIRMAK İÇİN: Beyaz ekmek yerine tam buğday,tam tahıllı,kepekli ekmek gibi posalı ekmekler tüketerek,pirinç yerine bulgur ve makarna ,meyve suyu yerine taze meyve ve bol salata ve sebze tüketmek,kabuklu yenilebilen meyveleri kabuklu tüketerek,bol kurubaklagiller  tüketerek diyetteki posa miktarını arttırabilirsiniz.

7.Şeker tüketimi azaltılmalıdır. Şeker, bal, reçel, çikolata, şekerlemeler, meşrubatlar, hazır meyve suları gibi basit karbonhidratlar kan şekerini hızlı yükselttiği için tüketilmemelidir.

8.Tuz tüketimi azaltılmalıdır. Tuz içeriği yüksek olan turşu,konserve,salamuralar,hazır çorba gibi hazır gıdalardan uzak durulmalıdır.

9.Doymuş yağ tüketimi azaltılmalıdır. Besinlerle alınan fazla yağ ve kolesterol şişmanlığa ve kalp-damar hastalıklarına neden olabileceğinden sınırlanmalıdır.Bunun için:Etli,tavuklu yemeklere ayrıca yağ eklenmemeli,kırmızı et yerine tavuk,balık,hindi eti tercih edilmeli,haftada 1-2 defa kurubaklagiller tüketilmeli,sakatatlar,salam,sosis,sucuk gibi yağlı etler tüketilmemeli,kızartmalar,hamur işleri diyetten çıkarılmalıdır.

10.Su ve diğer sıvılar yeterli miktarda tüketilmelidir. Günde 2-2,5 litre su tüketilmelidir.

11.Süt,yoğurt,peynir gibi kalsiyum içeriği yüksek besinler tüketilmelidir.

12.Alkol ve sigara kesinlikle kullanılmamalıdır. Alkolün kan şekerinde düzensizliklere neden olduğu unutulmamalıdır.

13.Düzenli fiziksel aktivite yapılmalıdır. Yürüyüş ,bisiklete binme,yüzme gibi aktivitelerle hareketin arttırılması gereklidir.Fiziksel aktivite mutlaka bir ana öğünden 1-2 saat sonra ve 30-60 dak. süreyle yapılmalıdır.

Halkımız; Toplum Sağlığı Merkezimiz bünyesinde bulunan Obezite  Birimimizde görevli diyetisyenlerimizden hem bu konuda hem de kilo kontrolü konularında beslenmeyle ilgili her türlü yardımı ücretsiz alabilirler. 

(ADRES: Güller pınarı mh. Gemici Sk.No:7 Kat:zemin Tlf:0242 513 13 99)

Güncelleme Tarihi: 13 Kasım 2016, 10:53

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER

banner97

banner82

banner83