Uzmanlardan grip salgınına karşı öneriler

Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Berna Devrim Yağbasan, gripten korunmak için sağlıklı beslenmeye ve mevsime uygun giyinmeye dikkat çekerek hasta kişilerle temasta bulunmamaya özen gösterilmesi gerektiğini söyledi.

Uzmanlardan grip salgınına karşı öneriler

 Memorial Antalya Hastanesi Göğüs Hastalıkları Bölümü’nden Uzman Dr. Berna Devrim Yağbasan, gripten uzak durmanın yolları hakkında bilgi verdi. Uzm. Dr. Yağbasan, "Ani başlayan boğaz ve baş ağrısı, yüksek ateş ya da halsizlikle kendini gösterebilen grip, son günlerde salgın halinde pek çok insanı etkiliyor. Gripten korunmak sağlıklı beslenmek, mevsime uygun giyinmek ve hasta kişilerle temasta bulunmamak büyük önem taşıyor" dedi.

banner111
"Mevsimsel grip yatağa düşürüyor"
Gribin temel olarak burun, boğaz, bronşları ve daha ender olarak akciğerleri etkileyen virüse bağlı solunum yolu enfeksiyonu olduğunu ifade eden Uzm. Dr. Yağbasan, "Gribe neden olan influenza virüsü, kişiden kişiye öksürük, hapşırma, konuşma sırasında saçılan damlacıklar yoluyla bulaşmaktadır. Genellikle aniden başlayan yüksek ateş, kas ağrısı, baş ağrısı ve ciddi halsizlik, kuru öksürük, boğaz ağrısı ve burun akıntısı ya da tıkanıklığına neden olur. Çocuklarda nadiren karın ağrısı, mide bulantısı ve kusmaya neden olabilir" dedi.
Gripten korunmak için uyarılarda da bulunan Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Berna Devrim Yağbasan, "Hasta ile yakın temastan kaçının, grip benzeri bir hastalık geçirdiğinizde evde istirahat edin, öksürme esnasında burun ve ağzınızı kağıt mendille kapatın ve kullanılan kağıt mendili atın, sabun ve su ile ellerinizi sık sık yıkayın, virüs bulaşabileceği için ağız, burun ve gözlerinize kirli elle temas etmekten kaçının" açıklamasını yaptı.

"Bağışıklık sistemi zayıf olanlar dikkat"
Bağışıklık sistemi zayıf olanların dikkat etmesi gerektiğini dile getiren Uzm. Dr. Yağbasan şu ifadeleri kaydetti:
"Gribin olumsuzluklarını daha şiddetli yaşayan bazı risk grupları vardır. Bunlar; yaşlılar, kalp, akciğer, şeker ve böbrek hastalığı olanlar, kansızlığı olan veya kemoterapi alanlar, uzun süreli kortizon tedavisi görenler, HIV/AIDS hastaları gibi herhangi bir nedenden dolayı bağışıklık sistemi zayıflamış kişilerdir. Ayrıca bakımevlerinde yaşayanlar, devamlı aspirin kullanmak zorunda olan çocuklar ve gençler, grip sezonunda hamile olan kadınlar ve tüm sağlık çalışanları da risk grubundadır. Risk grubunda olan kişilerin grip aşısı olmaları, kış aylarını daha sağlıklı geçirmelerini sağlayabilir."

"Grip aşısı için ideal zaman"
"Grip aşısı, grip salgınları başlamadan önce yaptırılmalıdır" diyen Uzman Dr. Berna Devrim Yağbasan, "Uygun dönem Ekim ve Kasım aylarıdır. Grip aşısının etkisi yapıldıktan 2-3 hafta sonra ortaya çıkar. Bu nedenle grip aşısının bir grip salgınından en az iki hafta önce yapılmış olması gerekir. Aşının koruyuculuğu genellikle 6-12 ay kadardır. Grip aşısının etkinliği, aşı içinde bulunan virüs tipleri ile salgına neden olan virüs tipleri arasındaki uygunluğa göre değişir. Grip aşısı ideal şartlarda yüzde 70 ila yüzde 90 oranında koruma sağlar. Aşı yapılan kişinin yaşı önemlidir çünkü aşının koruyuculuğu gençlerde yaşlılara göre daha fazladır. 6 aydan küçük bebekler, şiddetli yumurta alerjisi olan kişiler, geçmişte grip aşısı ile şiddetli alerjik reaksiyon öyküsü olanlar, influenza aşısı yapılmasını takiben 6 hafta içinde Gullian- Barre sendromu geçirme öyküsü olanlar, orta derecede veya ağır ateşli hastalığı olanların grip aşısı yaptırması gerekiyor" diye konuştu.



Güncelleme Tarihi: 02 Aralık 2016, 13:06

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER

banner97

banner82

banner83