Şiddetli sırt ağrısı hayatını kurtardı

Belindeki ve sırtındaki şiddetli ağrıları böbrek ağrısı zanneden adamın kalp ana damarında 4 santimlik yırtık tespit edildi. Erken teşhisle hayata tutunan Cemali Tan, aşamalı cerrahi yöntemiyle sağlığına kavuştu.

Şiddetli sırt ağrısı hayatını kurtardı

 Bir süredir bel ve sırt bölgesindeki ağrılardan şikayetçi olan 58 yaşındaki emekli şoför Cemali Tan, ilk başlarda ağrıları çok önemsemedi. Ağrının böbreklerden kaynaklandığını ve kum döktüğünü zanneden aynı zamanda yüksek tansiyon hastası olan Tan, evinin bahçede çalıştığı bir anda ağrıya dayanamayıp bayıldı. Eşi tarafından hastaneye kaldırılan Tan'ın yapılan tetkiklerinde kalp ana damarında 4 santim yırtık tespit edildi. Cemali Tan, Memoral Antalya Hastanesi Kalp ve Damar Cerrahisi Bölümü’nden Op. Dr. Ahmet Taner Çetintaş tarafından gerçekleştirilen aşamalı cerrahi yöntemiyle sağlığına kavuştu.

banner111
Damarı her an patlayabilirdi
2 yıl önce de kalpten çıkan ana damar yırtığı nedeniyle ameliyat edilen Cemali Tan'ın bu sefer göğüs duvarının kalpten sonra yer alan damarda yırtık olduğu tespit edildi. Ayrıca karın içindeki ana damarlardan birinde de ciddi bir genişleme olduğu fark edildi. Karın içindeki damar çok genişlediği için ani patlaması söz konusu olan Cemali Tan'a farklı bir teknik ile 3 aşamalı cerrahi yapıldı. Öncelikle karın içindeki damar sentetik bir damarla değiştirildi. İkinci aşamada yukarıdaki yırtık çok geniş olduğu için boyun şah damarı ile kol damarını birbirine bağlanarak, ameliyat alanı rahatlatıldı. Üçüncü aşamada ise kapalı yöntemle kasıktan girilerek yırtılan bütün damar komple değiştirildi. Toplamda Cemali Tok’un kalp ana damarının 60 santimi değişti.
3 damarı değişen Cemali Tan, "Doktorum önceden açık kalp ameliyatı olduğum için tek seferde ameliyat yapılmasını önermedi, bu teknikten bahsetti. Beni önceden de hayata bağlayan doktoruma güvendim, 'sen nasıl istiyorsan öyle yap' dedim. 3 ameliyat geçirmiş olmama rağmen, hemen ayağa kalkabildim ve günlük yaşantıma dönebildim" dedi.

"Şiddetli sırt ve göğüs ağrısı ihmal edilmemeli"
Ameliyatı gerçekleştiren, Op. Dr. Ahmet Taner Çetintaş, şiddetli sırt ve göğüs ağrısının ihmal edilmemesi gerektiğini söyleyerek, "Hastamızın, karın içindeki ana damarın genişlemesi ve kol damarından sonra yer alan aortun yırtılması olarak iki farklı hastalığı vardı. Sırt ağrıları da bu yırtılmalara bağlı gelişmişti. Yapılan tetkiklerde Cemali Tan'ın farkında olmadığı genişlemeyi gördük. Farklı bir teknikle çok başarılı üç ameliyat yaptık. Hastamız sağlığına tamamen kavuştu. Kalptan çıkan ana damarda aradaki birkaç santim hariç yaklaşık 60 santim değişti" diye konuştu.

"Damar yırtıklarının ilk belirtisi şiddetli sırt ve göğüs ağrısı"
Ana damardaki yırtıkların, kan akışını bozduğunu ve genişleme yapmasından dolayı sinirlere baskı yaptığını belirten Op. Dr. Çetintaş, "Bu baskı nedeniyle sırtta ağrı meydana gelir. Damar yırtıklarının ilk belirtisi şiddetli sırt ya da göğüs ağrısıdır. Bu hastalıkları hızlı tespiti yaşam kayıplarını ciddi oranda azaltmaktadır. Eğer bu gibi ağrılarda başka nedenler aranırsa, kaybedilen zaman damarın patlamasına yol açar ve yaşam kayıpları kaçınılmaz olur" dedi.




Güncelleme Tarihi: 08 Aralık 2016, 11:07

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER

banner97

banner82

banner83