Kalp sağlığına protein tehlikesi

Protein ağırlıklı beslenmenin daha sağlıklı olduğu birçok kişi tarafından savunulmakla birlikte özellikle hayvansal proteinlerin fazlaca tüketilmesinin kalp ve damar hastalıkları riskini arttırdığı kabul edilmektedir. Protein ağırlıklı diyetler özellikle kilo vermede ve obezite kontrolünde daha iyi sonuçlar vermektedir. Ancak çok uzun süre bu şekilde beslenmenin kalp sağlığını etkilediği de gözlemlenmiştir.

Kalp sağlığına protein tehlikesi
Finlandiya’da protein ağırlıklı beslenme üzerine 22 yıl süren bilimsel bir araştırma yapılmıştır. Araştırmada 2441 sağlıklı erkek birey üzerinde proteinden zengin beslenmenin etkileri değerlendirilmiştir. Katılımcılar 42 - 60 yaş arasında yer almakla birlikte düzenli olarak kontrolleri yapılmış ve bu süre zarfında proteinden zengin beslenme tarzını benimsemişlerdir. 22 yılın sonunda araştırmaya katılan katılımcıların %14’ünde kalp yetersizliği geliştiği gözlemlenmiş ve protein ağırlıklı beslenme ile ilişkisi ortaya konulmuştur. Sonuçları değerlendiren bilim adamları, hayvansal ya da bitkisel protein ağırlıklı beslenenler arasında kalp yetersizliğine yol açma açısından anlamlı bir fark saptamamışlardır. Ancak balık kaynaklı protein ve yumurta proteinin kalp yetersizliği açısından bir etkisi olmadığını ortaya koymuşlardır.

LIV Hospital Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Prof.Dr.Ahmet Özkara araştırmanın sonuçlarını şöyle yorumluyor; ‘’ Özellikle hayvansal protein ağırlıklı beslenme kalp krizi nedenleri arasında yer almaktadır. Bu toplum tarafından da bilinen bir durumdur. Araştırmada bitkisel kaynaklı protein ağırlıklı beslenmenin de kalp yetersizliğine neden olarak gösterilmesi değişik protein türlerinin kalp üzerine etkilerini araştıran yeni çalışmalar yapılması gerektiğini düşünmekteyim. Özetle söyleyebileceklerim; dengeli beslenmeyi ön planda tutun. Kilo kontrolü için aşırı karbonhidrat tüketiminden kaçının. Protein olarak da kalp sağlığınız için özellikle balık tüketimine ağırlık verin.’’

Güncelleme Tarihi: 20 Haziran 2018, 15:23

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER

banner97

banner82

banner83