"Alanya Kültürel Miras Rotası" tanıtıldı

ALSİAD ve ANKA'nın ortak yürüttüğü “Alanya Kültürel Miras Rotası” projesi ile sürdürülebilir turizm yolunda Alanya rotası belirleniyor

"Alanya Kültürel Miras Rotası" tanıtıldı
Alanya Sanayici ve İşadamları Derneği (ALSİAD) ve Antalya Kültürel Miras Araştırmacıları Derneği'nin (ANKA) ortak yürüttüğü “Alanya Kültürel Miras Rotası” projesinin tanıtımı Alanya Ticaret ve Sanayi Odası (ALTSO) Meclis Salonu'nda yapıldı. Yoğun bir davetli katılımı ile yapılan lansman toplantısına Alanya Kaymakamı Mustafa Harputlu, Alanya Belediye Başkan Yardımcısı Ali Yenialp, ALTSO Başkanı Mehmet Şahin, Alanya'daki tüm STK temsilcileri ve yöneticileri, Alaaddin Keykubat Üniversitesi öğretim üyeleri ve tüm ALSİAD üyeleri katıldı. Antalya Kültürel Miras Araştırmacıları Derneği (ANKA) Yönetim Kurulu Başkanı Arkeolog-Rehber Dr. Selda Baybo'nun sunumunu yaptığı proje davetliler tarafından ilgiyle karşılandı. Baybo, "Alanya Kültür Rotası yürüyüş yolu Alâeddin Keykubad tarafından Alanya’nın fethi için takip edilen güzergah (Bozkır-Şarapsa Han) İpek Yolu’nun bir parçasıdır ve iki bin yıldır kenti iç bölgelere bağlamaktadır. Bozkır-Şarapsa Han (yak. 120 km) dir. Mahmutlar-Demirtaş üzerinden Hadim’e ulaşan tarihi yol ise Alanya’nın doğusunun, yani bugünkü Demirtaş ve Gazipaşa bölgelerinin iç kesimlerle ulaşımını sağlamaktadır. Bu kısım diğer yollara göre daha az incelenmiştir. Alanya’nın doğusuna inen bu yolun Sapa Dere ve Karapınar arasındaki tespit ettiğimiz önemli mevkileri sırasıyla (güneyden kuzeye): Sorgun Han, Katırizi, İncirkırı Hanı, Örüce Han, Seyir Kaşı, Efenin Hanı, Çaltı Yokuşu ve Kaplan Han olarak adlandırılmaktadır. Yaklaşık 150 kmlik bir alanı kapsar. Toplamda 270 km lik bir yoldur" dedi. 

'AMACIMIZ ŞEHRİMİZİN EKONOMİK GÜCÜNÜ ARTTIRMAK'

ALSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Akın Tabaklar açılış konuşmasında, "Yaklaşık 20 yıldır Anadolu'nun farklı bölgelerinde tespit edilen ve aktif olarak alternatif turizme hizmet eden 17 kültür rotası bulunmaktadır. Bu kültür rotalarının 18.sini Alanya Kültürel Miras Rotası olarak bu proje ile hayata geçirmek üzere yola çıktık. Amacımız ALSİAD olarak şehrimizin değerini ve buna bağlı olarak ekonomik gücünü artırmak üzere alternatif turizmi hayata geçirmek doğa ve kültür tutkunları için alternatif Turizm seçeneğini Alanya’da arttırmak ve yaşatmak istiyoruz.

EKO-KÜLTÜREL TURİZM PROJESİ

“Alanya Kültürel Miras Rotası – Geçmişi Yürümek” Antalya Kültürel Miras Araştırmacıları Derneği (ANKA) tarafından hazırlanan, Alanya Sanayici ve İşadamları Derneği (ALSİAD) ile birlikte yürütülen, kentte turizm faaliyetlerinin dört mevsime yayılmasına dönük çalışmalara katkı sağlamak amacıyla ekolojik ve kültürel (eko-kültürel ) bir turizm projesidir. Geçtiğimiz çeyrek asır içerisinde Türkiye’de kitlesel turizm faaliyetlerinin temel ekonomik etkinlikleri beslediği pek çok ilde (Örneğin, Urfa, Gaziantep, Eskişehir, Aydın, Muğla ve Antalya gibi) kentlerin turizm potansiyellerinin geliştirilerek dört mevsime yayılmasını mümkün kılacak alternatif arayışları hızlı bir ivme kazandı. Eko-kültürel turizm bu süreç içerisinde yaygınlaşan bir turizm anlayışı olup ziyaretçilerin kent merkezlerinden çepere doğru hareket etmesini teşvik eden günü-birlik ya da tam zamanlı etkinlikler bütünüdür.

'DÖRT MEVSİM BOYUNCA ZİYARETÇİLERE AÇILIYOR'

Dünyada farklı uygulamaları bulunan eko-kültürel turizm faaliyetlerinden Türkiye’de şimdilik en çok tatbik edileni somut ve somut olmayan kültürel miras varlıklarını bünyesinde barındıran kültürel miras rotalarıdır. Antik ve modern öncesi ulaşım güzergahlarının doğal ve kültürel çevresi korunmak suretiyle oluşturulan bu rotalar dört mevsim boyunca ziyaretçileri spor/kamp amaçlı kullanımlarına açılmakta, Ulusal ve uluslararası etkinliklere ev sahipliği yapmaktadır. Antalya’da “Likya Yolu/Lycian Way”; Muğla’da “Karya Yolu/Carian Way”; Eskişehir’de “Frig Yolu/Phrygian Way”; Simav-Kütahya-İzmit arası “Evliya Çelebi Yolu/Ottoman Pilgrim’s Way”; Urfa’da “Hz. İbrahim Yolu/ Abrahams Path” bu yollar arasında iyi bilinen birkaç örneği oluşturmaktadır. Likya yolu yıllık 30.000 ziyaretçi ağırlamaktadır.

