Otizm hakkında yanlış bilinenler?

Otizm Spektrum Bozukluğu, genellikle yaşamın ilk üç yılında fark edilen karmaşık bir gelişimsel bozukluktur. Nedeni kesin olarak açıklanamamakla birlikte Otizmin, beynin yapısını ya da işleyişini etkileyen bir sürecin sonucu ortaya çıkan nörolojik bir sorun olduğu düşünülmektedir.

Otizm hakkında yanlış bilinenler?
Çocuğun çevresi ile yeterli sosyal ilişkiler kuramaması, duygularını ifade edememesi, dil-iletişim alanında belirgin gelişimsel sorunlar göstermesi ve kalıplaşmış (takıntılı) davranış biçimlerine sahip olması ile betimlenir. Dünyada her 68 çocuktan birisi otizmli doğuyor Yıllardır özellikle otizmli bireylerle yaptığı çalışmalarla adını ülkemizde ve yurtdışında duyuran Özgün Kardelen Özel Eğitim Kurumu kurucusu psikolog Feridun ÖZDEŞ otizmle ilgili şu açıklamada bulundu; Otizmin görülme sıklığı günümüzde çok büyük bir hızla artmaktadır. 1985 yılında her 2500 çocuktan birine konan otizm tanısı, 2001 yılında 250, 2013 yılında ise 88 çocuktan birine denk gelirken günümüzde doğan her 68 çocuktan biri otizmli olarak dünyaya gelmektedir.

Otizmli bireylerin eğitimde yapılan hatalar gelişimi etkiliyor

Günümüzde bu kadar yaygın olmasına rağmen otizm tam olarak bilinememekte ve yanlış değerlendirilmektedir. Yanlışlık sadece toplum tarafından değil aileler ve bazen bu alanda çalışanlar tarafından da yapılmaktadır. Özellikle otizm spektrum bozukluğunda yapılan yanlışlıklar bazen telafisi mümkün olmayan hataları beraberinde getirmektedir. Aileler bu konuda bilinçli olmalı öncelikle kendileri sorunları ve çözüm yolları hakkında bilgi sahibi olmalıdır. Otizm spektrum bozukluğu tanısı almış bireylerle çalışanlarında bu konuda özel bilgisi ve deneyimi olmalıdır.

Otizm Spektrum Bozukluğu hakkında yanlış bilinenlerden bazıları;

1-Otizm Bir Hastalıktır

Doğrusu: Otizm bir hastalık değildir. Otizm bir nörogelişimsel bozukluk veya ileri düzeyde karmaşık bir gelişimsel yetersizliktir.

2-Otizm İlaçla İyileşebilir

Doğrusu: Otizm ilaçla tedavi edilemez. Otizm için verilen ilaçlar otizmli bireyin gösterdiği problem davranışların (öfke nöbeti, hiperaktivite vb ) bastırılması içindir.

3-Otizmli Bireyler Birer Dâhidir

Doğrusu: Zekası fazla geldiği için böyle davranmaktadır: Otizm Spektrum Bozukluğu tanısı almış bireylerin çok azında özel yetenekler görülebilir

4-Otizme Kötü Ebevenylik Sebep Olur

Doğrusu: Uzun yıllar böyle düşünülmesine rağmen yapılan tüm araştırmalar nedenin anne- baba tutumlarından kaynaklanmadığını ortaya koymuştur. Neden nörobiyolojikir.

5-Otizmliler Asla Konuşmazlar

Doğrusu: Gerekli müdahale yöntemiyle otizmli bireylerin konuşması sağlanabilir. Bu durum kişiden kişiye göre ve zamanı değişebilir.

6- Otizmli Bireyler Çok Fazla Sosyal Ortamda Bulunursa Sorun Çözülür

Doğrusu: Bu durum kendi başına bir yöntem değildir. Sosyal ortamda iletişim becerileri geliştirilmeden ve gerekli çevresel düzenlemeler yapılmadan bırakılan otizmli bireylere fayda değil zarar verilebilir.

7-Otizmli Bireyler Başkalarının Duygularını Anlamazlar

Doğrusu: Otizmli bireyler kinaye, mecazi, iğnelemeyi anlamayabilirler ancak daha açık, daha doğrudan olan şefkatli sevgiyi vb hissedebilir.

Güncelleme Tarihi: 01 Mayıs 2017, 09:11

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER

banner97

banner82

banner83