SİNDİRİM SİSTEMİNİN BAŞ DÜŞMANI

Hisar Intercontinental Hospital İç Hastalıkları Bölümü Uzmanı Prof. Dr. Ali Terci, sindirim sisteminin baş düşmanının rastgele kullanılan ağrı kesiciler olduğunu belirtti.

SİNDİRİM SİSTEMİNİN BAŞ DÜŞMANI

 Hisar Intercontinental Hospital İç Hastalıkları Bölümü Uzmanı Prof. Dr. Ali Terci, bilinçsizce kullanılan ağrı kesicilerin insan vücuduna yol açabileceği hastalıklar hakkında bildi verdi. Terci, günümüzde çoğu insanın en basit bir baş ağrısı karşısında bile hemen kullandığı, ağrı kesici (Nonsteroid antienflamatuar ilaçlar) olarak bilinen ilaçların, yararı olmakla birlikte birçok zararı ve yan etkisi olabileceğini belirti. Özellikle sindirim sisteminde ve bağırsaklarda ciddi sonuçlar doğurabilen bu ilaçların, vücutta ve organlarda oluşturduğu olumsuz etkilerin çoğu kişi tarafından bilinmediğine dikkat çeken Terci, “Ağrı kesici ilaçların yan etkilerinin başlıca nedeni, cox enzimlerini baskılamasına dayanmaktadır. Sindirim sisteminde ciddi hasarlar yaratabilen ağrı kesici ilaçlar, mide mukozasının korunmasında önemli rol oynayan prostaglandinlerin oluşumuna engel olup çeşitli mekanizmalarla hasar vererek, kişilerin sindirim sisteminde ülser, gastrit, kanama gibi birçok sindirim sistemi hastalığına yol açabiliyor. Ağrı kesiciler rastgele alındığında, pıhtılaşma faktörlerini bozabilmekte ve kişide baş dönmesi, kusma, bulantı, hazımsızlık gibi yan etkiler gösterebilmektedir” dedi.

banner111
“Mutlaka reçeteli ve doktor kontrolünde ilaç kullanın”

Genel olarak, baş ağrısı gibi hafif ağrılarda kullanılan ağrı kesicilerin, özellikle eklem rahatsızlıkları için de insanlar tarafından büyük ölçüde tercih edilmekte olduğunu vurgulayan Terci, “Eklem ağrıları için uzun süreli ve bilinçsizce kullanılan antiromatizmal ilaçlar, en büyük hasarı böbreklere ve karaciğere vermektedir. Aşırı dozda kullanılan bu ilaçlar böbrek yetmezliğine neden olabilirken, kişide tansiyonu yükseltip, kalbe de zarar vererek kalp krizine yol açabilmektedir. Bu yüzden ilaçlar mümkün olabildiğince doktor kontrolünde ve tavsiye edilen dozlarla kullanılmalıdır” şeklinde konuştu.
“Ağrı kesici kullanırken aklınızda bulunsun”

Hisar Intercontinental Hospital İç Hastalıkları Bölümü Uzmanı Prof. Dr. Ali Terci, ağrı kesici kullanımlarında dikkat edilmesi gerekenleri şu şekilde sıraladı: “10 günden fazla ağrı kesici kullanılmamalıdır. Uzun süreli ağrılarda direkt ilaç kullanmak yerine, mutlaka doktora başvurulmalıdır. Ağrı kesicilerin dozu doktor veya eczacı tarafından belirlenmelidir. Ağrı kesiciler olabildiğince tok karnına ve su ile birlikte alınmalıdır. Ağrı kesici veya herhangi bir ilaçla birlikte alkol tüketilmemelidir. Sindirim sistemi, kalp veya böbrek rahatsızlığı olan kişiler doktor kontrolünde ilaç kullanmalıdır. Ağrı kesiciler ağrı başlamadan ve düzenli olarak alınmalıdır”.

Güncelleme Tarihi: 26 Temmuz 2016, 13:48

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER

banner97

banner82

banner83