Rus turist sayısında 2014'ü bile geçtik

Ağustos ayında Antalya'ya gelen Rus ziyareti sayısı 'rekor' yılı olarak tanımlanan Ağustos 2014 rakamının yüzde 6 üzerine çıktı. Verileri değerlendiren AKTOB Başkanı Erkan Yağcı, "Avrupa, özellikle de Almanya pazarını yeniden kazanmalıyız." dedi.

Rus turist sayısında 2014'ü bile geçtik
Ağustos ayında Antalya'ya gelen ziyaretçi sayısı rekor yıl olan 2014'ün yüzde 6 üzerine çıktı. Buna karşın bi diğer kaynak pazar olan Almanya'dan gelişler geçen yılın ağustos ayına kıyasla yüzde 7 ekside. Almanya pazarındaki mevcut durum ise Antalya'nın toparlanmasını olumsuz etkiliyor. 

AKTOB tarafından yapılan açıklamada, Rusya pazarındaki büyümede kaldıraç görevini fiyatlarını ciddi oranda aşağıya çeken konaklama sektörünün üstlendiği ifade edildi.

BU PAZARLAR 2014 SAYILARINI GERİDE BIRAKTI

Ağustos ayında Ukrayna, İsrail, Beyaz Rusya, Romanya, Moldova, İran, Arnavutluk, Litvanya, Kosova, Ürdün ve Irak'tan gelen turist sayılarının 2014 yılındaki rakamları geçtiği belirtilen açıklamda, "Bunun yanısıra, İngiltere pazarı temmuz ayında yüzde 13 artmıştır. Kazakistan, Polonya, Çek Cumhuriyeti, Slovakya ve Sırbistan'da 2016 yılına kıyasla büyüme gerçekleşmekle birlikte, henüz 2014 yılı rakamlarına ulaşılmamıştır. Öte taraftan geçen aylarda olduğu gibi Danimarka, Hollanda, İsveç, Finlandiya, Norveç  ve Avusturya pazarlarındaki düşüşler devam etmektedir. Bu pazarlardaki düşüş diğer pazarların büyüme ivmesini olumsuz etkilemektedir. Ayrıca Belçika ve İsviçre pazarları ağustos ayı özelinde geçen yıla kıyasla düşüş durmuş bulunmaktadır." denildi.

TURİST SAYISI 2016'YA GÖRE YÜZDE 73 ARTTI, 2015 VE 2014'ÜN GERİSİNDE

Antalya'ya gelen ziyaretçi sayısının 2016'ya kıyasla yüzde 73 arttığı belirtilen AKTOB açıklamasında, "Buna karşın gelişler 2015'e kıyasla yüzde 8, 2014'e göre ise yüzde 11 ekside. Ocak-Ağustos 2017 yılı verilerine baktığımızda Antalya’ya gelen turist sayısı 7 milyon 144 bin olup 2016 yılına göre yüzde 63 artmıştur. Söz konusu rakamlar 2015 yılına göre yüzde 14, 2014 yılna göre ise yüzde 18 eksidedir" denildi. 

Antalya temmuz verileri ile ilgili değerlendirmelerde bulunan Akdeniz Turistik Otelciler ve İşletmeciler Birliği (AKTOB) Başkanı  Erkan Yağcı şunalrı söyledi:

"SİYASETİN GÖLGESİNDEKİ ALMANYA PAZARI"

"Türkiye’ye ziyaretçi gönderen ülkeler arasında Almanya,  yaşanan kayıplara rağmen, 2. sıradaki yerini koruyor. Siyasetin gölgesinde kalan bu pazarla olan ilişkilerimizi canlandırma yönünde önemli temaslar kuruyoruz. Türk turizminin gelişmesinde önemli yapı taşlarından birisi olan Alman pazarında yıllardır birlikte işbirliği yaptığımız tur operatörleri ile bu konuda büyük destek ve işbirliği içindeyiz. Verilere bakıldığında Türkiye’ye dönük talebin yeniden yönlenmesinin itici gücünün Antalya olduğunu görebiliyoruz. Bu konuda Antalya’da konaklama sektörü büyük özveri gösterdi. Turizm vizyonumuzda değişiklik yok, Antalya'yı İspanya’yı rakip olarak görüyoruz. 2017 yılındaki büyümenin ana unsuru Rusya pazarı olmuştur. 2018 yılında Avrupa pazarında özellikle Almanya, Benelüx ve İskandinav ülkerinde mutlaka büyümeye geçmeliyiz.

"2018 YILI STRATEJİSİ AVRUPA BAZ ALINARAK HAZIRLANMALI"

Antalya, Rusya odaklı bir büyüme modelinde Avrupa ve özellikle de Almanya pazarındaki düşüş büyüme rakamlarını olumsuz etkilemektedir. Antalya 2014 ve 2015 yılına kıyasla oluşan farkı ağustos ayı itibari ile daha da kapatmıştır. 2018 yılında Avrupa pazarında ve Almanya'daki talebi tekrar pozitife çevirip 2018 yılında fiyatlarımızı sürdürülebilir seviyelere çekmemiz gerekecektir. Bu noktada kamu kesimi, acil olarak sektörle işbirliği zemini oluşturup 2018 yılının temel stratejisini Avrupa pazarını baz alarak oluşturmalıdır."

Güncelleme Tarihi: 06 Eylül 2017, 10:58

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER

banner97

banner82

banner83