Her yıl 100 bin kişi tütün bağımlılığından ölüyor

Türk Toraks Derneği (TTD) Tütün Kontrolü Çalışma Grubu Başkanı Dr. Çağla Uyanusta Küçük, Türkiye’de her yıl 100 bin kişinin tütün ve tütün ürünleri kullanımına bağlı hastalıklardan öldüğünü söyledi. Tütün bağımlılığı oranının gün gittikçe arttığına dikkat çeken Küçük, tütün ürünü kullanmayı düşünenlerin oranında ise yüzde 111 oranında artış gerçekleştiğini söyledi.

Her yıl 100 bin kişi tütün bağımlılığından ölüyor
TTD Tütün Kontrolü Çalışma Grubu Başkanı Dr. Çağla Uyanusta Küçük, yeni tütün kanunu ile ilgili bir basın açıklamasında bulundu. Türkiye’de son yıllarda tütün bağımlılığında ciddi artış olduğuna dikkat çeken Küçük, her yıl 100 bin kişinin tütün ve tütün ürünleri kullanmaya bağlı hastalıklardan öldüğünü söyledi. Küçük ayrıca, TBMM’ye 27 Eylül tarihinde sunulan ‘Bazı Vergi Kanunları ile Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı’nın daha önce getirilemeyen ve satılamayan farklı tütün ürünlerin piyasaya sürülmesine imkan sağlanacağını, bunun da tehlikeli olduğunu savundu.

"100 bin insanımız nikotin bağımlılığı yüzünden ölüyor"
Dünyada her yıl tütün ve tütün ürünlerine bağlı 7 milyon ölüm olduğuna dikkat çeken Küçük, "Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), tütün kontrolü alanında kararlılıkla uygulanacak önlemler alınmadığı takdirde 2030 yılına dek bu rakamın 8 milyonu bulacağını belirtmektedir. Türkiye'de her yıl 100 bin insanımız nikotin bağımlılığı neticesinde gelişen tütün ve tütün ürünleri kullanımına bağlı hastalıklardan ölmektedir" dedi.

"Tütün kullanmayı düşünen oranı yüzde 111"

Türkiye’nin tütün kontrolü ile mücadelesinin 90’lı yıllarda başladığını hatırlatan Küçük, "Türkiye Cumhuriyeti Devleti 2003 yılında DSÖ Tütün Kontrolü Çerçeve Sözleşmesi'ni (TKÇS) imzalayarak, tütün kontrolü ve tedavi edilmesi gereken bir hastalık olan nikotin bağımlılığını da önlemek için düzenlemeler yapacağını taahhüt etmiştir. Ülkemiz ilk yıllarda tütün kontrolü alanında başarılı sonuçlar elde etmiş, bu konuda ödüllendirilmiş ancak hedeflenen sonuçlara ulaşamamıştır. 2012 yılında yüzde 27.1 olan tütün bağımlısı oranı 2014'de yüzde 32.5 oranına çıkmıştır. 2003-2012 yılları arasında genç kızlarda herhangi bir tütün ürünü kullanma oranının yüzde 37 olduğu ve bir yıl içerisinde herhangi bir tütün ürünü kullanmayı düşünenlerin oranının ise yüzde 111 oranında arttığı saptanmıştır. 2002-2014 yılları arasında yerli tütün üretimi yüzde 54 azalmış; 2010-2015 yılları arasında tütün ithalatı yüzde 37 oranında, 2010-2016 döneminde piyasaya sunulan tütün ürünü çeşitliliği ise yüzde 99 oranında artmıştır" bilgilerini paylaştı.

"Doz ne kadar olursa olsun bağımlılık yapar"

Küçük, "Yeni kanun tasarısının 68-71. maddeleri ile 'sigara ve diğer tütün mamülleri kategorisine girmeyen yeni tütün mamülleri'nin üretimine, ithalatına, satışına izin verilmesinin önünün açılacağı görülmektedir. Kanun tasarısı bu yeni ürünlerin vergilendirilmesinin farklı olabileceğine de işaret etmektedir. Tütün Endüstrisi tarafından sigaraya göre daha az zararlı oldukları iddia edilse de bu ürünlerin sağlığa zararlı olmadığına dair herhangi bir kanıt bulunmamaktadır. Tütün ürünlerinin kullanımından pasif olarak etkilenenlerin bile tütüne bağlı hastalıklara yakalandığı ve yaşamlarını kaybettikleri bilinmekteyken aktif kullanılacak olan bu tütün ürünlerinin zararsız olacağı nasıl iddia edilebilir? Ayrıca bilmekteyiz ki, nikotinin bağımlılık yapıcı etkisi ve kullanım şeklinin sigara içme davranışını taklit etmesi diğer tütün ürünlerine geçişi ve çoklu tütün ürünü kullanımı da kolaylaşmaktadır. Tütün ve nikotinin güvenli dozu yoktur, nikotin hangi dozda olursa olsun bağımlılığa neden olur. Nikotinin ısıtılarak veya yanarak alınıyor olması da bağımlılık yapıcı etkisini ortadan kaldırmaz" ifadelerini kullandı.

"Filtreli ve light sigaraların zararlı olmadığı aldatmaca"

Son olarak tütün endüstrisi tarihinin, nikotinin bağımlılık yapmadığı, filtreli ve light sigaraların zararlı olmadığı gibi aldatmacalarla dolu olduğunu öne süren Küçük, "Zararı azaltılmış olduğu iddia edilerek pazarlanacak yeni ürünler endüstrinin hayatta kalmak için keşfettiği yeni taktiklerdendir. DSÖ-TKÇS’yi imzalamış ve bunun kararlılıkla uygulamış olan ülkemizde, kamu otoritesini, tütün ve ürünleri kontrolü alanında kazanımlarımızın kaybedilmemesi adına tütün endüstrisinin yeni geliştirdiği taktiklerle mücadeleye davet ediyoruz. Halkımızın sağlığı için bu ürünlere vergi kolaylığı sağlanmamalı ve arzının önüne geçilmelidir" diye konuştu.

Güncelleme Tarihi: 06 Ekim 2017, 14:16

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER

banner97

banner82

banner83