PUTİN TURİZMCİNİN BEKLEDİĞİ MÜJDEYİ VERDİ

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, iki ülke arasında yaşanan uçak krizinin ardından ilk kez St. Petersburg’daki Konstantinovskiy Sarayı’nda bir araya geldi. Görüşmelerin ardından gerçekleştirilen basın toplantısında konuşan Rus lider Putin, Rusya'dan Türkiye'ye dönük charter uçuşlarının en kısa zamanda başlayacağını açıkladı.

PUTİN TURİZMCİNİN BEKLEDİĞİ MÜJDEYİ VERDİ

 İki liderin yaklaşık 1.5 saat süren görüşmesinin ardından, Rus ve Türk heyetler arasındaki görüşmeye geçildi. 

banner111
 
GÖRÜŞMELERE KİMLER KATILDI?

Sputnik'in haberine göre, görüşmenin heyetlerin de dahil edildiği ikinci bölümüne Rusya’dan Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Devlet Başkan Yardımcısı Yuriy Uşakov, Türkiye'nin Rusya Büyükelçisi Andrey Karlov, Enerji Bakanı Aleksandr Novak, Ekonomi Bakanı Aleksey Ulyukayev, Ulaştırma Bakanı Maksim Sokolov, Gazprom Başkanı Aleksey Miller, Genelkurmay Başkanı Valeriy Gerasimov ve Devlet Başkanı'nın Suriye krizinin çözüm sürecinden sorumlu Özel Temsilcisi Aleksandr Lavrentyev katıldı. Cumhurbaşkanı Erdoğan’a eşlik eden heyette ise Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Kültür ve Turizm Bakanı Nabi Avcı, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mehdi Eker ve MİT Müsteşarı Hakan Fidan yer alıyor. 

PUTIN: CHARTERLAR EN KISA SÜREDE BAŞLAYACAK
 
Liderler, görüşmeler sonrası bir basın toplantısı düzenledi. Basın toplantısında ilk olarak Rusya Devlet Başkanı Putin konuştu. Darbe girişiminin ardından Erdoğan'ın Rusya'yı ziyaret etmesinin önemine vurgu yapan Putin, "Yapıcı görüşmeler oldu. Karşılıklı saygı öne çıkıyor.’’ ifadelerini kullandı. Charter uçuşlarına dair de konuşan Putin, ''Uçuşların başlamamasının esas sebebi güvenlik endişesiydi. Bu konuda Türkiye'den gerekli garantileri aldık. Uçuşların başlatılması artık an meselesi diyebiliriz.'' ifadelerini kullandı. 
 
'İLİŞKİLERDE ESKİ SEVİYEYE DÖNMEK İÇİN BELİRLİ BİR ZAMAN GEÇMESİ GEREKİYOR'
  
Putin'in açıklamalarından öne çıkan bölümler şöyle:
 
* Önceliğimiz krizden önceki duruma dönmek.

* Rusya, Türk şirketlerine yönelik kısıtlamaları (yaptırımlar) aşamalı olarak kaldıracak.

* Türk şirketleriyle ilgili kısıtlamaları kaldırarak, bilimsel ilişkileri geliştirerek 2016-2019 yılları arasındaki kısa vadeli programımızı hayata geçirmek istiyoruz.
 
* Türk-Rus ilişkilerinde kilit nokta enerji. Bu enerji projelerini hayata geçirmek için somut adımlar atmalıyız.

* Nükleer enerji santralini ve Türk akımını konuştuk.

* İlişkilerde eski seviyeye dönmek için belirli bir zaman geçmesi gerekmektedir.

* Charter uçuşları en kısa sürede başlatılacak, projeler yürüyecek.

'VİZE KONUSU ÇÖZÜLMEK ZORUNDA'

Uçak krizinin ardından Türkiye ile ilişkilerin hızla değiştiğini söyleyen Putin, ticari konulara öncelik verdiklerini belirtti. Rusya'nın askıya aldığı vize serbestisine ilişkin soruyu da yanıtlayan Putin, "Bu sorunun da çözülmesi gerekiyor" dedi.
 
ERDOĞAN: İLİŞKİLERİN ESKİ SEVİYEYE TAŞINMASINDA KARARLIYIZ

Konuşmasına "Değerli dostum Putin'e daveti ve misafirperliği için teşekkür ediyorum" sözleriyle başlayan Erdoğan'ın açıklamalarından öne çıkan bölümler şöyle:

* Kapsamlı, yararlı görüşmeler yaptık.

* İlişkilerin eski seviyeye taşınmasında kararlıyız.

* Akkuyu'ya stratejik yatırım statüsü vereceğiz.

* Savunma sanayinde işbirliğimizi arttıracağız.

* Türkiye-Rusya-Azerbaycan üçlü zirvesine sıcak bakıyoruz.

* Türk Akımı hızlı şekilde hayata geçirilecek.

Güncelleme Tarihi: 09 Ağustos 2016, 18:58

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER

banner97

banner82

banner83