Alanya’da ithal eleman yaygınlaştı: yerli halk işsiz kaldı

Alanya'da otellerin 4 ay için ithal yabancı elemana yöneldiklerini belirten HOTED Başkanı Hakan Halit Yeni, "2018 yaz sezonunun kapanmasıyla Alanya’daki otellerin personelinin yüzde 99’u işsiz kaldı. Sezonluk işcilerde yeni işsiz sayısı 50 bine yükseldi" dedi.

Alanya’da ithal eleman yaygınlaştı: yerli halk işsiz kaldı

2018 yaz sezonunun kapanmasıyla birlikte yeni işsiz sayısı 50 bine yükseldi. Turizm sektörünün önde gelen isimleri sezonluk işçi ve işsizlik sayısının artmasıyla ilgili tek çözümün turizmin 112 aya yayılması, meslek birliklerinin oluşturulması ve taban fiyatın belirlenmesi olduğunu belirtti.

İŞSİZLİK SEVİYESİ YÜZDE 99

Hotel Kat Hizmetleri Eğitimi ve Dekorasyonu Derneği (HOTED) Onursal Başkanı Hakan Halit Yeni, kış aylarında işsizlikle karşı karşıya kalan turizm emekçilerinin sıkıntılarına ilişkin “Turizm işçilerinin sorunları gerçekten çok büyük. Kendi camiamızın neredeyse yüzde 99’u turizm sezonu sonunda işsiz kalıyor. İdari personelin de çok az bir kısmı, yaklaşık olarak yüzde 2’si istihdam fırsatı buluyor. Turizm personelleri 6 ay çalışıyor, 6 ay işsiz kalıyor. Pek çoğu kış aylarında evinin kirasını bile ödeyemiyor. Zira kışlık iş bulmakta da zorlanıyor. Dolayısıyla kışın 6 ay boyunca turizm emekçilerinin çok büyük bir çoğunluğu sersefil kalıyor. İdari personel harici alt kademede çalışan kat görevlileri, meydancılar, gerek lobi, gerek çamaşırhane çalışanlarının tamamına yakını, yüzde 99’u işsiz kalıyor. Akdeniz bölgesinde özellikle Alanya’da ekonomi turizme endeksli ve başka bir istihdam alanı bulunmuyor. Sektörde yaşanan bu tip sıkıntılar, turizm sezonu başında istihdam alanında da bir boşluk yaratıyor. Sektörde eleman sıkıntılarını beraberinde getiriyor” şeklinde konuştu.

ALANYA TURİZMİNDE İTHAL YABANCI ELEMAN YAYGINLAŞTI

Otellerin 4 ay için yabancı eleman ithal ettiklerini belirten HOTED Başkanı, İşletmeler hızla ithal elemana yöneliyor. Zira yalnızca 4 ay anlaşma yapıyor ve daha ucuza çalıştırıyorlar. İşletmecilerimiz kendi milletine ihanet ediyor. Yerli vatandaşımıza kapılarını kapatıyorlar. ‘Gelmezsen gelme, ben zaten yurt dışından eleman getiriyorum’ diyorlar. İşletmelerin kısa sürelerle eleman ithal etmelerinin önüne geçilmesi gerekiyor”dedi.

 

 

banner111

 

 

 

Güncelleme Tarihi: 05 Aralık 2018, 12:01

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER

banner97

banner82

banner83