KANSERDE DONDURMA YÖNTEMİ

Memorial Onkoloji Merkezi Girişimsel Radyoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Saim Yılmaz, kanserde dondurma yönteminin hedefi 12’den vurduğunu söyledi.

KANSERDE DONDURMA YÖNTEMİ
Memorial Onkoloji Merkezi Girişimsel Radyoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Saim Yılmaz, Türkiye’de ilk kez uygulanan iğne ile tümör dondurma yani kriyoablasyon tekniği hakkında bilgi verdi. Kanserle mücadelede etkin rol oynayan tanı ve tedavi yöntemlerinin son yıllarda teknolojik gelişmelerle birlikte hasta konforunu daha çok ön planda tuttuğunu belirten Prof. Dr. Yılmaz, "Dünyada bu alandaki en önemli yeniliklerden biri olan kriyoablasyon yani iğne ile tümör dondurma tekniği ile vücuttaki zararlı doku veya tümörler dondurularak tahrip ediliyor, kanser tam hedeften vurulmuş oluyor" dedi.

"Çok büyük kitlelerde de kullanılıyor"

Prof. Dr. Yılmaz, "Vücuda özel bazı iğnelerle girilerek yapılan işlemde, vücuttaki herhangi bir doku ya da tümör dondurularak tahrip edilmektedir. Öncelikle ultrason, BT veya MR gibi görüntüleme yöntemlerinden edinilen bilgiyle kitleye uygun sayıda iğne yerleştirilir. 1 santimetre çapında bir kitle için tek iğne yeterliyken, tümörün çapı büyüdükçe iğne sayısı da artmaktadır. Günümüzde kullanılan krioablasyon cihazlarında vücuda 20-25 tane iğne yerleştirilebilmektedir. Bunlar aynı anda çalıştırılır ve böylelikle çok büyük kitlelere aşırı soğuk uygulanarak tahrip edilebilmektedir."

Tümöre eksi 80 dereceye kadar soğuk uygulanabiliyor.

"Kriyoablasyon tekniğinde iğnelerin içinden argon gazı devridaim yaptırılır ve bu iğnenin uç kısmından eksi 20 ila eksi 80 derece arasında değişen bir soğukluk oluşturur" diyen Memorial Onkoloji Merkezi Girişimsel Radyoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Saim Yılmaz, "Bu soğukluk da tümörü ya da patolojik dokuyu tahrip ederek öldürmektedir. Ülkemizde daha çok radyofrekans, mikrodalga ile lazer genellikle birbirine benzeyen ablasyon yöntemleri kullanılmaktadır. Ama krioablasyon bunlardan tamamen ayrı bir mekanizma ve çok ayrı özellikleri, üstünlükleri olan bir tekniktir. Krioablasyonda olduğu gibi, tüm ablasyon yöntemleri nokta atışı ile sadece tümörü tahrip edip, dokulara zarar vermediği için defalarca uygulanabilmektedir" diye konuştu. 

Güncelleme Tarihi: 07 Eylül 2016, 15:28

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER

banner97

banner82

banner83