TURİZM ÇALIŞANLARININ FERYADI

Son günlerde ülkede yaşanan, Rus krizi, terör, Avrupa rezervasyonlarının düşmesi bilindiği üzere turizmi çok kötü etkiledi. Ramazan bayramı dolayısı ile iç pazarda yaşanan hareketlilik turizmcinin yüzünü güldürse de çok uzun sürmedi. Darbe girişimi ile gerçekleşen iptaller 2016 sezonunda planlanan ekonomik sıkıntıları katlayarak arttırdı.

TURİZM ÇALIŞANLARININ FERYADI

 Durum ile ilgili Alanya Ön Büro Yöneticileri Derneği adına kurucu üyelerinden Gümrah Gürsoy durum değerlendirmesi yaparak bazı açıklamalarda bulundu. "Tüm turizm camiası olarak çok zor günler yaşıyoruz" diyen Gürsoy, "Bu günlerde özellikle büyük ölçekli işletmeler bir şekilde seslerini duyuruyor yetkililere ulaşıyor. Fakat önbüroculardan ziyade tüm turizm çalışanları çok zor durumda. Bu kriz İşletmeler gibi tüm turizm çalışanlarına da çok zarar verdi. Hali hazırda birçok arkadaşımız işsiz, çok kısa süre içinde bir çok otelin kapanacağının duyumlarını alıyoruz. Kapanan otellerde görev yapan arkadaşlarımızı çok sıkıntılı günler bekliyor. Kapanan işletmeler de ticari kaygıları gerekçeleri ile personellerinin işlerine kendi açılarından bakıldığında tabiki haklı olarak son veriyor. Devletimizin bu kritik günlerde çok büyük sorunlarla boğuştuğunun farkındayız. Fakat aynı sıkıntılardan doğan sorunlar bizler içinde çok zor stresli günler yaşatmaktadır. Turizm çalışanları uzun yıllardır yazın para kazanır ve kışın o para ile geçimini sağlar fakat son yıllarda bu durum yerini kışın borçlanır yazın öder durumuna getirdi. Turizm sezonu bölgemizde her geçen gün daha da daralmakta, 8-9 ay süren sezon 5 aya çoktan düştü. 2016 yaşanan sorunlar nedeni ile bildiğimiz üzere çok geç başladı ve darbe girişimi ile bu günlerde neredeyse bitti. Temmuz, Ağustos aylarında % 90 civarlarında dolu olan oteller % 35-40 larda seyir etmekte. Bu doluluklarda işletmeleri borç batağına sürüklemektedir. Sektörde aile geçindiren bir çok arkadaşımız var. Kredi kullanan, kredi kartı borçları biriken, bankalarla mahkemelik duruma gelmiş olan bir çok arkadaşımız çok stresli, zor günler yaşıyor. Bunları sezonda ödeme ümitleri vardı lakin gerçekleşmedi. Bunun üzerine bir kış daha işsiz kalındığında, oluşacak borç altından kalkılamaz hale gelecek. Hükümetimizin bu duruma bir önlem almasını önemle rica ediyoruz. Yoksa turizm çalışanlarını çok zor günler bekliyor" dedi.

banner111
TURİZMCİYİ BEKLEYEN TEHLİKE

Turizm de sezonluk iş nedeni ile kalifiye personel çok az kaldığına da değinen Gürsoy, "Bu yıl itibari ile görüştüğümüz tüm arkadaşlar turizmden kaçış yolu arıyor. Hemen hepsi başka sektörlerde bir gelir kaynağı bulabilirmiyim kaygısı içinde. Kalifiye personellerin bu sektörü terk etmesi alışık olduğumuz bir durum aslında, bir çok otel sadece kemik kadrosunu kalifiye personellerden oluşturmaktadır. Kemik kadro da dağıldığı zaman bölgedeki sezonluk işletmelerin memnuniyet oranlarında ve doğru orantılı olarak karlılık oranlarında da çok etkili değişimler olacaktır. Devletimizin turizm sektörüne teşvikler yapacağını ümit ediyoruz. Fakat yapılacak olan teşviklerin özellikle çalışan destekli olmasını istiyoruz. Aksi takdirde bu sektörü bilen, turizme pozitif katkı sağlayan, ülkemize gelen ziyaretçilerin bir daha gelmesini sağlayan bir çok değerli personel, yıllardır verdikleri emeği, bilgi, birikimi hiçe sayarak 12 aylık asgari ücretli işlere girerek iş hayatına sıfırdan başlayacak. Kültür ve Turizm bakanlığımızın isterlerse memnuniyetle için de bulunacağımız bölgeyi, dinamikleri bilen bir komisyon kurmasını ve teşviklerle bizlere sahip çıkmasını diliyoruz" dedi. 

Güncelleme Tarihi: 24 Temmuz 2016, 20:51

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER

banner97

banner82

banner83