'ALANYA'NIN ÖZGÜN DEĞERİ TURİZM ANLAYIŞIYLA HAYATA GEÇECEK'

Önerilen proje, ulusal ve uluslarası fuarlarda ve ilgili tanıtım broşürleri, harita ve kitapçıklarda bugüne değin kendisine yer bulamamış olan Alanya Kültürel Miras Rotası’nın arazi ve arazi sonrası tamamlanarak bu birikime eklemlenmesini amaçlamaktadır. Başka bir deyişle, “Alanya Kültürel Miras Rotası” projesi, Antikçağlardan Selçuklu’ya ve Osmanlı’dan günümüze değin Alanya’nın iktisadi, siyasi, beşeri ve toplumsal yaşamında belirleyici bir öneme sahip olan yol ağları ile çevresindeki doğal ve kültürel peyzaj değerlerinin kayıt altına alınarak kamu ortak çıkarı perspektifinde yeniden kullanımını amaçlar. Bu bağlamda projenin asli hedefi Alanyalıların sahiplendiği özgün kültürel değerlerinin “doğasına, kültürüne ve geçmişine saygılı” bir turizm anlayışıyla hayata geçirmesine dönük arayışlara yardımcı olmaktır.

'KÜLTÜRÜMÜZ VE TARİHİMİZ EN İYİ ŞEKİLDE TANITILACAK'

Alanya’nın Selçuklu ve Türkmen boyları tarafından kullanılan göç ve kervan yolları bu projenin konusunu oluşturur. Proje, söz konusu antik yol ağları ve çevresindeki doğal – kültürel miras varlıklarının modern teknolojinin sunduğu olanaklar aracılığıyla kayıt altına alınarak korunmasını ,ardındansa yerli ve yabancı ziyaretçilere tanıtılmak suretiyle yaşatılmasına dönük çabalara destek olmayı amaçlar. Nihai olarak proje sonuçlandığında elde edilecek çıktılar (Harita, Kitap, Belgesel, İnternet Portalı, Navigasyon vb.) kentin kültür turizmine yönelik potansiyelinin geliştirilmesini hedeflemektedir. Alanya Kamu kurum ve kuruluşlarıyla paylaştığımız bu proje ile deniz, kum, güneş turizminden farklı olarak, doğamız, kültürümüz ve tarihimizi en iyi şekilde tanıtmak ve bunu inovasyona çevirmek mümkün olacaktır.

'ALANYA'NIN YARARINA OLAN PROJELERE DESTEK VERECEĞİZ'

Bu projenin Kaymakamımız Mustafa Harputlu tarafından çalışmaların koordine edileceği ve Alanya Belediyemiz, Ticaret ve Sanayi Odamız ve özellikle Turizm sektörüne yakın olan STK'lar tarafından sahiplenilerek bu toplantıdan bir sonuç bildirisi çıkmasını arzu etmekteyiz. Alanyamız yararına yapılacak tüm sosyal sorumluluk projelerinde her zaman olduğu gibi bundan sonrada destek vermeye devam edeceğiz" diye konuştu. 

'ALANYA İÇİN SON DERECE ÖNEMLİ'

Proje sunumunun ardından proje Uzmanı Dr. Meral Sayın, Alanya Alaaddin Keykubat Üniversitesi Uluslararası Ticaret Bölüm Başkanı Doç.Dr. Güneş Yılmaz ve Eğitim Fakültesi öğretim üyesi Doç.Dr.Mehmet Ak projenin Alanya Kültür Mirasının ortaya çıkarılması ve yaşatılmasına katkılarının son derece önemli olduğunu ifade ettiler. Özellikle yörük kültürünün tanıtılması yönünde vurgu yapan Doç. Dr. Mustafa Ak, " Ben bir yörük çocuğu olarak kültürüm yaşatılmasını ve doğru bilinmesini arzu ediyorum. Bu anlamda proje Alanya için son derece önemlidir. Bizler de akademisyenler olarak projenin hayata geçirilmesi için çalışmalarımızı yapacağız" dedi.

PROJEYE TAM DESTEK

ANKA yönetim kurulu başkanı Dr. Selda Baybo ve yönetim kurulu üyeleri Arkeolog- Rehber Ümit Işın, A.Ü Öğretim üyesi Yrd.Doç.Dr. Gökhan Tiryaki ve Arkeolog-Müzeci Aysel Ovalıoğlu katılımcıların yönelttiği sorulara açıklık getirerek projenin tamamlanma süresi mali boyutu konusunda bilgilendirmede bulundular. Alanya`nın Kültür turizmi açısından önemli olan bu projeye ALTİD, ALTAV, Skal, Rotary, Kent Konseyi, ve TÜRSAB yöneticileri başta olmak üzere tüm STK temsilcileri desteklerinin tam olduğunu dile getirdiler.

Güncelleme Tarihi: 20 Temmuz 2017, 17:39

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER

banner97

banner82

banner83