Pişmanlık depresyon habercisi

Her insan hayatının belirli döneminde yaptıkları ya da yapamadıkları için pişmanlık duyar. Önemli olan bu pişmanlıkların sürekli hatırlanıp, yaşantımızı olumsuz etkilememesi…

Pişmanlık depresyon habercisi
 Pişmanlık normal bir duygu olsa da sürekli tekrar ettiğinde ve bu durum kişiyi sürekli mutsuz ettiğinde; depresyon, kronik üzgünlük ve kişinin acı çekmesine yol açıyor. Us Psikiyatri Enstitüsü’nden Uzman Klinik Psikolog- Psikoterapist Nazan Topal Eren, pişman olmanın nedenleri ve bununla baş edebilme yolları hakkında bilgi verdi.

Kadınlar Erkeklere Göre Daha Çok Pişmanlık Duyuyor

Pişmanlık, yaşamımız boyunca pek çok kez hissettiğimiz, tekrar olmasın diye çabaladığımız bir duygudur. Kimi zaman yapmadıklarımız için, kimi zaman yaptıklarımız için pişmanlık duyarız. Pişmalık, genelde denemek isteyip de kişinin korktuğu için vazgeçtiği isteklere duyulur. Denememek zaten başarısız olmayı önceden kabul etmektir. Düzeltilmesi gereken ilişkilerin düzeltilmemesi, başarısız olma korkusuyla vazgeçilen istekler ve hayaller vb. durumlar kişilerin pişmanlık duymasına yol açar. Bazı araştırmalara göre, pişmanlık ve suçluluk duygusunun kadın ve erkeklerde farklı dağılım gösterdiğini; kadınlarda erkeklerden daha yüksek olduğu görülmektedir.

Pişmanlıklara Odaklanmak Kronik Üzgünlüğe Yol Açıyor

Herkes hayatının belirli zamanlarında kendi çapında pişmanlık yaşamaktadır. Önemli olan bu pişmanlık duygusuyla nasıl baş edilebileceğidir. Kişinin pişmanlıklarına odaklanması mutsuzluğuna ve acı çekmesine neden olur. Pişmanlık, mutsuzluk hallerine, kronik üzgünlüğe ve suçluluk hislerine yol açabilir.

Pişmanlık Depresyonda Sık Yaşanan Bir Duygu

Depresyon sürekli olarak geçmişten pişmanlık duymakla ve gelecekten endişe etmekle ortaya çıkabilir. Pişmanlık hep kötü ve olumsuz durumları çağrıştırmaz. Pişmanlık onarıcı olarak da kullanılabilir. Eğer pişmanlık duygusu olmasaydı sürekli biriktirirdik. Arada sırada pişman olmak bizi yeni hatalar yapmaktan alıkoyabilir.

8 Adımda Pişmanlıklarınızla Başa Çıkın

1. Öncelikle pişmanlık duygusu yaşamaktan korkmayın, pişmanlığınızı olumlu yönde kullanın.

2. İnandığınız şeyi yapmaktan korkmayın.

3. Risk aldığınızda elde edeceğiniz en iyi olasılığı düşünün.

4. Kızmak yerine kendinizi ve size pişmanlık yaşatanları affedin. Pişmanlıklara odaklanmayı bırakmayı deneyin.

5. Başarısız olmanıza odaklanmak yerine hedefinize başka bir yoldan ulaşmaya çalışın, başka yollar deneyin.

6. Kendinize, geçmişinize ve geleceğinize göz atın. Kendinize ileride en çok neleri yapmamış olmanın pişmanlığını yaşayacağınızı sorun. Son yıllarda neler eksikti? Neler yüktü? gibi…

7. Pişman olduklarınızı ortadan kaldırmaya, eksik olanları tamamlamaya dönük pişman olmamak için tedbirler alın. Örneğin; gelecek yıla, geçmişte olan hangi pişmanlıklarınızı taşımak istemeyeceğinize karar verin.

8. Pişmanlıklarına odaklanan mutsuz kişiler önlerine çıkan fırsatları kaçırırlar. Unutmayın: Denediğinizden çok, denemediğiniz şeylerden pişman olursunuz.

Güncelleme Tarihi: 06 Aralık 2017, 09:56

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER

banner97

banner82

banner83