Uzmanlar, idrarda kanamaya yol açan nedenleri açıkladı

Üroloji uzmanı Op. Dr. Egemen İşgören, “İdrarda kanama, genellikle tuvalet ihtiyacının ertelenmesi ya da idrar yolu enfeksiyonlarından kaynaklanıyor gibi düşünülerek önemsenmeyen bir sorun. Oysa idrarda görülen kan, böbrek taşından kansere kadar pek çok önemli hastalığa işaret edebiliyor ve tedavide geç kalınması, hayati tehlikeye yol açıyor” dedi.

Uzmanlar, idrarda kanamaya yol açan nedenleri açıkladı
Memorial Antalya Hastanesi Üroloji Bölümü’nden Op. Dr. A. Egemen İşgören, idrarda kanama nedenleri ve tedavisi hakkında bilgi verdi.

“Aynı anda ağrı, yanma ve ateş de varsa”

İdrarda kan görülmesinin nedeninin mutlaka belirlenmesi gereken bir sorun olduğunu belirten İşgören, “Genellikle idrar yolu enfeksiyonu, idrar yolu taş hastalığı, böbrek kistleri, prostat büyümesi gibi iyi huylu hastalıklar nedeniyle ortaya çıksa da, daha ciddi ve kötü huylu bir hastalığa da bağlı oluşabilmektedir. İdrarda kan görüldüğü andan itibaren ağrı, sancı, yanma ya da vücutta yüksek ateş olup olmadığına dikkat edilmelidir. Eğer bu durumlardan biri ya da birkaçı varsa mutlaka doktora başvurulmalıdır” dedi.

“Bazı besinlerin tüketimi de idrar rengini değiştirebilir”

İdrarda kanama nedeninin yaşa göre değişkenlik gösterdiğini ifade eden Op. Dr. İşgören, “İdrar yolu enfeksiyonları her yaşta ön plandadır. İdrarda kanama kendini pembe, kahverengi ya da kırmızı renk idrarla gösterir. Bu durum kırmızı kan hücrelerinin varlığına da işaret eder. Çok küçük miktarda kan bile idrarın kırmızı görünmesine neden olabilir ve genellikle ağrısızdır. Eğer idrarda kan pıhtıları varsa ağrı ortaya çıkabilir. Bazı ilaçlar, pancar, meyan kökü ve böğürtlen gibi bazı besinler ile ağır spor ve egzersiz gibi nedenlerle de idrar rengi kırmızı olabilir. Bu durumda idrardaki renk değişikliği birkaç gün içinde kendiliğinden düzelir. Bazı kötü huylu hastalıklarda da kanama birkaç gün içinde kendiliğinden gerileyebileceği için kırmızı ya da kanamalı idrar doğrudan ilaç, besinler ya da egzersiz gibi nedenlere bağlanmamalı, hemen doktora başvurulmalıdır.”
İdrarda kanama nedenlerini de açıklayan İşgören, “İdrar yolu enfeksiyonlarında, idrar yolları taş hastalığında, prostat büyümesinde, böbrek hastalıklarında, böbrek, mesane ve prostat kanseri varlığında, orak hücreli anemi ve Alport sendromu gibi kalıtımsal hastalıklarda, kaza ve darbe sonucu ortaya çıkan böbrek yaralanmalarında, bazı kanser ilaçları, penisilin, kan sulandırıcı ilaçların kullanımında, ağır egzersiz sonrasında görülebilir” diye konuştu.

"Tedavi, hastalığa göre değişir"

Üroloji uzmanı Op. Dr. Egemen İşgören, “İdrarda kanamanın nedenini tespit etmek için öncelikle doktor muayenesi yapılmalı ve hasta; idrar, kan ve radyolojik testler ile değerlendirilmelidir. İdrar yolu enfeksiyonlarında antibiyotik tedavisi, iyi huylu prostat büyümesinde ilaç tedavileri ile prostat boyutunun küçültülmesi ya da cerrahi müdahale, idrar yolu taş hastalığında şok dalga tedavisi ya da cerrahi müdahale, mesane tümörü varlığında ise endoskopik cerrahi uygulanır” şeklinde konuştu.

Güncelleme Tarihi: 25 Eylül 2017, 11:23

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER

banner97

banner82

banner83