BİLİNÇSİZ YAPILAN SPOR FITIK YAPIYOR

Op. Dr. Tolgay Akın, kasık ve göbek bölgesindeki dokuların zayıflığından dolayı oluşan fıtıkların ağrı ve hareket güçlüğü ile kendini gösterebildiğini, ağır kaldırma, ısınmadan mekik ya da şınav çekme gibi nedenlerle tetiklenebilen fıtıkların tedavi edilmediği takdirde diğer organlara da zarar verdiğini söyledi.

BİLİNÇSİZ YAPILAN SPOR FITIK YAPIYOR

 Karın duvarı fıtıklarının yüzde 90’ını kasık fıtıklarının oluşturduğunu dile getiren Memorial Antalya Hastanesi Genel Cerrahi Bölümü’nden Op. Dr. Tolgay Akın, "Fıtık, o bölgede bulunan dokuların zayıflığından dolayı oluşan ve o bölgeye zaman zaman girip çıkan veya sabit şekilde bulunup hissedilebilen şişlikle kendini gösteren bir rahatsızlıktır. Bu şişlikler ıkınma ile birlikte ara ara meydana gelir ve kaybolur. Kasık fıtığı erkeklerde kadınlara göre 7 kat daha sık görülürken, göbek fıtığına da kadınlarda daha sık rastlanmaktadır. Karın bölgesi fıtıkları; kasık, göbek ve ameliyat olmuş hastaların ameliyat bölgesinin zayıf noktalarından bağırsak gibi karın içi organlarının dışa doğru çıkmasıyla meydana gelir. Fıtık, şişlik dışında ağrı ve o bölgede rahatsızlık hissi ile kendini belli eder. Hiçbir belirti vermeyen fıtıkların teşhis edilebilmesi için muayene ile birlikte karın bölgesine yapılan görüntüleme yöntemlerinden yararlanılmaktadır" dedi.

banner111
"Tedavi edilmeyen fıtıklar diğer organlara zarar verebilir"

Tedavi edilmeyen karın bölgesi fıtıklarında en kaçınılmaz riskinin, fıtığın aniden o bölgede sıkışması olduğunu belirten Op. Dr. Tolgay Akın, fıtığın oluştuğu bölgede bağırsakların sıkışmasının hasta için tehlike olduğunu söyledi. Op. Dr. Akın, "Ameliyat edilmeyen fıtıklar, diğer organlara zarar verebilmektedir. İçerideki organlar bu zayıf bölgelerden dışarı çıkarak sıkıştığı ve içeri giremediği için organın beslenmesi bozulur. Bu durum organların kangren olmasına neden olabilir. Normalde çok basit yöntemlerle yapılabilecek bir fıtık ameliyatı, geç kalınmış fıtıklarda zorlu hale gelebilmektedir" diye konuştu.

Ameliyat 1 santimden küçük 3 delikten yapılıyor

Fıtığın ağır iş yapanlarda, ağır spor yapanlarda, geçmeyen kabızlık şikayeti olanlarda, prostatı olanlarda ve bronşit, astım gibi öksürüğe neden olan kronik hastalarda sıklıkla görüldüğünü ifade eden Memorial Antalya Hastanesi Genel Cerrahi Bölümü’nden Op. Dr. Tolgay Akın, açıklamasını şöyle tamamladı:

"Çocukluk çağında görülen göbek fıtıkları kendi kendine kapanabilmekteyken, ileri yaşlarda meydana gelen tüm fıtıklar için tek tedavi cerrahidir. Karın duvarında gerçekleşen fıtık ameliyatı, 1 santimden küçük 3 delikten kapalı yöntemle yapıldığı için hastanın ağrısı çok az olmaktadır. Tek taraflı kasık fıtıklarında ameliyat süresi 30 dakika iken çift taraflı fıtıklarda da ameliyat maksimum 45 dakika sürmektedir. Hasta ertesi gün taburcu edilmekte ve günlük yaşantısına rahatlıkla geri dönebilmektedir."


Güncelleme Tarihi: 16 Ağustos 2016, 12:48

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER

banner97

banner82

banner83