"Ruslar otellerde bu fiyatlara kalmasa daha iyi"

Turizm sektörünün yaşadığı krizin otellere etkisini değerlendiren TÜROB Başkanı Timur Bayındır, otellerin artık gıda ve işçi alım süreçlerinde ekonomideki çarkları ciddi ölçüde durduracak kısıtlamalara gittiğini belirtti. Bayındır, umutların yüksek olduğu Rusya pazarına dair ise, ''Orada erken rezervasyon döneminde fiyatlar çok düşük seviyede olduğu için insanlar tatillerini erkenden satın aldı. Oteller bu fiyatlarla turisti yatırmasa daha iyi bence.'' değerlendirmesini yaptı.

"Ruslar otellerde bu fiyatlara kalmasa daha iyi"

Turizm sektörünün krizi, çok sayıda bağlı sektörü de olumsuz etkiliyor. İyi dönemlerinde 35 milyar dolarlık gelir getiren turizmci, 2016 sonunda 22 milyar dolarlık gelirle dibi gördü. Sektörün 13 milyar dolarlık kaybına karşılık ülke ekonomisinde oluşan hasarın, ortaya çıkan rakamların oldukça ötesinde olduğu tahmin ediliyor.

banner111

'OTELLER CİDDİ KISITLAMALARA GİDİYOR'

Gıda sektöründen istihdam piyasasına, finanstan esnaf ekonomisine kadar geniş bir çarkın itici gücü olan turizmci, haziran ayının ilk yarısı geçilmesine rağmen hala belirsizliğin içinde. Türkiye Otelciler Birliği (TÜROB) Başkanı Timur Bayındır son tabloyu, “Biz çok kriz gördük, ama hiçbiri bu kadar uzun sürmemişti” ifadeleri ile özetlerken, sektörde artık otellerin gıda ve işçi alım süreçlerinde ekonomideki çarkları ciddi ölçüde durduracak kısıtlamalara gittiğine dikkat çekti.

'OTELCİ ESKİDEN TARLA KAPATIRDI, ŞİMDİ KİLOYLA SATIN ALIYOR'

Sezona girilmesine rağmen istenilen hareketliliğe ulaşılamadığını aktaran Timur Bayındır, iki örnekle gelecek aylarda ortaya çıkacak tehlikeye işaret etti: 

“Turizm sektörü ekonomiye büyük ivme veriyor. Antalya'da oteller tarlayı satın alıyordu. Bunlar bin odalı büyük oteller, domatesi kiloyla satın almıyor. Bir adam koyuyor önüne, topluyor her gün beş sandık veya 50 sandık, otele yolluyor. Şimdi o tarlaları almaya cesaret edemedi kimse. Önüne bakıp da ‘Bu yıl doluyum, günde bu kadar sebze meyve tüketirim' diyemediği için herkes toptancı hallerden başladı alışverişe. Afyon ili, mesela Antalya Bölgesi'nin etini temin eden bir yer ve karşılıklı et alım anlaşması yapıyorlar. Ancak bu anlaşmaları artık yapamıyorlar, önlerini göremiyorlar. 'Hayvan alalım mı almayalım mı? Beslersek biz batarız, beslemezsek müşteri isteyince talebi karşılayamayız' diyorlar.”

'OTELLER BU FİYATLARLA TURİSTLERİ YATIRMASA DAHA İYİ'

Mayıs ayına kadar Ukrayna, Dubai, Moskova ve Berlin fuarlarına katılarak yoğun bir kampanya ve lobi sürecine katıldıklarını aktaran Bayındır, Rusya pazarı konusunda ise çok iyimser değil.

“Moskova bence herkesin dediği gibi değil. Orada erken rezervasyon döneminde fiyatlar çok düşük seviyede olduğu için insanlar tatillerini erkenden satın aldı. Oteller aldığı fiyatlarla turisti yatırmasa daha iyi bence. Ruslar da olan hadiseleri tam olarak hazmedememiş.” diye konuşan Bayındır, bu yıl 2 milyon, en iyi ihtimalle ise 3 milyona yakın Rus turistin gelebileceğini dile getirdi.

'OTELLER BORCU BORÇLA KAPATIYOR'

Timur Bayındır'ın konuşmasında dikkat çektiği bir başka konu ise sorunlu krediler. İşlerin kısa sürede normale dönmesinin artık hayati bir öneme sahip olduğunu aktaran Bayındır, otellerin kapanmaya başlaması durumunda sektörün kökten çöküşe gidebileceğine işaret etti. Artık, ertelenen kredi borçlarında da bıçağın kemiğe dayandığına dikkat çeken Bayındır, “İşler böyle kötü olunca bankalara gidilip erteleme talebiyle bir yıl için sadece faizler ödenmeye başlandı. İş de yok. Ya başka bir kredi alıp o krediyi kapatıyorsun ya da bir evin falan varsa onu satıp onla idare ediyorsun. Bunlar bir gün bitecek.” diye konuştu.

'YENİLİK YOK, GELİR ARTMIYOR'

Bayındır, sektörün var olan planlamalar ile gelir arttırmakta sorun yaşadığının da altını çizdi. Yaptıkları bir araştırmada 20 yıl önce turizm gelirlerinin ortalama 8 yüz dolar sınırında olduğunu kaydeden Bayındır, aradan geçen 20 yıllık dönemde gelirlerin sadece 20 dolar artabildiğini belirtti. “Yurt dışından gelen bu insanların parasını kazanmayı bilmiyoruz” diyen Bayındır, “Gelenlere otel, lokanta ve bir takım tarihi yerlerin dışında hiçbir şey sunamıyoruz. Turistin eğlenmesi, burada bir şey görmesi ve bunun uluslararası ölçülerde olması gerekiyor” değerlendirmesini yaptı.

Güncelleme Tarihi: 19 Haziran 2017, 11:27

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER

banner97

banner82

banner83