İKİYE BÖLÜNEN KARACİĞER İLE HAYATA TUTUNDULAR

Antalya’da boğularak yaşamını yitiren 15 yaşındaki gencin karaciğeri ikiye bölünerek iki hastaya nakledildi.

İKİYE BÖLÜNEN KARACİĞER İLE HAYATA TUTUNDULAR

18 yıllık milli takım yüzücüsü İpek Yılmaz (31) ve 5 yaşındaki Resul Filiz, Akdeniz Üniversitesi Hastanesi’nde çok sık yapılmayan bir operasyonla yeniden hayata tutundu. Boğularak hayatını kaybeden ve organları ailesi tarafından bağışlanan Muhammet Küner’in (15) karaciğeri ikiye bölünerek küçük parçası Resul Filiz'e, diğer parçası ise İpek Yılmaz’a nakledildi. 

banner111
Ankara’da yaşayan İpek Yılmaz, geçen yaz tatil için geldiği Antalya’da ayaklarının şişmesi sonucu Akdeniz Üniversitesi Hastanesi’ne başvurdu. Siroz teşhisi konulan Yılmaz, karaciğer nakli için sıra beklemeye başladı. 2 buçuk yaşında genetiksel olarak karaciğer yetmezliği tanısı konulan Resul Filiz (5) ise karaciğer nakli için sıra beklediği sırada müjdeli haber her iki hastaya da geldi. Antalya’da boğularak hayatını kaybeden Muhammet Küner’in karaciğeri ailesi tarafından bağışlanınca iki hasta Akdeniz Üniversitesi Tuncer Karpuzoğlu Organ Nakil Merkezi’nde ameliyata alınarak, ikiye bölünen karaciğerin büyük kısmı İpek’e, kalan parçası da Resul’e nakledildi.

HER İKİ HASTAYA OPERASYON 8 SAAT SÜRDÜ

Operasyonla ilgili bilgi veren Organ Nakli Merkez Müdürü Prof. Dr. Bülent Aydınlı, operasyonu 8 saatte gerçekleştirdiklerini ifade ederek, “25 gün önce hastanemizde bir beyin ölümü gerçekleşti. Organ bağışı yapıldı ve bu çocuktan alınan karaciğeri ikiye bölerek küçük kısmını Resül’e, diğer kısmını da İpek’e naklettik. Buna 'split' nakil deniliyor. Organ bağışı yeteri kadar değil, olan bağışları da nasıl uygun bir şekilde kullanırız diye değerlendiriyoruz. Hem küçük hem de bir yetişkine aynı karaciğerden nakil yapılması sadece belirli merkezlerde yapılıyor. Yaklaşık 8 saatlik bir operasyonla iki hastamıza da organ nakilleri yapıldı” diye konuştu.

“RESUL NAKİL OLMASAYDI 15 YAŞINDA ÖLEBİLİRDİ”

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı'ndan Prof. Dr. Aygen Yılmaz ise, operasyonun başarılı olduğunu söyledi. Resul’ün nakil olmasaydı yüksek kolesterol nedeniyle 15 yaşında kalp krizinden hayatını kaybetme riskinin olduğunu belirten Yılmaz, “Başarılı bir operasyon oldu. Hastamızın tanısı 'ailevi hiperkolesterolemi'. Yüksek düzeylerde kolesterol oluyor. Bu çocuklara müdahale edilmezse 15’li yaşlarda kalp krizine bağlı olarak hayatlarını kaybedebiliyor” dedi. 

İç Hastalıkları Anabilim Dalı Gastroentoloji Öğretim Üyesi Prof. Dr. Bülent Yıldırım da, İpek’in ciddi hayati risk sınırına geldiğini, artık nakille hayatının kurtulduğunu söyledi.

Resul’ün babaannesi Cennet Filiz, organ bağışını yapan aileye teşekkür ederek, elleri öpülesi bir aile olduğunu söyledi.

“RESUL KARACİĞER KARDEŞİM OLDU”

Yaşadıklarını anlatan İpek Yılmaz, karaciğerle birlikte hem hayata tutunduğunu hem de bir karaciğer kardeşinin olduğunu söyledi. Antalya’da artık ikinci baharlarını yaşadıklarını belirten Yılmaz şöyle konuştu:
“1 yıl önce ayaklarım şişmeye başlamıştı. Ayaklarımın şişmesine çok şaşırıyordum, sonra Akdeniz Üniversitesi’ne geldim. Burada yapılan teşhiste nakil olmam gerektiği söylendi. Siroz teşhisi konuldu. Resul benim karaciğer kardeşim oldu. 3 yaşında profesyonel olarak yüzmeye başlamıştım. Türkiye ve Avrupa birinciliklerim var. Artık Akdeniz Üniversitesi için yüzeceğim. İkinci baharımı Antalya’da yaşadım. Verici aileye çok teşekkür ederim.” 

Güncelleme Tarihi: 05 Ekim 2015, 16:28

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER

banner97

banner82

banner83