Testere ile kopan parmak yerine dikildi

7 yaşındaki Ramazan Kantaş'ın testere ile kesilerek kopan parmağı 3 saatte dikildi.

Testere ile kopan parmak yerine dikildi
Manavgat’ta yaşayan 57 yaşındaki Ramazan Kantaş evde ahşap işleriyle ilgilendiği sırada kullandığı spiral testere ile sol el baş parmağını kesti. İlk olarak Manavgat Devlet Hastanesi acil servisine başvuran Kantaş, parmağını sadece ince bir deri parçasının tuttuğunu öğrendi. Kantaş, acil serviste yapılan ilk müdahalenin ardından gerekli işlemlerin yapılması için SBÜ Antalya Eğitim ve Araştırma Hastanesine sevk edildi. 2-3 saat içinde Ortopedi ve Travmatoloji Kliniğine getirilen Kantaş’ın kopan parmağı, klinik doktorlarından Op. Dr. Baver Acar’ın erken müdahalesi ile 3 saat süren operasyonla yerine dikildi.

"Erken müdahale çok önemli"

Op. Dr. Baver Acar, Ramazan Kantaş’ın ambulans ile hastaneye getirildiği sırada 112 ile iletişime geçtiklerini ve hasta gelmeden, ameliyat öncesi hazırlıkların yapıldığını söyledi. Op. Dr. Acar, "Ampute olmuş parmağa hemen müdahale edilmesi gerektiğine karar verdik, kopan uzvun sorunsuz yerine dikilmesi ve işlevini tekrardan kazanması hepimizin isteğidir. Anestezi ekibinin de gayretiyle hastamız hızlı bir şekilde ameliyathaneye alındı ve cerrahi operasyon yapıldı. Micro cerrahi yöntem ile atar damar, toplar damar, sinir ve tendonlar dikildi, kemik fiksasyonu yapıldı. Operasyonda her şey yolunda gitti, zaman yönünden de şanslıydık. Hastamız iyileşme sürecinde ve parmağını oynatabiliyor" dedi.

Zamanı iyi kullanarak erken müdahale edildiğini vurgulayan Op. Dr. Acar, "112 acil ambulansın hastayı Manavgat’tan Antalya’ya vaktinde getirmesi ve hemen ameliyata alabilmemiz operasyonun hızlı bir şekilde yapılmasını ve dolayısıyla başarı oranımızı arttırdı. Kopan parçanın en fazla 8 saat içinde tekrardan dikilmesini sağlanmak önemlidir" ifadelerini kaydetti.

3-4 ay içinde eskisi gibi kullanabilecek

Hastanın parmağını 3-4 ay içinde eski işlevi ile kullanabileceğini ifade eden Acar, "Hastamız parmağını 3-4 ay içinde eski işlevselliğini kazanmış olarak kullanmaya başlayabilecek. Fakat bu kopan her uzvun dikileceği anlamına gelmez. Bu durum kopma şekline bağlı. Düz keskin aletler sonucu oluşan düzgün kopmalarda müdahale şansı yüksek. Yırtılarak, ezilerek ya da parçalanma sonucu kopmalarda cerrahi müdahale yapılamayabilir. Doku kaybı ve hasar bu durumlarda daha fazladır. Bu operasyonda da hastanın genel sağlık durumu ve yaşına bağlı olarak damar kalitesi göz önüne alındığında hastanın 57 yaşında olmasına rağmen iyi sonuçlanmış bir müdahaledir" diye konuştu.

Ramazan Kantaş ise, 3-4 ay içerisinde parmağını eskisi gibi hareket ettirebileceğini öğrendiğinde mutlu olduğunu, kısa sürede büyük özen göstererek parmağını kurtaran ekibe teşekkür etti.

Güncelleme Tarihi: 12 Ekim 2017, 10:30

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER

banner97

banner82

banner83