Uzmanlardan siğil uyarısı

Medical Park Antalya Hastane Kompleksi Dermotoloji Bölümünden Uzm. Dr. İlkay İçke, siğillerin halk sağlığı açısından tehdit oluşturduğunu bu nedenle farkındalığın arttırılması gerektiğini söyledi.

Uzmanlardan siğil uyarısı

 Toplumda özellikle okul çağındaki çocuklar ve genç erişkinlerde görülen siğillerin, bulaşıcı olduğunu hatırlatan Uzm. Dr. İlkay İçke, "Kişinin kansızlık, beslenme bozuklukları, kontrolsüz diyetler, aşırı yorgunluk, stres, düzensiz uyku gini bağışıklık sisteminin bozulması, bağışıklığı baskılayan hastalık veya ilaç alımı, alerjik kişilerde, çok eşlilerde (genital siğillerde) bulaşma riskini yükseltmektedir" dedi.

banner111
Siğil (Verruka) oluşumundan HPV Virüsü yani insan papiloma virüslerinin sorumlu olduğunu belirten Medical Park Antalya Hastane Kompleksi Dermatoloji Bölümünden Uzm. Dr. İlkay İçke, "Deriden deriye temas ve deri bütünlüğünü bozan travmalar oluşumunu kolaylaştırır. Okul ve spor salonları gibi kalabalık ortamlarda hatta aynı evi paylaşan kişilerde bulaşma kolay olmaktadır. Ayrıca etle uğraşanlarda, HIV/AIDS ile enfekte, organ nakli geçirmiş kişilerde oluşma riski de yüksektir" ifadelerini kaydetti

"Anogenital siğiller kansere dönüşebilir"
Daha çok el ve ayaklarda, genital bölgede görülmekle birlikte vücudun hemen her yerinde siğillere rastlanabileceğine dikkat çeken Uzm. Dr. İlkay İçke, "Siğiller, kozmetik bir sorun olabildiği gibi çok kalınlaşan lezyonlar, ağrı ve hareket kısıtlılığına da sebep olabilir. Cinsel yolla bulaşan anogenital siğiller ileriki dönemlerde bazı kanser türlerine dönüşebileceği için insan sağlığı açısından oldukça önem taşımaktadır. Tedavide, siğilin tipine, bulunduğu yere ve büyüklüğüne göre çeşitli topikal ilaçlar, kriyoterapi, elektrokoter, lazer, cerrahi gibi yöntemler uygulanmaktadır" şeklinde konuştu.

"Siğillerle ilgili farkındalık arttırılmalı"
Yayıldığında tedavinin daha uzun sürdüğünü ve siğilin fark edilir edilmez doktora başvurulması gerektiğini söyleyen Uzm. Dr. İçke, "Hem kişinin sağlığını hem de temasla bulaşma riski nedeniyle hepimizi ilgilendiren bu sorunun, halk sağlığı açısından farkındalığını arttırmak önemlidir. Siğili olan kişinin tedavi olana kadar havuz, hamam, kaplıca kullanılmaması, el ve ayaklarda olduğunda başkasına ait ayakkabı, kalem gibi ortak kullanım gereçlerini kullanılmaması, genital bölgede şüpheli bir lezyon olduğunda dermatoloğa görünülmesi, partnerin korunmasına yönelik önlemler alınması, siğillerin koparılmaması ve kesilmemesi alınabilecek önlemlerdir" dedi.

Güncelleme Tarihi: 05 Ekim 2016, 16:10

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER

banner97

banner82

banner83