Spor turizminde de tehlike çanları

Antalya bölgesinde bu yıl spor turizminin kaybedildiğini söyleyen Enda Tours Genel Müdürü Recep Şamil Yaşacan, "Spor turizmi her geçen yıl kan kaybediyor, geçen yıl Rusya takımları Antalya’ya gelmedi, bu yıl da Avrupa takımları buna eklendi" dedi.

Spor turizminde de tehlike çanları

 Antalya bölgesinde özel sektöre ait 170 futbol sahasının bulunduğunu ve bu sahalarda son yıllara kadar futbol takımlarının 2 bin civarında kamp yaptığına dikkat çeken Yaşacan, "Geçen yıl Rus takımları yoktu. Bu yıl da Avrupa takımları güvenlik nedeniyle gelmiyor. Rusya ve BDT ülkelerinde bulunan futbol takımlarının teknik direktörleri Avrupalı. Avrupalı teknik direktörler takımlarını ya İspanya’ya, Dubai’ye ya da Güney Kıbrıs’a götürüyor. Bu nedenle bu yıl Rusya ve BDT takımlarının büyük çoğunluğu Antalya’ya kampa gelmeyecekler" dedi.

banner111
En büyük turnuvayı Güney Kıbrıs’a kaptırdık

Yaşacan, 4 yıl önce Güney Kıbrıs’tan kaptıkları Rusya ve PTT 1. Lig takımlarının, 18 futbol takımıyla katıldığı dev futbol turnuvasını Güney Kıbrıs’a kaptırdıklarına dikkat çekerek "Rusya ve PTT 1. Liginde bulunan 18 takımın katıldığı toplam 36 maçlık dev turnuvayı ilgisizlikten Güney Kıbrıs’a kaptırdık. Kültür ve Turizm Bakanlığına bu turnuvanın devamı için destek vermesini istedik. Ancak bakanlık yabancı takımların katıldığı turnuvaya desteğin verilmesinin prosedürlere uymadığını belirtti. Güney Kıbrıs bu turnuvaya katılan 18 takımın her birine 15’er bin Avro para yardımında bulundu. Ayrıca maçları oynadıkları statlardan da para almadı. Bunun karşılığında ise takımların maçlarını oynadıkları statlarda Güney Kıbrıs reklamlarının yapılmasını istedi. Bu maçların tamamı internet üzerinden Rusya’da canlı yayınlanıyor. Bu maçları Rusya’da büyük bir kitle izliyor. Ama maalesef bu turnuvayı kaptırdık. Bu turnuva Şubat ayında düzenleniyor. Yani ön rezervasyonların alındığı bir dönemde oluyor. Rusya’da sürekli Antalya’dan bahsediliyordu. Birkaç yüz bin Avro için milyonlarca liraya yapabileceğimiz tanıtım fırsatını kaçırdık" diye konuştu.

"Kimse Antalya’ya gelmiyor"

Bu yıl Antalya’da futbol takımlarının yapacağı kamp sayısında büyük düşüş yaşanacağını vurgulayan Yaşacan, şöyle konuştu:
"Futbol takımları her geldiğinde 10 bin dolar kargo parası ödüyor. Bir takım Antalya’ya geldiğinde uçak, otel, kargo, shopping harcamaları dahil ortalama 50 bin Avro harcama yapıyor. Her yıl Antalya bölgesinde futbol takımları 2 bin kamp yapıyordu. Ama bu kamp sayısı bu yıl çok düşecek. Avrupalılar güvenlik nedeniyle gelmek istemiyor. Rusya ve BDT ülkelerinde birçok takımın teknik direktörleri Avrupalı olduğu için onlar da Antalya’ya gelmek istemiyor. Futbol takımları kampa gittiği ülkelerde yabancı takımlarla maç yapmak ister. Avrupalı takımlar gelmeyince Rusya ve BDT ülkelerinden Antalya’ya gelmek isteyen takımlarda maç yapacak takım bulmakta zorluk çektikleri için gelmek istemiyorlar. Bu yıl ne Çin’den ne Japonya’dan ne de Güney Kore’den takımlar geliyor. Çünkü onlar da kamp sırasında oynayacağı takım arıyorlar. Kamp yapacak takım bulamadıkları için İspanya, Güney Kıbrıs veya Dubai’ye gitmeyi tercih ediyorlar. Parası çok olan büyük takımlar Dubai’ye giderken diğer takımlar İspanya ve Güney Kıbrıs’ı tercih ediyorlar."

"Önlem alınmazsa futbol turizmi tamamen biter"

Futbol turizminin bu yıl kaybedildiğini öne süren Recep Şamil Yaşacan, sözlerini şöyle tamamladı:
"Futbol turizminden gelecek yıllarda da bir şey beklememek gerek. Futbol turizmine teşvik şart. Teşvik olmazsa bundan sonra spor turizminden konuşmak yersiz olur. Spor turizmi ile hem tanıtıma büyük katkı sağlanıyor hem de oteller kış aylarında açık kaldığı için istihdama büyük katkı sağlanıyor. Bakanlık spor turizminin gelişmesi için tanıtıma ağırlık vermeli. Ancak spor turizmin tanıtımı klasik tanıtım gibi olmamalı. Bakanlık bu turizmi gerçekleştiren acentelerle işbirliği içinde tanıtımları sürdürmeli."

Güncelleme Tarihi: 17 Ekim 2016, 19:10

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER

banner97

banner82

banner83