Kıl dönmesi ile ilgili bilinmeyenler!

Op. Dr. Tolgay Akın, erkeklerde görülen kıl dönmesine, yüzde 95 oranında 15-35 yaş arasında rastlandığını söyledi. Genel Cerrah Op. Dr. Tolgay Akın, “Kıyafetlerden kopan iplik parçaları veya saç telleri de derinin altına girerek kıl dönmesine neden olabilir” dedi.

Kıl dönmesi ile ilgili bilinmeyenler!
Op. Dr. Tolgay Akın, kıl dönmesi ve cerrahi yöntemlerle tedavisi hakkında bilgi verdi. Kıl dönmesi olan hastaların çoğu zaman utanıp doktora başvurmadığı için şikayetlerin arttığını kaydeden Akın, “Vücuttan kopan kılların, tekrar deri altına girerek burada kist oluşturması ve bazı durumlarda bu kistin iltihaplanması kıl dönmesinin nedeni olarak gösterilmektedir. Kopan veya o bölgede çıkan kıllara ek olarak giyilen kıyafetlerden kopan iplik parçaları veya saç telleri de derinin altına girerek kıl dönmesine neden olabilir. Erkeklerin vücutları kadınlara göre daha kıllı olduğundan, erkek hastaların sayısı daha fazla ve vücut ne kadar kıllıysa kıl dönmesi riski o kadar yüksek olmaktadır” dedi.
“Ağrı ve ateş yapabilir”

Tolgay Akın şöyle devam etti:
“Kuyruk sokumu kıl dönmesi hastalığı, bu bölgenin cilt ve cilt altı dokularının enfeksiyonu sonucu ortaya çıkar. Bu rahatsızlığın oluşmasında farklı risk faktörleri bulunmaktadır. Bunlardan en önemlisi kişisel hijyendir. Obezite, bölgenin tahriş olması, uzun süre oturarak çalışmak, kalçalar arasındaki oyuğun derinliği ve genetik yatkınlık da diğer tetikleyiciler arasındadır. Kıl dönmesi kendini ilk olarak apse veya akıntıyla gösterir. Apseye erken müdahale edilmemesi, ciddi ağrı ve ateşe neden olabilmektedir. Bu belirtilerle bir uzmana başvurulduğunda fiziki muayene ve hasta öyküsü tanı için yeterli olmaktadır. Genellikle herhangi bir görüntüleme yöntemine ihtiyaç duyulmamaktadır.”

“Hastalık kronikleşmeden tedavi olmak önemli”

Kıl dönmesi tedavisinin hastanın durumuna göre değiştiğini belirten Genel Cerrah Op. Dr. Tolgay Akın, “Akut kıl dönmesinin tedavisi apseyi boşaltarak yapılır. Lokal anestezi altında yapılabilen işlemde apseyi boşaltmak için genelde en fazla şişlik olan noktadan kesi yapılması gerekir. Bu işlemin kesin tedavi olmadığı ve vakaların neredeyse yarısında sorunun tekrarlayabileceği unutulmamalıdır. Kronik ve tekrarlayan kıl dönmesinde ise hastalığın kesin tedavisi sinüs kanalının cerrahi olarak kesilip çıkartılması şeklinde uygulanmaktadır. Bu işlem yapılırken normal dokunun mümkün olduğu kadar yerinde bırakılması önem taşır. Uzun süre ihmal edilen kıl dönmesi sorunu, nadiren de olsa yassı hücreli kanser gelişmesine yol açabilmektedir. Bu nedenle kıl dönmesine işaret eden belirtiler varsa vakit kaybetmeden bir uzmana başvurulmalıdır” diye konuştu.

Güncelleme Tarihi: 27 Şubat 2017, 10:26

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER

banner97

banner82

banner83